Az End Hits bemutatja: Tom Holliston (CAN), Ford Pier (CAN)

Emlékszünk még a legendás kanadai jazz-punk bandára, a NOMEANSNO-ra? Miért ne tennénk, hiszen még csak pár éve oszlottak fel hivatalosan. Volt a zenekar magja a Wright testvérek (Rob – basszusgitár/ének, és John – dob), meg volt a „harmadik”, aki elejében nem is volt, merthogy egy dob-basszus duóként indultak, majd beszállt hozzájuk egy agyament témákat játszó gitáros, Andy Kerr, és idővel elkészült minden idők egyik legfontosabb punk alaplemeze, a Wrong. Nos, a mi történetünk viszont ez után kezdődik, ami legalább olyan izgalmas, mint a zenekar korai fejezete… TOM HOLLISTON 1993-ban lett a zenekar gitárosa és 23 éven át tolta a Wright tesókkal, olyan klasszikusokat megalkotva, mint a Why Do They Call Me Mr. Happy?, a World hood of the World vagy éppen a közönség-kedvenc All Roads Lead to Ausfahrt. A NOMEANSNO a ’90-es évek elején már játszott Budapesten a Fekete Lyukban, majd a kétezres évek második felétől többször is útba ejtették Magyarországot: megfordultak a West-Balkán, a Dürer Kert és az A38 hajó színpadán is.

A hosszú hétvégén tehát két legendás, veterán kanadai punk zenész érkezik Szegedre a Jazz Kocsmába, hogy egy szál gitáros, aktuális szóló projektjeikkel adjanak exkluzív koncertet testközelből külön-külön és együtt is. Formabontó zenekaraik alaposan kitágították a punk-rock határait: a NOMEANSNO a jazz-punk-ot és a jazz-core-t indította útjára, a D.O.A. pedig a hardcore-punk alapkövének letételénél segédkezett. Meglepő hangszerelési megoldásaik és okos szövegeik megannyi punk, hardcore, math-rock és noise-rock zenekart inspirálnak világszerte, és az sem elhanyagolandó tény, hogy maga Jello Biafra is készített lemezt mindkét brigáddal.

TOM HOLLISTON, a NOMEANSNO egykori gitárosa ezúttal szólóban turnéztatja hónapokon át, keresztül-kasul Európán, akusztikus gitárra hangszerelt dalait. Sallangmentes koncertjei nem nélkülözik a humort és a társadalomkritikát sem. Holliston az elmúlt három évtized undergroundjának egyik emblematikus figurája és egyik legnagyobb hatású punk zenekarának gitárosa. Elkerülhetetlen, hogy nagy szavakat használjunk: koncertje legalább akkora mérföldkő városunk történetében, mint Ian Svenonius volt tavaly. (Ugye emlékszünk még?)
Az este vendége FORD PIER, aki korábban a D.O.A. gitárosa volt, de megfordult többek között Holliston Showbusiness Giants nevű zenekarában is. Ford elektromos gitárjával és erősítőjével felszerelkezve készül a turnéra.

2018. november 2. 20:00
Szeged, Jazz Kocsma
Zenekari támogatás: 1600 Ft

Facebook esemény. https://www.facebook.com/events/2106060749425721/