Gin-tonic a Várkert Bazárban

2019. február 18. (hétfő) 19:30 – Várkert Bazár
A Nemzeti Filharmonikusok kortárs + jazz sorozata
Gin-tonic bérlet 1.

Horváth Balázs: MAGNETS IVa (round and round)
Solti Árpád: Kindergarten Liedchen
Gryllus Samu: ‘pöttöm’ in E – ősbemutató
Varga Judit: Broken Beauty – magyarországi bemutató, a mű ősbemutatója 2018. október végén volt Londonban.
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei
A sorozat házigazdája: Novák Péter
Vezényel: Hamar Zsolt

A Nemzeti Filharmonikusok művészeinek előadásában elhangzó kortárs magyar kamaraművekre a jazz műfaj kiváló képviselői improvizálnak. Február 18-án négy fiatal zeneszerző, Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit egy-egy műve hangzik el, amelyre Szakcsi Lakatos Béla (zongora) improvizál.

Szakcsi-Lakatos Béla

Horváth Balázs 1976-ban született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zeneszerzést Jeney Zoltán irányításával. Doktori fokozatát is itt szerezte meg 2005-ben, 2002 óta pedig az Egyetem oktatója.Horváth kompozícióival többször nyert díjakat. Zeneszerzőként neves karmesterekkel és együttesekkel dolgozott együtt. Műveit kiemelt hazai és nemzetközi fesztiválok, események keretében játszották.

Horváth Balázs © Felvégi Andrea

A Junior Prima-díjas Solti Árpád a legifjabb zeneszerző-generáció tagjaként egyaránt komponál klasszikus kortárs-, könnyű- és színházi zenét, zongoristaként pedig itthon és külföldön népszerűsíti a magyar kortárs zenét. 2011 óta a Zeneakadémia Zeneszerzés DLA programjának doktorandusz hallgatója. 2012-ben egyéves Erasmus csereprogram keretében a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumban hallgatta Jan Van Landaghem kurzusait. 2014 óta a Göteborgi Egyetem hallgatója zeneszerzés és zongora szakokon.

Solti Árpád © Szecsődi Balázs

Gryllus Samu 1976-ban született. 2000 óta a bécsi Zeneakadémia zeneszerzés valamint alkalmazott zene és média zeneszerzés szakán tanul Michael Jarrell és Klaus Peter Sattler tanítványaként .Első zeneszerzői munkáját nagyon fiatalon, 1991-ben kapta: kísérőzenét írt a Magyar Rádió részére egy hangjátékhoz, majd nem sokkal később első színházi zenéje is megszületett. Tanulmányokat folytatott többek között az Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien zeneszerzés-szakán valamint alkalmazott zene és médiazeneszerzés szakán, 2008 őszétől Fulbright ösztöndíjas a Wesleyan University-n.

Gryllus Samu

Varga Judit műveit világszerte olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák sikerrel. 2017-ben munkásságáért Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat kapott. 2018-ban az Emberi Erőforrások Miniszterétől Erkel Ferenc díjat vehetett át. 2013 óta a bécsi Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanít zeneszerzést és filmzeneszerzést.

Varga Judit

A koncert szünetét követően kerülnek átadásra a Gramofon-díjak. Tizennyolcadik alkalommal díjazzák a Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt hanglemezeket.

Következő hangversenyünk:

MAGYAR EST
2019. február 22., péntek, 19:30 – Müpa

LISZT: Les Préludes
LISZT: Esz-dúr zongoraverseny
LISZT: A négy elem (Les quatre élémens) – Gémesi Géza rekonstrukciója
Km.: Mariangela Vacatello – zongora, a Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

A Les Préludes Liszt egyik leggyakrabban előadott szimfonikus költeménye. A kompozíció genezise egészen 1844-ig vezethető vissza. Az első hallásra furcsának tűnő címet (Előjátékok) Alphonse de Lamartine (1790–1869) Költői elmélkedések című munkája ihlette. A hangversenyre Olaszországból érkezik hozzánk a fiatal Mariangela Vacatello zongoraművész, akitől Liszt Esz-dúr zongoraversenyét hallhatjuk majd. Az első vázlatokat egy Esz-dúr hangnemű versenyműhöz Liszt még ifjúkorában, 1830 táján vetette papírra. Részletesebben azonban csak a weimari időszakban kezdte kidolgozni a kompozíciót. Igen nagy műgonddal és önkritikával dolgozott rajta, nem kevesebb, mint öt változatot készített az idők során. A bemutatóra végül 1855. február 17-én került sor Weimarban: Liszt maga játszotta a zongoraszólamot, s a vendégként odalátogató Berlioz vezényelt. A mű négytételnyi anyagot fog össze egyetlen nagy egységgé. A koncert utolsó műsorszáma igazi különlegesség. Liszt Joseph Autran 19. századi francia költő négy verse alapján alkotta meg A négy elem című kompozícióját – ennek zenekari változata hangzik fel hangversenyünkön. Eckhardt Mária a mű zongorás változatát rekonstruálta – ennek alapján készítette el Gémesi Géza zeneszerző-karmester a darab új partitúráját.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: MNF