A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város kulturális életét

Egyetemi Tavasz programsorozat, színházi előadások és egyetemi színházi találkozó, levendula és lótusz napok, gitárfesztivál, zenei flashmobok, könnyű- és komolyzenei koncertek – csak hogy néhányat említsünk abból a több száz programból, amelyet az SZTE Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai kínálnak 2018-ban az egyetem és a város polgárainak. 

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája 2018. április 11. és május 11. között rendezi meg a 15. Egyetemi Tavasz programsorozatot, melyen több száz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők. A 23. Őszi Kulturális Fesztivál programjai pedig 2018. október 1. és november 11. között várják az érdeklődőket. A Kulturális Iroda a megannyi program mellett a tehetséges hallgatók támogatására is kiemelt figyelmet fordít: a tavaszi félévben egyetemi vers- és prózamondó versenyt, fotó-, színikritika-, dráma és verspályázatot hirdet.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) XV. jubileumi évadának egyik különlegessége, hogy ünnepelnek, és Szegeden több helyszínen is játszanak. Új helyszínként az SZTE BTK régi tornatermében (Göncz Árpád sétány) és a Nyugi kávézóban lépnek fel. A közönség újra láthatja például a „Nagyanyám immár/webcamerán figyeli/a tyúk hogy tojik//” című produkciót és Pintér Béla „Démon Gyermekei” című darabját. Folytatódik a Naked SZESZ zenekarral közös versmegzenésítős játék is, sőt, a tavaszi félévben megjelenik a Naked SZESZ zenekar „létige” című, 16 dalt tartalmazó albuma, melynek bemutatójára külön koncertet szervez az egyetemi színház.  A jubileumi évadot az elmúlt 15 év történetét bemutató könyv kiadásával és kiállítással is színesítik. A társulat 2018. április 27-29. között szervezi meg a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, amelyen Kárpáti Péter darabját az „Én, a féreg” című Kafka-kabarét is láthatja a közönség.

A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és egykori hallgatóiból álló Universitas Szimfonikus Zenekar 2018-ban is folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. Az együttes négy alkalommal mutatja be a nagy sikerű „Péter és a farkas” zenés mesejátékot – gyerekszínészekkel, hangszerismertetővel, hangszer kipróbálási lehetőséggel. 2018. március 3-án Üllés és Bordány, április 14-én Mindszent és Mártély településeken várják a közönséget. Az együttes május 8-án és május 10-én, Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában tartja hagyományos tavaszi hangversenyét.

2018. április 12-15. között kiváló gitárművészeket és színes programokat hoz el a világ minden tájáról Szegedre a 19. Nemzetközi Gitárfesztivál.

A fennállásának 93. évfordulóját ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar 2018-as műsorán egyaránt megtalálhatóak a világi és az egyházi művek, az a cappella és a hangszerkíséretes darabok. Az énekkar 2018-ban is fellép az egyetem és a város által szervezett hagyományos zenei rendezvényeken, így például áprilisban az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen, ahol Szeged kórusélete mutatkozik be a legifjabb generációtól az egyetemi-főiskolai korosztályig; májusban pedig az Egyházzenei Hónap nyitórendezvényén énekelnek. Emellett az aktuális zenei évfordulók hangversenyein, díjátadókon, jótékonysági koncerteken és rendhagyó flashmobokon is találkozhatunk az énekesekkel.

Az SZTE Füvészkertben április végén rendezik meg a Föld napi környezettudatosságra nevelő programokat. Június 30. és július 1. között az V. Szegedi Levendula Napokon színvonalas és színes kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal várják a levendula szerelmeseit. Augusztus 4-5. között zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal varázsolnak távol-keleti hangulatot a Füvészkertbe a XI. Lótusz Napokon. Az október 7-i gombásznapon pöfetegpuffogtatással, spóranyomtatással, gombasimogatóval és kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket, október 14-én pedig egy Tök Jó Napra hívják a családokat, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.

Honlap: www.u-szeged.hu/

Kövess minket! www.facebook.com/univszeged/ www.instagram.com/uniszeged/

Forrás: SZTE