Januári magyar irodalmi szezon Rómában

A Római Magyar Akadémián januárban az irodalomé a főszerep, többek között a Magyar Kultúra napjára való tekintettel, nyilatkozta Puskás István igazgató.

Bárány Bence

A rendezvénysorozat január 10-én, csütörtökön 20.30 órakor a Falconieri Palota Liszt termében nemzetközi poetry slam esttel veszi kezdetét, Caterpillar, Daniele Casolino, Camillo De Felice, Sergio Garau, Jacopo Lubich, Andrea Mazzanti részvételével. Az est díszvendége Bárány Bence, 2016-os magyar bajnok lesz.

A sorozat január 16-án, szerdán 18.00 órakor Radnóti emlékesttel folytatódik, amely során a római közönség megtekintheti Emanuele Mascioni Bori notesz című fényképkiállítását.

Emanuele Mascioni, Bori notesz c. fényképkiállítás

A tárlatot tavaly a Budapest Photo Fesztivál keretében már a magyar közönség is láthatta.

A római vernissage újdonsága, hogy a kiállítás alkalmából elkészült a Bori notesz első olasz-magyar nyelvű kiadása, amely egyben tartalmazza Radnóti Razglednicáinak olasz nyelvű fordítását is. Edith Bruck magyar származású írónő, Radnóti Miklós egyik kiváló olasz fordítója, a mostani alkalomra lefordította a még hiányzó költeményeket a Bori noteszből.

A megnyitót megelőzően, Babus Antal, Ferencz Győző, Ilari Valbonesi és Dr. Puskás István felelevenítik Radnóti életét és munkásságát illetve bemutatják a fent említett kiadványt. A bemutató során Edith Bruck Radnóti verseket olvas fel magyar illetve olasz nyelven.

A 2019. január 28-ig megtekinthető tárlat az MTA Könyvtára és Információs Központjának szíves közreműködésével került megrendezésre.

Ady Endre

A római magyar irodalmi rendezvénysorozat másik két kiemelkedő eseménye, január 22-én, az Ady emléktábla megkoszorúzása lesz Róma belvárosában, a Via Veneto-n található Hotel Imperial épületén valamint az este 19.00 órakor megrendezésre kerülő emlékest lesznek. A költő halálának 100. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetés várja a római érdeklődőket a Falconieri Palota Lisz termében, Gianpaolo Volpi és Roberto Ruspanti egyetemi professzorok részvételével. Az est során a közönség Ady verseket hallhat olasz nyelven, Annie Corrado zongoraművész kíséretében.

Forrás: Római Magyar Akadémia