Gaál Kata – Iskolapélda

A Várfok Project Room következő kiállításán ismételten egy fiatal tehetség, Gaál Kata mutatkozik be. Iskolapélda című egyéni tárlatán a látogatók a művész legújabb munkáiból tekinthetnek meg egy érdekfeszítő válogatást.

Gaál Kata (1984, Budapest) 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán; még ebben az évben elnyerte a III. Óbudai Képzőművészeti Tárlat fődíját. Munkáival sokak figyelmét felkeltette, az Élesdi Művésztelep és a Budapest Art Mentor tagjaként már számos csoportos és több egyéni kiállításon is szerepeltek alkotásai. A közönség találkozhatott vele többek között a budapesti Műcsarnokban, az Art Market Budapesten, a Miskolci Galériában vagy legutóbb az YBL Budai Kreatív Ház Felfedezők című tárlatán.

Gaál kísérletező, autonóm szemléletmódú alkotó, aki fiatal kora ellenére jellegzetes képi világot alakított ki. Sajátos kollázs- és montázstechnikájával a legkülönbözőbb anyagokat (pl. viasz, fa, szövetdarabok) építi be aprólékosan kidolgozott alkotásaiba. Részletgazdag, reliefszerű felületeket hoz létre nagyméretű fatábláin, amikre legújabb alkotásain LED fényeket, plüssállatot és egy játszótéri hintaló-formát is ráapplikált.

Munkáit legtöbbször saját tapasztalatai ihletik, így műveiben aktuális, mindenkit érintő kérdésekkel foglalkozik. Legújabban fontos témaként jelenik meg a társadalmi és nemi szerepek változásaival összefüggő sztereotípiák világa, azon belül is a nők helyzetének vizsgálata, a párkapcsolati viszonyok, öltözködés, érvényesülés vagy éppen a gyerekvállalás kérdéskörét járva körül. Gaál egyszerű hétköznapi jelenetekkel vagy éppen szimbolikus retró csúszdákkal és mobiltelefonjainkat nyomkodó anyukák jelképes alakjaival fogalmaz meg társadalomkritikát.

VÁRFOK PROJECT ROOM
1012 Budapest, Várfok u. 14.

A kiállítás 2019. március 28. – május 4. között tart nyitva,
kedd-szombat 11 és 18 óra között látogatható.

Forrás: Várfok Galéria