Ötvenedik előadásához érkezett a Holt költők társasága

Jubileumra készül a Veszprémi Petőfi Színház: a társulat április 7-én, vasárnap 19.00 órától 50. alkalommal játssza a Holt költők társasága című produkciót. Az előadás végén átveszik a nézők szavazatai alapján a legjobb vendégelőadásnak járó Aranydió-díjat a százhalombattai Barátság Kulturális Központtól, és tortával, közös ünnepléssel teszik megismételhetetlenné az estét.

Holt költők társasága – Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház

Európában elsőként állította színpadra a Holt költők társaságát a Veszprémi Petőfi Színház Funtek Frigyes rendezésében, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész főszereplésével, a bemutatót 2017. november 3-án tartották. Oberfrank Pál, a színház igazgatója – aki a darabban John Keating irodalomtanár megformálója – korábban kiemelte: többéves munka előzte meg a jogok megszerzését. Mint elmondta, a színház vezetésének régi vágya volt a darab színpadra állítása, de az nem szerepelt egyik ügynökség portfóliójában sem, ezért meg kellett keresniük a jogtulajdonost. Az általa megformált szerepről kifejtette: lehetőséget nyújt számára, hogy a költészetet segítségül hívva rámutasson arra, hogy mennyire fontos megtalálni saját egyéniségünket, tempónkat és ritmusunkat.

Holt költők társasága – Fotó forrása: Veszprémi Petőfi Színház

Funtek Frigyesnek, a darab rendezőjének saját bevallása szerint is könnyebbséget jelentett az, hogy a szövegkönyvet a film forgatókönyvírója, Tom Schulman készítette. A rendező szerint a szerző remekül írta át a forgatókönyvet színpadra, kihúzta vagy újrafogalmazta azokat a részeket, amelyeket a gyakori helyszínváltozások miatt nehéz lenne színpadra állítani. Funtek Frigyes példaként említette Nolan igazgató szerepét, amelybe Tom Schulman belesűrítette a filmen megjelenő összes tanár fontosabb megjelenését. Meglátása szerint ez jót tett a történetnek, mert így a színpadi változat egyik erősségévé vált a szerep, nem beszélve a fiatalokról, akik az új generáció lendületét vitték az előadásba.

A Veszprémi Petőfi Színház európai ősbemutatója az elmúlt időszakban nagy sikerrel vendégszerepelt a budapesti Nemzeti Színházban; a Budapesti Nyári Fesztiválon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon; Erdélyben, Csíkszeredán, a Csíki Játékszínben, valamint számos vidéki helyszínen és fesztiválon is láthatta már a nagyközönség.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház