Harmadik kezet találtak a titokzatos kosármúmiában – Újabb titokra derülhet fény A világ múmiái kiállításon

Különös felfedezést tett a A világ múmiái kiállítás antropológusa az egyik lelet vizsgálata közben. Szikossy Ildikó két jobb kezet talált egy dél-amerikai kosármúmiánál.

 – Dél-Amerikában számos olyan nép élt, akik tiszteletük és szeretetük kifejezéseként mumifikálták az elhunyt szeretteiket. Úgy gondolták, hogy ezáltal a rokonaik továbbra is velük maradnak. A legelterjedtebb eljárás az volt, hogy batyuba csomagolták a halottaikat. A batyumúmiák legkülönlegesebb és legritkább típusa a kosármúmia: az elhunyt zsugorított pózban rögzített testét kosárfonással körbefonták. Kizárólag a mai Bolívia területéről származnak ilyen múmiák. Nagyjából tíz ilyen lelet ismert ma a világon, ezek közül kettő most Budapesten látható a múmiakiállításon – mondta Szikossy Ildikó, a tárlat egyik szakmai rendezője.

– A kiállításon látható két kosármúmiát egy jómódú amerikai biztosítási ügynök vásárolta 1920-ban, La Pazban, egy helyi piacon. Húsz évre rá a két múmiát a Kansas City városi múzeumnak ajándékozta, ahol 1940-60 között a látogatók kedvencei voltak. Majd a ritka leletek a múzeum gyűjteményének mélyére kerültek, feledésbe merültek – mesélte a szakértő, aki a múmiák „újrafelfedezése” után Kansas Cityben maga is megvizsgálta a világszenzációnak számító leleteket.

 – Az egyik múmiának hiányzik a feje, így elég jól bele lehet látni a kosárba. A két kezet rögtön észrevettem, és bár semmi különös nem volt rajtuk, valami zavarta a szememet. Aztán hirtelen rájöttem… Mindkettő kéz jobboldali volt! Ahogy bevilágítottunk a batyuba kicsit rejtve, de előkerült egy harmadik kéz, a bal kéz is – magyarázta Szikossy Ildikó. Ekkor már egyértelmű volt, hogy a vízszintesen fekvő tenyér nem tartozik a múmiához.

– Mintát vettünk mind a kosár anyagából mind pedig a számfeletti kezet borító pólyából. Ezeket hazahoztam vizsgálatra. A debreceni Atommagkutató Intézetben elvégezték a minták kormeghatározását. Kiderült: míg a kosármúmia kb. 460 éves, a plusz kéz kb. 3020 éves, és minden bizonnyal egy egyiptomi múmiából származik. Régen a  gyűjtők mindenféle múmiát és múmiarészt felvásároltak, és bizony előfordult, hogy összekeveredtek a gyűjtemény darabja. Feltehetőleg ez történt most is – mondta Szikossy Ildikó.

Bár A világ múmiái kiállítás elsősorban a családoknak szól, a háttérben komoly kutatómunka is folyik. A kosármúmiákat hamarosan radiológiai vizsgálatra viszik, ezzel még többet kideríthetnek róluk, és a hajdan éltek életéről. Hajmintát is vettek az egyikből, hogy megvizsgálhassák, fogyasztottak-e kokaint.

A világ múmiái kiállításon 4500 év történelmén kísérnek végig a páratlan leletek Egyiptomtól az ősi dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Vácig. A tárlat az év végéig tekinthető meg a belvárosi Komplexben.

Forrás: JVS Group