Világhírű művészekkel működik együtt a PTE MK Zeneművészeti Intézete

Címzetes professzori címeket adományoz és egyedülálló szakmai együttműködés keretében támogatja az egyetemi felsőfokú zenei képzést a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete.

Dr. Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete igazgatója tájékoztatása szerint a PTE Szenátusa támogatta Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, valamint Várdai István Liszt-díjas csellóművész részére címzetes egyetemi tanári cím adományozását (153/2018., 12. 20. számú határozat). Ezen kívül egyetemi docensi címben részesült Szőke Zoltán kürtművész és Szűcs Máté brácsaművész (154/2018., 12. 20. számú határozat).

A címet elnyert művészek a jövőben tovább fejlesztik szakmai kapcsolatukat az Egyetemmel. Szőke Zoltán szeptembertől az intézetben oktatóként kezdi meg munkáját. A Kamara Akadémia Egyesület Várdai István elnökletével egyesületi programjait hozza Pécsre. E programok keretében, valamint kurzusok, vizsgák, stratégiai kapcsolatok terén segíti és támogatja az intézeti munkát Baráti Kristóf és Szűcs Máté. Az együttműködés pontos tartalmát és megvalósulás formáit a tavaszig megkötendő megállapodás tartalmazza majd.

Mint Baráti Kristóf elmondta: „Nagyon megtisztelő a tiszteletbeli professzori cím. Kapcsolatom a Pécsi Tudományegyetemmel hosszú múltra tekint vissza. Az elmúlt években szólista művészként rengeteg időt töltök utazással és koncertezéssel, de számomra most is fontos maradt, hogy tanácsaimmal segítsem az egyetemet.”

Várdai István számára azért is nagy dolog a cím megszerzése, mert maga is Pécsről, az egyetem falai közül indult. „Az életem úgy alakult, hogy az év jelentős időszakát külföldön töltöm, így nem tudok részt venni a mindennapi pedagógiai munkában, azonban nagy örömömre szolgál, hogy a PTE Művészeti Kara nyitott volt a Magyarországon elnökletemmel működő Kamara Akadémia Egyesülettel való gyakorlati együttműködésre. Ennek érdekében mozgósítani tudom nemzetközi kapcsolataimat, és reményeink szerint kiváló fejlesztő és gazdagító programok születhetnek” – nyilatkozta a csellóművész.

Szűcs Máté brácsaművész nagyon fontosnak tartja a hazai tehetségek segítését, támogatását. Feleségével és kisfiával Berlinből hazaköltözve itt él Magyarországon, emellett Genfben tanít. Mint elárulta: „A Kamara Akadémia Egyesület és a Pécsi Tudományegyetem között a közeljövőben létrejövő együttműködési megállapodás reményeim szerint lehetővé fogja tenni, hogy tanári munkámmal, kurzusok keretében segítsem a pécsi gyakorlati munkát. A kurzusok alkalmával, a rendezvény zárásaként az egyetem hallgatói számára koncertet is szívesen tartok majd.” 

Szőke Zoltán kürtművész nagy örömmel fogadta és megtiszteltetésnek tartja a kinevezést. Kapcsolata a Zeneművészeti Intézet rézfúvós tanszakával nem újkeletű, néhány oktatóhoz – Farkas István Péter, Bazsinka József – évtizedek óta szoros munkakapcsolat fűzi. „A kürt tanszakkal nemcsak Kreka László meghívására találkoztam, a A BFZ bekopog! program kapcsán az egyetemi hallgatókkal közös produkciót hoztunk létre a tavalyi évben, az együttes munka kifejezetten inspiráló volt mindannyiunk számára… Az eddigi kapcsolat az egyetemmel tovább fejlődik, és nagy izgalommal várom a következő iskolai tanévet, aminek induló kürt évfolyama a tervek szerint hozzám felvételizhet. Hosszú távú elképzelésem elsősorban a zenekari kürtös utánpótlás nevelése… és a hangszer szeretetét gyerekeknek átadni képes tanárok képzése” – mondta el a művész.

BARÁTI KRISTÓF

 Baráti Kristóf © Marco Borggreve

1979-ben született Budapesten. Édesapja, Baráti András csellista, édesanyja, Kákonyi Borbála hegedűs. Kristóf kétéves korában Venezuelában kaptak munkát, ezért a család odaköltözött. Ötéves volt, amikor hegedülni kezdett, tanára édesanyja volt. Nyolcévesen már szólistaként léphetett színpadra a Maracaiboi Szimfonikus Zenekarral, Vivaldi a-moll hegedűversenyét játszotta ekkor. Később Caracasban a Colegio Emil Friedman tanulója lett. 12 évesen költözött Magyarországra, amikor felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatára. Itt Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak a tanárai. 1996-ban a Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen II. díjat nyert. Itt fedezte fel őt Eduard Wulfson, a Stradivarius Társaság igazgatója, aki mestere és szakmai mentora lett (Wulson Yehudi Menuhin, Nathan Milstein és Henryk Szeryng tanítványaként a híres orosz hegedűiskola folytatója). Hegedűművészi diplomáját a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében szerezte 2012-ben.

Számos további nemzetközi verseny díjazottja: 1995-ben a „Rodolfo Lipizer” Nemzetközi Hegedűversenyen I. díjat, 1997-ben a brüsszeli Erzsébet királynő Versenyen III. díjat és közönségdíjat, a 2010-es moszkvai Paganini Nemzetközi Hegedűversenyen I. díjat nyert. 2004 óta a Chicagói Stradivarius Társaság bocsájtja rendelkezésére azt a „Lady Harmsworth” nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűt, amelyen a mai napig játszik.

A 2000-es években Baráti Kristóf világhírű hegedűművésszé vált. Rendszeresen koncertezik olyan helyszíneken, mint a Concertgebouw (Amszterdam), a Salle Pleyel (Párizs), a Berlini Filharmónia, a Konzerthaus (Berlin), a Moszkvai Konzervatórium Nagyterme, a Csajkovszkij Terem (Moszkva), a Teatro Teresa Carreño, (Caracas), a Suntory Hall (Tokió), a Symphony Hall (Osaka), a Müpa (Budapest). Fellépett többek között Chicagóban, Sanghajban és Veronában, Szentpéterváron és Ausztráliában. 2015-ben nagy sikerrel debütált a New York-i Carnegie Hallban. Szerepelt a Berliner Festspiele, Santander Music Festival, Colmar International Festival, Sommets Musicaux de Gstaad fesztiválokon és az Elba Fesztiválon, ahol 2006-ban a legjobb előadó díját nyerte el.

Kamarapartnerei között találjuk Richard Goode, Enrico Pace, Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Mikhail Mouratch, Michel Portal, Mario Brunello, Jevgenyij Koroljov, Kim Kashkashian, Jean-Efflam Bavouzet, Ning Feng, Boldoczki Gábor, Würtz Klára, Rohmann Imre, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Várjon Dénes, Várdai István, Bogányi Gergely nevét. A világ vezető zenekaraival lép fel, köztük a Royal Philharmonic Orchestrával, a Deutsches Symphonie-Orchesterrel, az Orosz Nemzeti Zenekarral, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral, a Japán Filharmonikus Zenekarral, a Mariinszkij Színház Zenekarával, a Budapesti Fesztiválzenekarral, az NDR Sinfonieorchesterrel, az NHK Symphony Orchestrával, a WDR Sinfonieorchesterrel, az Orquesta Sinfónica de Radio Televisión Españolával.

Karmesterek, akikkel együtt dolgozott: Kurt Masur, Marek Janowski, Charles Dutoit, Jiří Bělohlávek, Jukka-Pekka Saraste, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Mikhail Pletnev, Gilbert Varga, Fischer Iván, Jurij Tyemirkanov, Eiji Oue, Pinchas Steinberg, Valerij Gergijev, Vladimir Spivakov, Arthur Fagen, Yoel Levi, Andrew Manze, Paul Mann, Robert Houlihan, Kirill Karabits, Ariel Zuckerman, Vasily Petrenko.

Lemezre vette többek közt Johann Sebastian Bach szóló hegedűszonátáit és -partitáit, Beethoven összes hegedű-zongora szonátáját (a PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenytermében) és Ysaÿe szólószonátáit. Würtz Klárával közös Brahms-lemeze 2014-ben Gramofon-díjat kapott „Az év magyar klasszikus hanglemeze” kategóriában. A Bachtrack.com klasszikus zenei portál statisztikája szerint 2015-ben a világ legkeresettebb hegedűművésze volt.

