Világszép Nádszálkisasszony Szegeden

Február 15-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház legújabb produkcióját, Litvai Nelli Világszép Nádszálkisasszony című zenés mesejátékát. A látványos gyerekdarabot egy részben, élő zenével és a színház tánckarának közreműködésével állítják színpadra a Nagyszínházban.

Barnák László főigazgató elmondta, a Szegedi Nemzeti Színház missziójának tekinti hazai szerzők műveinek bemutatását, ezért esett a választás a Szaffi után egy szintén magyar mesére. Fábri Géza zeneszerző jegyzi az előző évadokban bemutatott Rózsa és Ibolya, valamint a Pipás Pista című darabok zenéit is, ezúttal pedig keleties népzenei világot szólaltat meg olyan különleges hangszerek segítségével, mint például a dutár. A gyerekek így az élő zene varázsával és különleges, ritka hangszerekkel is találkozhatnak, mindez a színészek játékával és az intenzív látványvilággal garantáltan ámulatba ejti őket. „A mese fontos tanulságokat hordoz a barátságról, az igaz szerelemről, és megmutatja, hogy a barátság és a kitartás ereje átsegít bennünket a nehézségeken. Mesékre azért van szükségünk, hogy újra és újra felfedezhessük az alapvető értékeket, melyekért érdemes megküzdenünk, az előadás szereplői pedig mindebben példát mutatnak a gyerekek számára.”

Baksa Imre rendező már korábban is megrendezte a darabot, a nagyszínpadi megvalósítás azonban újragondolásra késztette, új alapokra helyezte az ismert mese színpadra állítását. Érdekesség, hogy a jelmezeket Fodor Annamária színésznő tervezte, aki korábban maga is játszotta Világszépe szerepét.

A címszerepet alakító Vas Judit Gigi szerint a darab az élet legfontosabb kihívásait, döntési helyzeteit sorakoztatja fel, melyekkel mindenki szembetalálja magát élete során, és ahogy a mesében, úgy az életben is érdemes hinni abban, hogy a jóság végül győzedelmeskedik. Az előadás a vágyott szépség egyszerű oldalát mutatja meg annak érdekében, hogy már az egészen pici gyerekekben is tudatosuljon, hogy a legfőbb értékek a külsőségek mögött rejlenek. „A gyerekek nagyon őszinték, minden helyzetben azonnal reagálnak, kifejezik tetszésüket, az érzéseiket. Ha az előadással sikerül nekik adnunk valamit, ők a leghálásabbak, és az a szeretet, amit tőlünk kapunk, minden mással összehasonlíthatatlan.”

Vicei Zsoltot összesen öt szerepben láthatjuk a darabban, ötször jön be a színpadra, minden alkalommal más karaktert elevenít meg. „Varázslatos világot teremtünk a színpadon, az előadás végig izgalmas, feszes tempójú, remek zenével. Alapvetően gyerekdarab, de a felnőttek számára is kellemes kikapcsolódást kínál a produkció, van benne egy-két olyan kiszólás is, amit a felnőtt kísérőknek szánunk, ők fogják érteni.”

Részletek: http://szinhaz.szeged.hu/szindarab/vilagszep-nadszalkisasszony/

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház
,