Badacsony, borok, buli – Borbarangolás a New York kávéházban

Szerző, fotók: Marity Mira

Onnan tudjuk, hogy hamarosan itt a tavasz és a nyár, a fesztiválok és a jóízű borozgatások ideje, hogy a Badacsony borvidék megnyitotta a szezont Budapest legillusztrisabb kávéházában, a New York-ban.

Az a jó, bennünk, magyarokban, hogy a valahol szívünk mélyén mindannyian bor-gourmandok vagyunk. Még ha nem is vagyunk hozzáértők, élvezettel kortyolgatjuk a kedvelt borvidékeink lankáin futó szőlőtőkék aranyló vagy éppen vöröslő nedűjét. Ezért is várták sokan a szokásos évindító borozgatást a New York Palotában, ahová a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület hozta el a vidék legkiválóbb borait és egyéb italait, kézműves termékeit és háztáji ínyencségeit. Március 9-én szombaton minden látogató a badacsonyi pincesorok hamisítatlan hangulatát élhette át, és vágyakozva tervezgethette újra a nyaralását a Balaton-felvidékre.

Szem-szájnak ingere

Volt itt minden, ami felidézte a már oly távoli balatoni nyarakat. A legjobb borászatok kínálták egyedi standjaikon a jól bevált bormárkáikat, és az újdonságokat is, amelyek közül meglepő variációkkal is találkoztunk. A Szegedy Róza Ház Irodalmi- és Bor Emlékmúzeumának borozója a mazsolaborokhoz hasonló isteni ürmösbort kínált, amely a legnemesebb francia vermouth-okat juttatta eszünkbe. A Laposa Birtok bormesterei ellenállhatatlan muskotályos illatú bora egy meglepően karakán száraz ízvilágot takart. Ez most a legújabb trend a hölgyeknél, akiknél nagy sikert aratott ez a kombináció.

A Lábdi Piac termékei mellett nem lehetett szó nélkül elmenni, mert a szemnek és szájnak is vonzó falatokból bőséges kóstoló állt rendelkezésre. A piac a helyi termelők minőségi enni- és innivalóit árulja, és a mostanában keresett „minden mentes” ételekből is különlegeset alkottak. A tökmagos bejglijük maradandó élményt nyújtott, csak úgy, mint a gluténmentes medvehagymás és chilis bio chips-ük. A Szeremley Borház édes olaszrizlingje lenyűgöző volt a testes olajos textúrájával és a kristálytiszta borostyánszín árnyalatával. Az a’Capella Szőlőbirtok viszont pont a karcosan száraz Iniciálé fajtával bűvölt el, amelyből kellemesen kiérződött a fahordók fanyar aromája.

Badacsony tárt karokkal vár

A kiállításon az összes balaton-felvidéki mikro-borrégió képviseltette magát, így mindenki megtalálhatta a kedvére való borfajtákat. Érkeztek borászok a badacsonytomaji, szigligeti, ábrahámhegyi és badacsonytördemici pincékből. A kiállítóktól megtudtuk, hogy egész évben speciális szakvezetéses élménytúrák indulnak Badacsonyban, emellett borbarangolások és borvacsorák, borhetek és szüreti mulatságok színesítik az éves borkalendáriumot. A kóstolás mellett két komoly mesterkurzuson vehetett részt az, aki komolyabban kívánt belemélyedni a borászat tudományába. Az első a hegyborokon keresztül mutatta be Badacsony változatos borfajtáit, a második tematikája a kenyér és a bor kapcsolatára épült. A rendezvényen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Szigligeti Vár standjánál kaptunk érdemi információt arra vonatkozóan, hogy melyek lesznek az év legfontosabb turisztikai eseményei. A hallottak alapján nem érdemes kihagyni a májusi badacsonyi Szürkebarát Túrát, a júniusi szigligeti fáklyás látogatást a várban, a szeptemberi ábrahámhegyi Murcifesztivált, vagy a novemberi Forraltbor Főzőversenyt.

A részletesebb információkért érdemes felkeresni a színes és informatív www.badacsony.com oldalt.