Rekordot döntött Munkácsy az Ermitázsban

A világ egyik leglátogatottabb magyar vonatkozású kulturális rendezvénye lett a szentpétervári Ermitázs Múzeumban rendezett Munkácsy-kiállítás. Bő három hónap alatt ugyanis egymillióan látták a magyar festőóriás 65 műalkotásából rendezett tárlatot.

Mikhail Piotrovszkij és Pákh Imre © Sárközy Marianna

Minden idők legsikeresebb Munkácsy-kiállítása lett az április 23. és július 29. között, Oroszország legrangosabb múzeumában megrendezett tárlat. A jegyeladási adatokból kikövetkeztetett egymilliós látogatószám jelentős mértékben hozzájárul Munkácsy Mihály külföldi újrafelfedezéséhez. “Ezt megelőzően eddig hat alkalommal – Munkácson, Csíkszeredán, Bécsben, Pekingben, Sanghajban és Moszkvában – rendeztünk külföldön a magyar festőóriás műveiből tárlatot, ami mind hatalmas siker volt, de 300 ezer látogatónál mindig megakadtunk. Most végre sikerült elérni az egymillió fős álomhatárt. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság mellett ebben az időszakban rendezték meg a Nemzetközi Gazdasági Fórumot Szentpétervárott, és a Fehér éjszakák miatt is rengeteg látogató érkezett. Szabadidős program keretében így nemzetközi politikai vezetők, diplomaták, valamint több ezer prominens üzletember is felkereste a múzeumot” – emelte ki Pákh Imre műgyűjtő.

© Sárközy Marianna

© Sárközy Marianna

Az Ermitázs legrangosabb helyszínén, a Miklós-teremben bemutatkozott anyagból Munkácsy Mihály korai népi életképfestészetét, a párizsi szalonképek világát és tájképfestészetét is megismerhették az érdeklődők. A kiállított festmények a Magyar Nemzeti Galériából és Pákh Imre magánygyűjteményéből érkeztek a városba. A példátlan sikernek köszönhetően a tervek szerint Munkácsy képei Párizsban és New Yorkban is láthatók lesznek.

© Sárközy Marianna

© Sárközy Marianna