Minden eddiginél sikeresebb, jubileumi évadát zárja a Budapesti Nyári Fesztivál

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából egész nyáron gazdag programkínálattal és a legnevesebb magyar és nemzetközi sztárokkal fogadta a főváros közönségét és idelátogató vendégeit a Budapesti Nyári Fesztivál, amelynek látogatottsága idén átlépte a bűvös százezret! A régióban kivételes léptékű fesztivál repertoárjában több mint 100 program szerepelt az idén. A nagyszabású opera-, operett- és musicalbemutatókat, látványos balett-előadásokat, klasszikus-, könnyűzenei- és izgalmas crossover-koncerteket, valamint a színházi előadások, szuperprodukciók, kiállítások és gyerekelőadások sorát közel 110 ezer néző élvezhette Budapest két patinás nyári színházában, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Városmajori Színház Szemle díjkiosztó, 2018

Több mint száz programmal, közel száztízezer nézővel, világsztárokkal, színházi és operabemutatókkal, balettelőadásokkal, különleges koncertekkel, valamint ingyenes családi és gyerekprogramokkal búcsúzott a hatalmas sikert aratott idei nyári fesztivál. „A 2018-as évad nem csupán a jubileum miatt volt különleges, a programkínálatban is igyekeztünk túltenni az előző éveken” – mondta az évadról Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivál ügyvezetője, aki szerint „a nyári fesztivál és a turizmus összehangolt kapcsolata elengedhetetlen a sikerhez, hiszen idén is világnagyságok és nemzetközi hírnevet képviselő fellépők vitték jó hírét a két nagy fővárosi tulajdonú játszóhelynek”.

.Városmajori Színház Szemle díjkiosztó, 2018

Az „Ajándék Budapestnek” mottóval fémjelzett jubileumi évadra számtalan pótszékes teltházas előadás, két nagyszabású operabemutató: Strauss Salome és Verdi Rigoletto című művei, egy Kálmán Imre nagyoperett és egy Broadway-musical hazai ősbemutatója is jutott. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tizenegy bemutatóval és új produkcióval, valamint négy Magyarországon eddig sosem látott vendégelőadással lettünk gazdagabbak. A patinás szigeti színpadon a magyar könnyűzene képviseletében a Quimby és a Szabó Balázs Banája is szimfonikus zenekarral adott rendhagyó, látványos nagykoncertet, az ismert magyar társulatok és művészek mellett pedig olyan világsztárok fordultak meg, mint Ara Malikian hegedűvirtuóz, a technomágus DJ, Jeff Mills vagy a világ legnagyobb operaházainak fellépői: Gerhard Siegel, Sera Gösch Guiseppe Altomare, Arturo Chacón-Cruz, és saját operaestjével Erwin Schrott, valamint olyan neves karmesterek, mint Christophe Mangou, Francesco Ivan Ciampa vagy Nimrod David Pfeffer. A látványos The Great Gatsby balett-show nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezett először Budapestre, majd a tavalyi hatalmas siker után Mozart Varázsfuvolájára készített koreográfiával tért vissza a szigetre a világhírű Béjart Ballet Lausanne. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjén Fülei Balázs zongoraművész, Miklósa Erika és Szegedi Csaba és Horváth István operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével Dohnányi I. (e-moll) zongoraversenye és Carl Orff lehengerlő Carmina Buranája hangzott el. Az augusztus Caramel, Fenyő Miklós és a Magna Cum Laude koncertjeivel búcsúzott.

Városmajori Színház Szemle díjkiosztó, 2018

A fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon közel 80 program valósult meg, köztük négy színházi bemutató: Rossini A sevillai borbély cíművígoperájának félszcenírozott előadása, a Coincidance Táncszínház Aurora című táncdrámája, a nagysikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatója és a Group’n’Swing koncertszínházi előadása a Száz év szerelem. A bemutatók és további színházi előadások sora mellett különleges; koncertek, lemezpremierek és a már hagyományossá vált Városmajori Színházi Szemle, hat vidéki teátrum legjobb idei előadásainak seregszemléje, mely kiemelt közönségsiker mellett zajlott le. A jubileumi év színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is a kedvére való, igényes kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

Városmajori Színház Szemle díjkiosztó, 2018

Bán Teodóra az évad zárásaként arról is beszélt, hogy a fesztivál egyik meghatározó mozgatórugója az, hogy a művészetre és kultúrára kíváncsi hazai és külföldi közönség igazi, művészi értékeket képviselő produkciókat ismerjen meg. Hiszen – mint mondta – hatalmas szellemi értékek rejlenek az országban. „A nyári színházak a hagyományos kultúrafogyasztókénál sokkal szélesebb réteget képesek megszólítani, ezért óriási felelősség, hogy a Margitszigeten és a Városmajorban létrejött produktumok az ő számukra is színvonalas, művészi üzenetet közvetítsenek, de egyben kikapcsolódást és örömöt is nyújtsanak. A kulturális turizmus túlmutat a munkahelyteremtő és országimázs építő szerepén” – tette hozzá Bán Teodóra. „Szellemi szoftver minden, amit nemzeti értékeink képviselnek: a történelmünk, a muzsikánk, a képzőművészetünk, az építészetünk, minden, ami emberközpontú és az agyban születik. Tárgyiasult műalkotásokat létrehozva válnak hardverré, az értékesített termék bevétele pedig visszaforgatható a kultúrába. Olyan szoftver ez, ami aztán hardverré tud válni.”

Városmajori Színház Szemle díjkiosztó, 2018

A Budapesti Nyári Fesztivál két nyári színháza, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad az ünnepi évadzáróval egybekötött díjátadóval szimbolikusan visszaadja a képzeletbeli kulcsot a kőszínházaknak, lezárja 2018-as jubileumi évadát, és megkezdi a felkészülést a következő évadra. Jövőre veletek ugyanitt! Találkozunk 2019-ben

Forrás: Szabad Tér Színház