Elindult a Könyvarmada!

Az megvan, hogy a Győzhetetlen Armadát az első bevetésén legyőzték? A könyvkiadás mintha folyton ezt ismételné.


Körbehajózzuk a brit szigeteket minden egyes cím megjelenésével, és mindig van, amivel elbukunk. De felállunk, persze, kezdjük újra, és ugyanazokat a hibákat igyekszünk nem elkövetni még egyszer. Így lesz mindig egy kicsivel jobb, ami a kezeink közül kikerül. Az utolsó tökéletes könyv Aldus Manutius nyomdájából került ki, ezt tudjuk, de ott Rotterdami Erasmus volt a korrektor, és egy-egy könyvet sokszor évekig szerkesztettek, hónapokig korrektúráztak. Ma már így, ilyen tempóval ezt nem lehet – azonban törekedni a fejlődésre, az megvalósítható.

Van a könyvkiadásnak egy jellegzetessége, ami azóta érvényes, hogy Gutenberg kitalálta, hogy majd szőlőpréssel fog kódexet hamisítani: a könyvekről, a borítóról, a teljes kínálatról a kiadó és csakis a kiadó dönt, az olvasó pedig csak választásaiban aktív. Eldönti, mely kiadók mely könyvei érdeklik annyira, hogy azokat hazavigye, de bármelyiket is választja, magában a könyvkészítésben passzív marad (egyik kiadó sem fogja megkérdezni, mi legyen szerinte a következő könyv, hogy nézzen ki, mit szeretne, melyik fordító a kedvenc, stb.). A könyvkiadás az olvasóért van, de nem az olvasó által.
Ez törvényszerű? Mi, az Athenaeumnál úgy gondoljuk, hogy nem.

Ezt a zárt Facebook csoportot, a Könyvarmadát azért hoztuk létre, hogy

• Aki nemcsak kiválasztani szeretné a boltban, a már meglévők közül, hogy milyen könyvet olvasna legközelebb, hanem van ötlete is, mit látna szívesen magyarul, vagy egy adott könyvhöz szerinte milyen borító illene, azt itt elmondhassa, arról itt lehessen beszélgetni.
• Akit érdekel egy szerkesztőség belső élete, munkája, hétköznapjai és ünnepei, az itt követhesse (rengeteg belső anyagot, videót, fotót, szöveget fogunk közzétenni).
• Akinek van véleménye a már megjelent könyvekről, és ezt a véleményét a többi olvasóval is, de a könyv gondozóival is szeretné megbeszélni, azt itt megtehesse (a zárt csoportban jelen lesznek a kiadó munkatársai, rendszeresen lehet velük beszélgetni).
• Aki szeretne már a megjelenés előtt, sőt, akár a kiválasztás előtt beleolvasni egy-egy kéziratba, az itt megtehesse (az oldalon rendszeresen közzéteszünk kéziratrészleteket).
• Aki szeretne backstage-információkat kapni a rendezvényeinkről, az itt megkaphassa.
• Akit maga a kiadó egyáltalán nem érdekel, de szívesen fogadja az olvasáskultúrához általánosságban kapcsolódó színes, érdekes tartalmakat, az itt találkozhasson ilyenekkel.
• Aki szeretne aktívan részt venni aktivitásainkban (rendezvényeken, WOM-akciókban), azt itt könnyen csatlakozhasson ezekhez.
• Aki szeretne elsőként értesülni megjelenéseinkről, eredményeinkről, az itt belső információkhoz juthasson.
• Aki nem találja valamelyik könyvünket, azt itt segítséget kérhessen, nem csetbotoktól, hanem élő emberektől.
• Aki fontosnak tartja a gondolkodás szabadságának megőrzését, és a gondolkodásra való igény védelmét, az itt találhasson intellektuális beszélgetéstémákat, amiket olvashat, vagy akár részt vehet bennük.
• Aki szeretne világsztár írókkal találkozni, és szeretne segíteni a sztárok vendégül látásában, az itt aktívkodhasson.
• Aki szereti az előzéseket, az itt nézhessen is ilyeneket, indíthasson, ha azt szeretné.
• Aki szeretne tematikusan a könyvkészítéséről kiselőadásokat hallgatni, az itt találhasson ilyeneket.

A zárt csoport tagjai mind súlyos könyvmolyok, ez nem kérdés. De ezen belül, persze, sokfélék vagyunk, ezért mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a különleges közösség támogassa és megtartsa saját, belső sokszínűségét.

A Könyvarmada tehát a hardcore könyvfanok oldala. Az oldalt az Athenaeum Kiadó üzemelteti, de itt nem reklámozni akarjuk a könyveinket, és nem is rólunk szól (bár, értelemszerűen, a kiadó életet mi csak a saját életünkön keresztül tudjuk megmutatni). A szépség vad és szelídíthetetlen. Az olvasói képzelet korlátozhatatlan. Ezt gondoljuk. És azt, hogy ehhez az intellektuális játékhoz, az olvasáshoz jó fenntartani egy közösségi teret. Mert az olvasás maga magányos élmény ugyan – de az a valami, ami megmarad a lelkünkben egy jó könyv elolvasása után… az igenis megosztható. A könyvkészítés pedig megmutatható.

Insider információk, szerkesztőségi élőzések, belső interjúk, borítóvázlatok – akit érdekel egy kiadó élete, vagy akár a döntésekben is szeretne részt venni, szívesen elmondja a véleményét, az kérje felvételét a zárt csoportba itt.

Forrás: Athenaeum Kiadó