Fotóhónap2018 – 2018. október 18-tól

A Fotóhónap2018 fesztivál október 18-án nyitotta meg eseményeinek sorát a WEEGEE – A HÍRES, 1935-1960 című kiállítással a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban. A Fotóhónap2018 fesztivál nemcsak kiállításokat szervez, hanem számos szakmai programot is kínál: szakmai eseményeket, különleges programokat, filmvetítéseket, beszélgetéseket és egy nemzetközi, nagyszabású konferenciát is, mely az irodalom és a fotográfia kapcsolatát vizsgálja.  

Weegee, A rabszállítóban, 1942. január 27. © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2018-ben tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Fotóhónap2018 fesztivált. A rendezvénysorozat az elmúlt évek során a magyar fotográfiai élet szerves részévé vált. Kiemelt célja, hogy a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségére rámutasson, és a kortárs művészet kontextusában értelmezze.

A biennálé jelleggel megrendezett Fotóhónap fesztivál nemcsak kiállítási programjában, szerkezetében is kísérletező, követve a nemzetközi trendeket. 2018-ban a világ rangos kortárs művészeti eseményei az együttműködési gyakorlatokra, különösen a kurátori kollaborációra helyezik a hangsúlyt, amikor több alkotó-szakember felkérésével alakítják ki a fesztivál tematikáját.

Weegee, Húsvétvasárnap Harlemben, 1940 k. © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018

A Fotóhónap 2018 kurátorai a maguk aspektusából gondolkodnak a fotó alapú művészet jelenéről és jövőjéről, miközben kölcsönösen alakítják, reflektálják egymás munkáját. Boros Lili, Simon Kati, Szegedy-Maszák Zsuzsanna, Szigethy Anna és Tóth Balázs Zoltán kurátorok különböző utakon és gondolatmenettel közelítenek a fotográfiához, generációk és médiumok közötti feszültség/átjárás jellemzi a fesztivál idei kiállításait. Az események a társadalmi elkötelezettség  és felelősségvállalás jegyében szerveződnek, a művészet feltáró, értelmező szerepére koncentrálnak. Közös pont az emberi lépték megtartása, a mikrovilág vizsgálata, az intimitás, a beszélgetős atmoszféra-teremtés. A test manipulálhatósága, virtuális újjáteremtése kurrens témái a digitális kornak, ezért a fesztivál kiállításaiban is megjelenik, vizsgálva az elidegenedés fogalmát is.

Urbánus fesztivál lévén, a város, városimage meghatározó szerepet játszik a programban. A Fotóhónap fesztivál helyszínválasztásában is igazodik a trendekhez, amikor a hagyományos kiállítóhelyek mellett számos olyan városi helyszínt fedez fel, s színesít meg, amelyek eddig kiestek, vagy nem elsősorban kiállítási térként voltak használatosak, a város rejtett értékeinek felfedezésére késztetve a nézőket.

Weegee, Andy Warhol és Weegee, d. n. © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Magyar Fotográfiai Múzeum, Fuga – Budapesti Építészeti Központ, Hidegszoba Stúdió, MIKVE Galéria –Budavári Palota nyugati pincerendszer, Artphoto Galéria, MyMuseum, Mai Manó Könyvesbolt és Galéria, Art Market Budapest 2018, K.A.S. Galéria, TOBE Gallery, Glassyard Galéria, Verzió Filmfesztivál, B32 Galéria és Kultúrtér, Budapesti Szlovák Intézet 

További információ: www.fotohonap.hu

,