Zenés képeskönyv a Bibliához

Joseph Haydn talán legnépszerűbb műve, A teremtés című oratóriuma hangzik el szeptember 29-én 20.00 órakor a Mátyás-templomban Hamar Zsolt vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok előadásában.

A darab 1796 és 1798 között keletkezett. Három nagy részből áll; az első rész a teremtés első négy napját, a második az ötödik és hatodik napot jeleníti meg. A három énekes szólista három arkangyalt személyesít meg; Gábrielt, Baráth Emőke szoprán, Urielt, Szappanos Tibor tenor, és Rafaelt, Kovács István basszus énekművész szólaltatja meg. Ők beszélik el, illetve kommentálják a történetet. A negyedik, nem kevésbé fontos „szereplő” a kórus, a Nemzeti Énekkar. A mű zenekari bevezetése a teremtést megelőző káosz formátlan gomolygását ábrázolja. Emlékezetes a fény megteremtésének katartikus pillanata: a kórus lehető leghalkabban énekelt mondatára („És monda Isten: Legyen világosság; és lőn világosság”) vakító fényű C-dúr akkord harsan fel fortissimo a teljes zenekaron. A harmadik részben a szoprán- és a basszusszólista arkangyalból Évává és Ádámmá alakul át: a kórussal váltakozva egy kétrészes, Istennek hálát adó duettet, majd egy szintén kétrészes szerelmi duettet énekelnek. A mű egy utolsó, dicsőítő kórussal ér véget.

2018. szeptember 29. (szombat) 20:00 óra Mátyás-templom
Haydn A Teremtés

Km.: Baráth Emőke szoprán, Szappanos Tibor tenor, Kovács István basszus, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt karmester

Következő hangversenyünk:
2018. október 4. (csütörtök) 19:30 Müpa

Francia est

FAURÉ: Cantique de Jean Racine, op. 11
FAURÉ: Pavane
DUTILLEUX: Csellóverseny (Tout un monde Lointain)
RAVEL: Daphnis es Chloé – a teljes balettzene

Várdai István – cselló
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Bertrand de Billy

Csodálatos francia menüt állított össze az egyik legnépszerűbb sztárkarmester, Bertrand de Billy. A Párizsban született, a Nemzeti Filharmonikusokhoz rendszeresen visszajáró dirigens főleg operákat vezényel, de koncerttermi művekben is jó szolgálatot tesz a kiváló dramaturgiai és drámai érzék, főleg az olyan nagyszabású kompozíciókban, mint amilyen Ravel katartikus befejezéssel megkoronázott balettje. A kórus nemcsak ennek fináléjában, hanem Fauré zenekar-kísérettel ritkán hallható, tizenkilenc éves korában írt díjnyertes, de máig sláger népszerűségű egyházi himnusz-megzenésítésében is közreműködik. Az idős korában Ravelt is támogató zeneszerző másik gyöngyszeme a boldog békeidők eleganciájával elbűvölő Pavane, amely szintén különleges változatban hangzik el. Az est másik nagy dobása a 20. század második felének egyik legjelentősebb zeneszerzője, Henri Dutilleux gordonkaversenye. A Baudelaire sorai által ihletett, címét is A romlás virágai egyik versétől kölcsönző kompozíciót a nemzetközi zenei életben is kiemelkedő művészként számon tartott Várdai István közreműködésével hallhatjuk.

Sok szeretettel várjuk hangversenyeinkre!

Forrás: Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar