A fa alatt (16) és kísérőfilmje: Aki bújt, aki nem (12) – mától a mozikban!

Két középkorú házaspár váratlanul rossz szomszédi viszonyba keveredik egymással. Vitájuk tárgya egy fa, ami zavaró árnyékot vet a szomszédos telekre, akadályozva a napozást. A tipikus kertvárosi csetepaténak induló eseménysor azonban egyszer csak irányt vált, és váratlanul egy kontrollálhatatlan erőszakspirálba torkollik ebben az éjfekete humorú, izlandi társadalmi szatírában.

A fa alatt világpremierje a világ legrégebbi filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok versenyszekciójában volt. Az alkotás Velence után olyan rangos filmfesztiválokon szerepelt, mint Valladolid, Zürich, Palm Springs. A legjobb skandináv hagyományokat követő A fa alatt 11 jelölést kapott az Izlandi Film- és Tévéakadémia éves díjátadóján, s összesen 7 EDDA-díjat kapott. A fekete komédia elnyerte a legjobb film, rendezés, forgatókönyv, színész, színésznő, férfi mellékszereplő és vizuális effektusok díjait, azaz többek között az öt legfontosabb kategóriában diadalmaskodott. A fa alatt éjfekete humorát emellett számos nemzetközi filmfesztiválon ismerték el világszerte.

A FA ALATT
Színes, feliratos izlandi fekete vígjáték

Rendezte: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Írta: Huldar Breiðfjörð, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Producer: Grímar Jónsson, Sindri Páll, Thor Sigurjonsson
Fényképezte: Monika Lenczewska
Vágó: Kristján Loðmfjörð
Zene: Daníel Bjarnason

Szereplők: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir, Lára Jóhanna Jónsdóttir

Eredeti cím: Undir trénu
Hossz: 89 perc
Hang: Dolby Digital
Vetítési mód: DCP
Országos bemutató: 2018. május 24.
Forgalmazó: Vertigo Média
Korhatár: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (IV.)
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt6223806/

Egy szegény magyar faluba érkezik egy drága autó. Az utcán bújócskázó gyerekeket nagyon érdekli a kocsi, a sofőr megengedi, hogy egyenként beüljenek, legnagyobb boldogságukra minden gombot kipróbálhatnak. A sofőr mindenkivel nagyon kedves, közvetlen, elindul a játék, a cél, hogy minden elbújt gyereket megtaláljanak és beültessenek az autóba. A kocsi megtelik, akit sikerült megtalálni beült. A sofőr felajánlja, hogy hajtsanak el egy nagyobb körre. Az autó motorja felgyorsul és elhagyja a falut. A gyerekek bent maradnak, de sejtelmük sincs, hogy mi történik velük. 

Schwechtje Mihály rövidfilmje először a 6. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon volt látható, ahol a kisjátékfilm a versenyprogramban szerepelt. Az Aki bújt, aki nem mozikban is látható lesz: A fa alatt című, többszörös díjnyertes izlandi fekete vígjáték kísérőfilmjeként május 24-től kerül moziforgalmazásba. Schwechtje az Aki bújt, aki nem előtt az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában működött közre rendezőként, előtte számos kisjátékfilmet, dokumentumfilmet, színházi darabot jegyzett már. Első nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 mozibemutatója szeptemberben lesz.

AKI BÚJT, AKI NEM
Színes magyar kisjátékfilm

Írta és rendezte: Schwechtje Mihály
Producer: Noveczky Tamás, Petrovits Genovéva
Fényképezte: Nagy Bálint
Zene: Kiss Tibor, Vastag Gábor

Szereplők: Czabán György, Miklós Marcell

Eredeti cím: Aki bújt, aki nem
Hossz: 11 perc
Hang: Dolby Digital
Vetítési mód: DCP
Országos bemutató: 2018. május 24.
Forgalmazó: Vertigo Média
Korhatár: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (III.)

Forrás: Vertigo Média