Rezonancia 451 – Az újjászületés – Tánckoncert a Duna Táncműhellyel és a Fugato Orchestrával

A kulturális apokalipszis utáni világba visz a Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra közös bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, október 16-án a Várkert Bazárban. A Rezonancia 451 – Az újjászületés című darabban a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik, a hibrid zene, a színházi elemek és a magyar néptánc találkozásából rendhagyó színpadi világ születik.

Fugato Orchestra © Pályi Zsófia

Magyarország első szimfonikus hibrid kamarazenekara, a Fugato Orchestra, valamint a koreográfiáiban a néptáncot speciális tánctechnikaként alkalmazó Duna Táncműhely közös tánckoncertje Alpár Balázs zeneszerző műveire épül: „Az előadásba beválogatott korábbi szerzeményeimben, valamint a kifejezetten ehhez a darabhoz írt zenéimben is egyfajta egyensúlyt keresek ellentétesnek vélt stílusok, érzelmek, gondolatok között. A darab során találkoznak, konfliktusba kerülnek, majd harmóniára törekednek a különféle jellemvonások, temperamentumok képviselői. Az ellentétpárok – mint például a káosz és a rend, a könnyedség és az elmélyülés – egy-egy zenei műfaj karakterjegyein keresztül jelennek meg, melyeket egy dramaturgiai szál mentén fűztünk össze, hogy sokszínű, ám mégis összefüggő ívű műsort alkossanak. A kamara-szimfonikus filmzene, az elektronika, a jazz és a világzene is szervesen beépül a Fugato hibrid zenei világába.”

A Rezonancia 451 – Az újjászületés történetében a kulturális apokalipszis után a hamuból újjászületve találkozik egy maréknyi magányos lélek. Mindannyian más-más karakterek, különböző értékek, hagyományok, életstílusok és műfajok képviselői. A jövő telepeseinek szimbólumai, közös létezésük azonban feszültséget és konfliktust teremt. Túlélésük záloga, hogy megtalálják szerepüket, és felismerve erősségeiket közösen alakítsanak ki egy egyensúlyra épülő, új világot. „Az előadás tematikája alkotói pályafutásom ars poeticáját fogalmazza meg: az értékek átmentésének fontosságát. Ugyanakkor sosem szabad elfelejteni, hogy minden alkotó más-más értékrendszer szerint gondolkodik. A Fugato Orchestrával való közös munka is a fentieket példázza, hiszen egészen mostanáig mást gondoltam a koreográfiáim zenei világáról. Így fontos nyitást eredményez, ugyanakkor izgalmas kihívást is jelent számomra az az új és inspiratív stílus, amit Alpár Balázs zeneszerzői világa képvisel” – emelte ki Juhász Zsolt, koreográfus, rendező. Az előadás során a zenészek és a táncosok között interakció alakul ki, s maga a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik. A zenei hangulatokból kiindulva, a színház és a tánc révén egyedi színpadi világ születik.

Duna Táncműhely

Rezonancia 451 – Az újjászületés
A Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra bemutatója
2018. október 16., Várkert Bazár – Rendezvényterem

További információ: https://cafebudapestfest.hu/program?id=95401

Facebook event: https://www.facebook.com/events/219637675380474/

Előadják: Abonyi Rebeka, Fehértóy Zsanett, Horváth Eszter, Kenéz Enikő, Kriston Fruzsina, Kolumbán Norbert, Kovács Márk, Kuzma Péter, Reszneki Virág, Sáfrán Balázs, Soós Gyula András, Szabó Tamás

Forrás: Fugato Orchestra