Urbs.Art monokrom

A 2017-es Urbs. Art Roma és 2018-as Urbs. Art concreta.festapoesia összművészeti fesztivál nagy sikere után, idén a Falconieri Palota az Urbs. Art monokrom fesztiválnak ad otthont.

A fesztivál 2019. április 11-én veszi kezdetét. a Római Magyar Akadémia Galériájában megrendezésre kerülő Monocromatico. Poesia del minimalismo (Monokróm, A minimalizmus poézise) című kiállítással, amely három nagyszerű magyar kortárs művész Deli Ágnes Munkácsy Mihály díjas szobrász, Gál András festőművész és Tölg-Molnár Zoltán, Munkácsy Mihály díjas festőművész műveit tárja az olasz közönség elé a debreceni Antal – Lusztig Gyűjtemény közreműködésével. A kiállítás kurátora Németh Pál.

“Mintha a világban minden szín csak azért lenne, hogy zavart okozzon, elterelve a figyelmet az egyetlen lényeges mozzanatról, amit megragadni érdemes. A középkor majd a reneszánsz grisaille művei – az első monokróm képek – bizonyosan festészeti problémára vezethetőek vissza, a forma és a színkezelés szétválasztására, de már ebben a mozzanatban is a redukció, részint mint a megértés eszköze szerepel, részint pedig fokuszálást jelent valamely képi tartalomra, jelen esetben a sötét és a világos felületek tiszta kezelésére. A modern és a kortárs monokróm törekvések messze túlmennek a látható világ képi rögzítésének vizuális problémáin, a redukció az anyagból már csak szellemi szubsztanciát hoz létre. A művész végtelenre redukált fókusza”. Deli Ágnes

Tóth Kinga

A megnyitót követően az érdeklődőket a Falconieri palota udvarán Sztojánovics Andrea (Attaray Visual) és Köles Éva “The Ohm” című festészeti – mapping interaktív installációja fogadja. Sztojánovics Andrea tavaly szeptemberben már bemutatkozott a római közönség előtt a nemzetközi Live Cinema Festen a MIUS–sal közösen.

Az est 20.00 órakor a magyar költészet napja alkalmából Tóth Kinga, Hazai Attila irodalmi díjjal kitüntetett költő, hangperformer, vizuális művész hangköltészeti performanszával folytatódik, majd Reisebüro86 live act-jával ér véget.

A fesztivál 2019. április 17-18. között a Via Giulia 1. udvarán az Urbs. Art monokrom Street Art rendezvénnyel folytatódik.

Forrás: Római Magyar Akadémia