Pacsirta a Dunán – Farkasházy Tivadar új könyvének bemutatója

Farkasházy Tivadar Pacsirta a Dunán avagy 400 ezer orosz óra című könyvének bemutatója 2018. november 12-én, hétfőn, 17 órakor az Örkény István Könyvesboltban (Budapest XIII. kerület, Szent István körút 26.).

A szerző szándékait Selmeczi Tibor próbálja megfejteni: lehet-e tárgyakkal felidézni egy kort?

Farkasházy azt vallja, hogy igen. Hiszen a hiánygazdaságban mindent úgy szereztünk, miként a vadász a zsákmányát, s büszkék voltunk rá, mint egy trófeára. Ez a könyv rádióinak, tévéinek, magnóinak, videóinak, autóinak, lakásainak, bútorainak, lemezeinek, óráinak a története. És 400 ezer orosz órájának, mert ennyi időt töltött a szocializmusban. Könyvét szórakoztató időutazásnak szánja, kortársaknak, akik mindezt megérték, s azon fiataloknak, akiket érdekel szüleik, nagyszüleik ifjúsága.

Szóval azoknak, akiket érdekel, hogy mit, miért tiltottak be, miért aludt Puskás Öcsi lányával a rendőrségen, hogyan vezetett az útja az öngyilkosoktól a közgázig, miért égett porrá két autója, miként jutott Kádár tévéjéhez és csészéihez, ivott-e belőlük Habsburg Ottó, mit mondott Kádár Grósznak 56-ról és Nagy Imréről, hogyan fordították Boncz Gézát egy mongol szakszervezeti delegációnak.

A beszélgetés végén Farkasházy és Selmeczi kísérletet tesznek Kádár János Elektronika típusú tévéjében Orbán Viktor megjelenítésére is!

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport