Könyvfesztivál a 21. Század Kiadóval

Jonathan Franzen, Knut Hamsun, Tommy Orange, Gabriel Tallent, Updike, Auster és Philip Roth – világirodalmi szenzációk, a boltokból régen eltűnt modern klasszikusok újrakiadása: a 21. Század Kiadó nagyon készül az áprilisi könyvfesztiválra. Kicsit változik a fesztivál: új helyre került a pavilonunk, és jobbnál jobb könyveket jelentetünk meg – ez a kínálat.

Kezdjük… például Jonathan Franzennel, aki kétségkívül az évszázad legfontosabb íróinak egyike, és most mindenkit meg fog lepni!
Nem vaskos, új regénnyel jelentkezik (annak is eljön majd az ideje!), hanem egy tanulmány- vagy inkább esszékötettel a Föld megmentésének esélyeiről. Felmelegedés, klímakatasztrófa, a fajok tömegének kihalása – onnan nézve, ahonnan csak Franzen néz.
A könyv egyébként speciális papírból készül, olyanból, melynek előállításakor igazoltan három fát ültettek az alapanyagul szolgáló, minden egyes fa helyébe. Kiadónk törekszik arra, hogy – lehetőségeihez mérten – egyre gyakrabban használjon ilyen bizonyítvánnyal rendelkező papírt.

Franzen feltehetően a fesztivál egyik szenzációja lesz, ahogyan Knut Hamsun Pán című regénye is. Hamsun a világirodalom talán legvitatottabb szerzője. Hiszen – kimondhatjuk – náci volt, találkozott Hitlerrel, és hitet is tett mellette, regényeiben viszont, melyekkel Thomas Mann írói magaslatára hágott, mélyen humanista. Egyik legfontosabb műve a Pán, amely a kiadó új sorozatában, a huszadik századi kultuszregényeket felsorakoztató KULTxx-ban kerül az olvasó elé, a Pantheon Kiadó majd’ százéves, klasszikus borítójának felidézésével. A sorozat további darabjai is érkeznek még ebben az évben, ahogyan Hamsun más remekműveinek kiadását is tervezzük.

2018 egyik legnagyobb irodalmi sikere volt Tommy Orange Sehonnai című regénye. A Sehonnai modern indiánregény, nem pont olyan, mint amilyet Karl Maytól vagy Coopertől megszoktunk; ez egy drámai és szórakoztató, könyves road movie, melyet számtalan nyelvre lefordítanak, és közel négy hónapot töltött a New York Times sikerlistáján. Ami ritkaság, főleg egy irodalmi mű esetében. A regényt Pék Zoltán fordította nagy örömünkre. A KULT sorozatunk legújabb darabja.

Gabriel Tallent regénye, a Drága kis szívem egyszerre szépirodalmi szenzáció és klasszikus kalandregény egy gyerek meneküléséről a fizikai és lelki erőszak elől. Megjelenésekor a legfontosabb lapok, köztük a New York Times és a Washington Post is az év legfontosabb könyvei közt említették. Stephen King szerint „gyakran írják regényekről, hogy remekmű, de ez tényleg az”.

Aki Paul Austerért jön ki a Millenárisra, örülni fog: megjelenik az egyik legkülönösebb Auster-regény, A végső dolgok országában, ami a szerző korai, de ma is aktuális disztópiája.

Minden idők egyik legnagyobb írójának, Philip Rothnak életművét két könyv foglalja keretbe. Az Isten veled, Columbus című kötet és a Nemezis című regény. Az előbbi címadó kisregényével lett Roth világhírű, az utóbbi volt az utolsó könyve. A könyvfesztiválon ott lesz mindkettő, a Nemezis új kiadásban, az Isten veled, Columbus pedig először – érthetetlen okokból ez a csodás kisregény és mellette több novella még soha nem jelent meg magyarul.

Jó hírünk van Ryan Holiday rajongói számára: áprilisban érkezik legújabb könyve, a Sztoikus nyugalmat a mindennapokra!
A szerző mindössze harminc éves, mégis a világ egyik legbefolyásosabb üzleti és életviteli tanácsadója. Azt állítja, hogy a sztoikus nyugalom jelenti az egyensúlyt az életben, ezért minden napra szolgál egy tanítással, ahogyan ő nevezi, meditációval – a boldogabb hétköznapokhoz.
Az ego az ellenség és Az akadály maga az út után tehát itt a harmadik Holiday-bestseller!

Hasonló gondolatok foglalkoztatják Shunmyo Masuno japán szerzetest Az egyszerű élet művészetében. A világ számtalan országában várják, hogy megjelenjen a könyv, ami nagyjából a világpremierrel egyidőben kerül a magyar olvasók kezébe. Masuno száz bölcselettel és hasznos tanáccsal mutatja meg, hogyan éljünk egyszerűbb és boldogabb életet.

Nagyon sokan várják Dean Koontz Jane Hawk-sorozatának harmadik darabját. A Sötét zóna és A suttogószoba után áprilisban A görbe lépcső is megjelenik. Koontz elismerten az elmúlt száz év egyik legjobb horror-thriller írója, sorozata pedig a műfaj egyik csúcsteljesítménye. A 21. Század készül a negyedik, majd az ötödik rész kiadására is, bár az utóbbi még Amerikában sem jelent meg.

Tehát április 25-28-ig könyvfesztivál a Millenárison, miénk a B29-es pavilon, meg persze az Olvasóké.
Könyvekkel, vadonatújakkal és a korábbi kedvencekkel, sok meglepetéssel…
Ott várjuk Önöket, találkozunk!

Bárdos András

Bővebben a fesztivál kínálatáról!

Maffiózók mackónadrágban 
Könyvbemutató a Könyvfesztiválon

2019. április 28. vasárnap, 13:30–14:30, Millenáris Park B épület,
Szabó Magda terem


Dezső Andrással, a Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig című kötet szerzőjével Rényi Ádám, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa beszélget a Millenáris Szabó Magda termében.
Vendégek: Bárdy Tibor nyugalmazott rendőrezredes és Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője.

A bemutató után Dezső András a 21. Század Kiadó B29-es pavilonjánál dedikálja könyvét 14.30-15.30-ig.

További információ a Facebook esemény oldalán!

Forrás: 21. Század Kiadó
,