Baráti Kristóf többször tartott mesterkurzusokat Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, Magyarországon pedig a Tihanyi, majd a PTE által támogatott Pécsi Zenei Napokon. 2012 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának óraadó oktatója. 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti tagozatának levelező tagja. 2015-ben Várdai Istvánnal együtt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője lett. 2009 óta tart mesterkurzusokat a PTE Művészeti Kar hallgatóinak, illetve több ízben koncertezett a Liszt Ferenc Hangversenyteremben.

Kossuth- (2014) és Liszt Ferenc-díja (2011) mellett az alábbi elismerésekben részesült: Prima-díj (2015), Gramofon-díj (2014), Prix Young Artist of the Year (a Rupert Gabler Alapítvány díja, 2014), Bartók Béla – Pásztory Ditta-díj (2014), Paganini Moscow International Violin Competition, I. díj (Moszkva, Oroszország, 2010), Junior Prima Díj (2009), Elba Festival – Legjobb előadó (Elba, Olaszország, 2006), Queen Elisabeth Competition, III. díj (Brüsszel, Belgium, 1997), Jacques Thibaud International Violin Competition, II. díj (Párizs, Franciaország, 1996), Concorso Internazionale di Violino „Premio Rodolfo Lipizer”, I. díj (Gorizia, Olaszország, 1995). 

SZŐKE ZOLTÁN

Szőke Zoltán

1977-ben született Budapesten, nyolcévesen kezdett el kürtön tanulni. 1995 és 1998 között a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében Zempléni Tamás, majd Ambrus Károly növendéke volt, 1998-tól a Zeneakadémián Friedrich Ádámnál tanult. Diplomáját 2002-ben szerezte meg. 1997 óta a Magyar Állami Operaház Zenekarának első kürtöse, 1999-ben az Év Zenekari Művésze díjjal tüntették ki. Több nemzetközi verseny díjazottja. 2003-ban és 2009-ben egyik nyertese volt a Budapesti Fesztiválzenekarban játszó művészek számára kiírt Végh Sándor Versenynek. A Budapesti Fesztiválzenekarhoz kapcsolódóan a világ minden részén tart mesterkurzusokat.

A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében 2008 óta több alkalommal tartott mesterkurzust. „A BFZ Bekopog!” program keretén belül foglalkozott a Zeneművészeti Intézet hallgatóival. Támogatja a Zeneművészeti Intézet beiskolázási kampányát a kürt tanszak fejlesztése érdekében.

1997-ben 3. helyen végzett a Peter Damm Versenyen (Iserlohn, Németország), 1998-ban 3. helyet, majd 2005-ben 1. díjat szerzett Porciában (Olaszország), 2006-ban Csehországban (Brünn) 1. helyezett lett, Bariban (Olaszország) ugyanebben az évben 3.

2000-ben a Magyar Állami Operaház „Év zenekari művésze” elismerésben részesült, 2003-ban Komor Vilmos emlékplakettet vehetett át, 2010-ben pedig Maul-Borok Nagykövete címet szerzett.

SZŰCS MÁTÉ

Szűcs Máté

Először hegedülni tanult Magyarországon, majd 1996-tól főiskolai éveit brácsásként Belgiumban kezdte meg, ahol két művészdiplomáját kitüntetéssel elvégezte. Pedagógiai diplomáját Debrecenben szerezte meg 2008-ban. Számos nemzetközi verseny díjazottja. 2011 szeptembere és 2018 szeptembere között a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása. Ezt megelőzően 8 éve szólóbrácsásként működött a Flamand Királyi Filharmonikusok Zenekarában, a Bambergi Szimfonikusoknál, a drezdai Staatskapellénél, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekarában és a Brémai Német Kamarafilharmóniában.

Szólistaként olyan zenekarokkal lépett már fel Európa- és világszerte, mint a Berlini Filharmonikusok, a Berlini Barokk Szólisták, a Brémai Német Kamarafilharmónia, a Bambergi Szimfonikusok, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekara, a Konstanzi Délnyugat-német Filharmonikusok, a Flamand Szimfonikus Zenekar, a Flamand Rádiózenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar, a mexikói San Luis Potosi-i Szimfonikus Zenekar és a dél-koreai Seongnam-i Filharmonikus Zenekar.

