Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum: Közös ügyeink | Együttműködésen alapuló művészeti projektek – 2018. január 30. – március 18.

Hogyan lehet a közösséggel végzett művészeti folyamatokat rögzíteni és megmutatni az érdeklődőknek? Szolgálhat-e egy művészeti együttműködés útmutatóként egy társadalmi probléma megoldásához? Hogyan járulhat hozzá a művészet a közösségépítéshez? Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ a múzeum legújabb kiállítása, amely fotókon, filmeken, műtárgyakon keresztül mutatja be a kiválasztott hét projektet, s vázolja fel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatban rejlő hozzáadott értéket.

Úszó ház © Selényi Zoltán – Fotó forrása: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti munkát, és olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket támogasson, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális helyi vagy társadalmi problémára.

A pályázati úton kiválasztott művészek és partnereik 2017 folyamán hét különböző projektet valósítottak meg, több budapesti és vidéki helyszínen. A programban összesen 25 művész – képzőművészek, bábosok, drámapedagógusok, zenészek, színészek, táncosok, építészek – vett részt, akik különféle közösségekkel, köztük marginalizált vagy sajátos problémákkal küzdő emberekkel, így budapesti és Pécs környéki iskolásokkal, látás- és hallássérültekkel, kis falvak lakóival, mezőgazdaságból élő vállalkozókkal, vagy éppen leszakadó térségben élő roma csoportokkal dolgoztak együtt.
A projektek célja a művészek társadalmi szerepvállalásának erősítése, valamint a résztvevők életminőségének javítása volt. A művészi alkotófolyamatba bevont közreműködők saját kreativitásukat megélve kerestek megoldást egy-egy problémára, megtapasztalva a közösség támogató erejét a közös munka során.

A kiállítás nem csupán a projektek végeredményét, de az együttműködések teljes folyamatát is igyekszik a látogatók elé tárni. Megmutatja, hogy egy közösség definiálása nem mindig egyszerű feladat, s hogy a közös munka hatalmas felelősséggel is jár. Bár az eredmények nem feltétlenül látványosak, a közös alkotás minden esetben egyedi eredményt hoz, és megismételhetetlen élményekkel gazdagítja a résztvevőket, ami a látogatók számára is izgalmas felismerésekhez vezet. A megvalósítás során a múzeum a kiválasztott művészeket workshopok szervezésével, a témát jól ismerő nemzetközi előadó meghívásával, kutatások támogatásával, a projektfolyamatok elemzésével, valamint külföldi szakmai utazási lehetőségekkel is támogatta.

A projektek és résztvevőik

Arborétum
Antal Malvina, Geröly Tamás Sándor, Gőz István, Juhász Ibolya, Kovács Márk, Lakos Fanni, Lukács Gergő, Makra Viktória, Munkácsi Ádám, Németh Ágnes, Pálfi György László, Szabó Kristóf / KristofLab / Ziggurat Project

Folytatjuk?
Gyenis Tibor / Balogh Viktória, Gubik Viktória, Kovács Balázs, Rumann Gábor, Szabó Csaba Zsolt / Markuly István, Etienne Samin, Kecskés család, Bakos Judit Piroska, Radev Gergő, Bihari Ádám, Vágvölgyi Gusztáv Pabló / Gyüttment Fesztivál / Hegypásztor Kör Oszkó / Sárkollektíva / Regio Earth Fesztivál / Hagyományos Házépítő Kft.

Meglátjuk!
Benczúr Emese, Imre Mariann, Szira Henrietta, Szíj Kamilla, Tarr Hajnalka / Jéger Márta, Tábor István, Papp Károlyné Bánó Judit, Tolnayné Csattos Márta, Székely Imola / Vakok Állami Intézete

Művészek az osztályteremben
Erdei Krisztina, Fischer Judit, Juhász Rokko, Mécs Miklós, