Fényt hozó magyar nők – Mészáros Márta és Törőcsik Mari krédója

Szerző: Marity Mira

Az Aurora Borealis kötetnek a család minden tagja számára van mondanivalója.

Vannak a magyar kulturális és közéletben olyan meghatározó egyéniségek, akiknek szavára és állásfoglalására, véleményére és alkotására nagyon sok ember kíváncsi. És vannak olyan nők, vagy inkább olyan – nagybetűvel kezdődően – Magyar Nők, akik egész életművükkel véleményformáló hatással vannak a társadalom egészére. Mészáros Márta és Törőcsik Mari ezek közé a ritka emberek közé tartozik, akik mérföldkövei és váteszei a kortárs magyar film- és színházművészetnek. Hozzájuk csatlakozott Pataki Éva, aki Balázs Béla-díjjal elismert forgatókönyvíró. E három jelentős asszonyt összeköti az északi fény, vagyis az Aurora Borealis című film, amely Esterházy Harmonia Celestis-éhez felérő, roppant nagy ívű családtörténet.

„Mari az a színész, aki ha kimond egy szót, akár csak azt, hogy add ide a csészét – az mindig hiteles. Mert a léte az. A létnek a hitelessége.” (Mészáros Márta)

Egyenértékű adaptáció született a vásznon is

Két rendkívüli nő beszélget, emlékeket idéz, nosztalgiázik fejezeteken keresztül. Életük és alkotói pályájuk 50 éven keresztül fut egymás mellett, sokszor összefonódik, de elvekben és helytállásban szinte mindig összecseng. Olyan korszakalkotó pillanatokat elevenítenek meg, mint a Napló filmek keletkezése, a Cannes-i Filmfesztivál, a főiskola évei és a Körhinta főszerepe, vagy éppen a címadó történet, az Aurora Borealis – amelynek címszerepe eleve Törőcsik Marira íródott. A sztorizgatások során olyan jelentős nevek, karakterek és jellemek bukkannak fel a múltból, mint Jancsó Miklós, Maár Gyula, Pilinszky János, Szabó Magda, Fábri Zoltán, Susan Sontag, Viszockij vagy Marina Vlady. Így válik az olvasó is fejezetről fejezetre egyre inkább beavatottá a kívülálló státuszból.

Az Aurora Borealis tükröt tart, de nem ítélkezik

A könyv gyönyörű összegzés, letisztult és bölcs gondolatokkal, hiteles meglátásokkal és egy olyan búcsúszerű felhanggal és ígérettel, amit remélhetően nem tartanak be az alkotók. Mert azt, hogy Törőcsik Mari és Mészáros Márta nem filmeznek többet, az nem elképzelhető – hiszen azokon a kaotikus és történelemformáló, ólomsúlyú évtizedeken vezettek végig, amelyek után még mindig nagyon sokakban kunkorodik a kérdőjel. Ez a legendás generáció azért volt és van, hogy meg- és átvilágítsa a kritikus 50’-es és 60’-as éveket. Még nem látunk tisztán, még kellenek a Mészáros Márta filmek, és a Törőcsik Marihoz hasonló felejthetetlen színész doyenek, a hihető mementók és memoárok. A könyvet elolvasva és a filmet megnézve összhangba kerülnek a kérdések a válaszokkal, az érzések a megértéssel, a múlt történései pedig a jelennel és a jövővel.

Tanúságtevő nosztalgiázás

A kötetben szó esik mindenről, ami fontos, és amiből kirajzolódik egy érzelemmel teli tabló a 20. század második feléről, és a második évezred első évtizedéről. Hiteles korkép és plasztikus körkép körvonalazódik a borzalmakkal teli háborús évekről, a megváltó szerelmekről és a támogató családról és a barátokról. A rendező és a színész próbál választ találni arra, hogy miként válhat a művészet hatalommá, és hogyan lehet túlélni a kritikákat és értékelni az elismeréseket – vagy éppen azok hiányát. A könyv egyik kuriózuma a Jancsó Zoltán, Pataki Éva és Mészáros Márta által megálmodott és papírra vetett Aurora Borealis forgatókönyv részlete, amelyből bepillantást nyerhet az olvasó a generációkon átívelő, nőközpontú családtörténet megbabonázó hangulatába.

Az Aurora Borealis – Északi fény mélyinterjú és élettörténet megéri azt a nyakig merülést a múlt évszázad politikai mocskába és borzalmaiba, amelyet az olvasó autentikus narrációval kap a spontán beszélgetés során. A vallomásokon és a filmes kitekintésen keresztül újfajta perspektívából lehet újratanulni azt ez ellentmondásos és kétpólusú történelmet, amit az iskolában még máshogyan tanítottak nekünk. Az ilyen és ehhez hasonló, megindítóan szép emberi történetekből áll össze az a komplex emberi és művészi hitvallás, amivel Mészáros Márta és Törőcsik Mari vértezte fel magát a pályája során. A film – és egyben a könyv aktuális apropója a héten megrendezésre kerülő Magyar Filmhét, amely során február 8-án, 16:30-tól látható a dráma a Corvin moziban.

http://filmhet.hu/

A Pataki Éva, Mészáros Márta, Törőcsik Mari: Aurora Borealis – Északi fény című könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg, és online is megrendelhető a kiadó viszonteladói partnereinél.

,