2017 szeptemberében Máté háromszor játszotta el Bartók Béla Brácsaversenyét a Berlini Filharmonikusok kíséretével a Berlini Filharmónia Nagytermében. Ezen felül rendszeresen játszik együtt olyan világhírű szólistákkal, mint Frank Peter Zimmermann, Vadim Repin, Janine Jansen, Baiba Skride és Vladimir Mendelssohn, Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes, valamint olyan hírességekkel, mint Sir Simon Rattle. Mindezeken felül rendszeresen készít felvételeket különböző stílusokban és formációkban, melynek köszönhetően ma már több mint 10 CD-vel rendelkezik.

2006 óta állandó vendégprofesszora a dán „Thy Masterclass” nyári kamarazenei fesztiválnak. 2007 és 2009 között Saarbrückeni Zeneakadémia tanára volt, és azóta rendszeresen ad brácsaórákat a világ minden pontjáról érkező privát növendékeknek. 2014-től a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája, 2016-tól pedig az ugyancsak berlini „Hanns Eisler” Zeneakadémia brácsatanára volt 2018 szeptemberéig. 2016 és 2017 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia óraadója volt. Ezen kívül rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte, mint például Japánban, Koreában, az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Angliában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Magyarországon. 2018 szeptemberétől a genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora. A PTE által támogatott Pécsi Zenei Napok vendégművésze volt, illetve 2017 októberében mesterkurzust és koncertet adott a PTE hallgatóinak.

VÁRDAI ISTVÁN

Várdai István

Pécsett született 1985-ben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait. 2013-tól a világhírű intézmény oktatója volt, 2014-ben diplomázott a PTE Művészeti Karán. 2017-től a Mannheimi, 2018-tól a Bécsi Zeneakadémia professzora.

Több nemzetközi verseny díjazottja, nyertese. 2008-ban 1. díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2006-ban Berlinben az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első lett az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen. A verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben.

Fellépett New Yorkban, Londonban, Párizsban, Prágában, Bécsben, Frankfurtban, Münchenben, Genfben, Berlinben, Hágában, Moszkvában, Szentpétervárott, Firenzében, Taipeiben, Shanghaiban, Tokióban és Pekingben. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Olyan kiváló muzsikusokkal és zenekarokkal játszott együtt, mint Mihail Pletnyov, Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Gilbert Varga, Takács-Nagy Gábor, Perényi Miklós, Nikolaj Znaider, Gidon Kremer, Tabea Zimmermann, Nelson Goerner, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Schiff András, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Mariinsky Színház Zenekara, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Manchester Camerata, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Suisse Romande Zenekar.

Fellépett a Santanderi Fesztiválon, a svájci Bellerive és Verbier fesztiválokon, a Schleswig-Holsteini Fesztiválon, a Schwetzingeni Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a szentpétervári Gergiev Fesztiválon, a spanyolországi Pablo Casals Fesztiválon és a Francia Rádió Fesztiválján Montpellierben.

2012–2017 között a PTE támogatásával létrejött Pécsi Zenei Napok művészeti vezetője Baráti Kristóffal. A PTE MK Zeneművészeti Intézetében több alkalommal adott mesterkurzust. A világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a londoni Bachtrack alapján 2016-ban és 2017-ben Várdai István volt a világ legkeresettebb csellóművésze. 2009-ben Junior Prima Díjat vehetett át zeneművészet kategóriában, 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t, 2015-ben Liszt Ferenc-díjban részesült, 2017-ben pedig Prima-díjat vehetett át Magyar zeneművészet kategóriában.

2009-ben jelent meg első lemeze az Ysaÿe Records gondozásában (Elgar, Prokofjev, Janáček); 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Camerata Schweiz közreműködésével; 2013-ban a Hansler Kiadónál megjelent lemezén Martinu, Popper, Beethoven, Paganini, Rossini és Mendelssohn variációs darabjaiból játszik; 2014-ben megjelent CD-jén a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij-műveket szólaltat meg; 2015-ben Singing Cello címmel a Hungarotonnál jelent meg lemeze. 2016-ban Bach szóló szvitjeit, 2017-ben Kodály összes gordonkára írt darabját vette fel a Brilliant Classics Kiadó számára.

Baráti Kristóffal együtt a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai az 1673-ban készült legendás „Ex du Pré-Harrell” Stradivari hangszeren játszik. 2009 óta tart mesterkurzusokat a PTE Művészeti Kar hallgatóinak, illetve több ízben koncertezett már a PTE ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézet