Bethlen 7. évad – Szeptember 22-én évadot nyit a Bethlen Téri Színház

Tehetségprogramok, Találkozások-előadások, a megszokott fesztiválok és régi-új játéktér várja a Bethlen Téri Színház közönségét az évadban.

7. évadát kezdi a külső-erzsébetvárosi kis teátrum, amely szeptember 22-én a Színházak Éjszakája programjaival nyitja meg hivatalosan is a 2018-2019-es évadot. A színháznak indulás indulása óta missziója a tehetséggondozás, a fiatalok és pályakezdők lehetőséghez juttatása, ez évtől az évados programterv fókuszában is ez áll. 

Nőkből is megárt… © Falus Krisztina

Folytatják a Mannával közös Találkozások tehetséggondozó sorozatot, amelyre évek óta fiatal, pályakezdő rendezők jelentkezhetnek kétszereplős darabokkal. A megvalósult előadásokat a színház repertoárszerűen játssza hónapról hónapra. Továbbra is műsoron marad a Cseh Judit rendezte, Pataki Éva regényéből készült Nőkből is megárt… Tordai Terivel és Horváth Lilivel, akik a színpadon is anyát és lányát alakítják, illetve a legelső megvalósult Találkozások-előadás, Valcz Péter rendezésében a Mary és Max Grisnik Petrával és Gőz Istvánnal. A Találkozások előadások közül többhöz is feldolgozó drámafoglalkozás készült, és bekerültek a színház ifjúsági programjába.

Mary és Max © Kállai-Tóth Anett

Az idén már szintén pályázati rendszerben működő Ambíció sorozatukban fiatal, ambiciózus alkotók vagy alkotócsapatok kapnak lehetőséget új előadás bemutatására, műfaji megkötés nélkül. A sorozat célja, hogy elsődlegesen azok az alkotók mutatkozhassanak be, akiknek más lehetősége nem, vagy csak korlátozottan adódik. A 2018-2019-es évadban a legkülönfélébb műfajú Ambíció előadásokat tűzik műsorra, amelyek közt lesz tánc, próza, kortárs opera és összművészeti alkotás is.

Rezidens társulatuk, a Közép-Európa Táncszínház folytatja az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma programot, amely a pályakezdő táncos alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Emellett szorosan együttműködnek a Gangaray Dance Company-val, a G.A.P., azaz Gangaray Artistic Program létrehozó csapatával.

A megszokott fesztiválokkal jelentkezik idén is a színház: novemberben jön az Erzsébet-nap köré szervezett hétnapos táncfesztivál, a Sissi Őszi Tánchét, majd január végén a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál, amelynek meghívottja idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.

A Bethlen alapvetően befogadószínház, de a repertoáron tartott Találkozások-előadásokkal és rezidens társulatainak előadásaival mégis kijelöli a fő művészi irányvonalat, s azt a három műfajt, amely markánsan megjelenik a műsorban. A Közép-Európa Táncszínház a tánc, a Spirita Társulat a próza, a Marica Bábszínháza pedig a báb és gyermekszínház kiemelt képviselői.

A Bethlennek indulása óta fontosak a határon túli magyar színházi műhelyekkel való szoros kapcsolatok, így a január végi szokásos Vendégváró Fesztivál mellett az évad során műsorra tűzik az Aradi Kamraszínház, a Kassai Thália Színház, a komáromi Boráros Imre Színház és a kolozsvári Váróterem Projekt egy-egy előadását is.

Az évadnyitó szeptember 22-i egész napos rendezvényen szeretettel várják a családokat, az iskolás korú fiatalokat és a felnőtt közönséget is a Bethlen téren.

A Színházak Éjszakáját már délelőtt 11-kor a Marica Bábszínháza Cipőmese című előadásával indítják, a színház előtti füves területen pedig egész nap kézműveskedéssel, gyerekeknek és felnőtteknek szóló játékokkal várják – karszalag nélkül is – az arra járókat. A Bethlen Gábor tér 3. alatti különleges épületben kétszer is vezetett túrát indítanak, a Bethlen Galériában pedig épülettörténeti kiállítást rendeznek be. A nap egyik különlegessége a Gang Színház, amelynek helyszíne a lakóház udvara és gangja. A Pulzus Társulás és a Bethlen Békés Pál: Egy kis térzene című művét 7. kerületi gangos házak udvarán játssza, az adott ház lakóinak és az ő meghívottjaiknak. Ez alkalommal bárki részese lehet a különleges élménynek.

Gang Színház: Egy kis térzene © Császár Réka

Tavasszal, a költészet napján mutatták be a legújabb Találkozások-előadást Szívlapát címmel Igó Évával és Zoltán Áronnal. A leginkább színházi társasjátékra emlékezettő versszínházi előadás 22-én délután 3-kor lesz műsoron.

Szívlapát – versszínház

A fiatal alkotókból álló Spirita Társulat pedig a tavalyi nagy sikerű, Steve Jobs életét bemutató iJobs című előadás felújító próbájára engedi be a közönséget.

Nemcsak a szeptember 22-i, de az évad további részének különlegessége is, hogy a színházterem a nyári felújítást követően az eredeti térelrendezésben is használatos lesz. Így az évadban kétféle színházi tér fog váltakozni: az eddig megszokott emelkedő nézőteres kamaraszínház-terem mellett – ahol a játéktér az eredeti nézőtéren helyezkedik el -, a klasszikus, eredetileg megépített, prózai előadások számára ideális térben is gyakran játszanak majd.

A Színházak Éjszakájának részletes programja elérhető itt.

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/bethlenszinhaz

Forrás: Bethlen Téri Színház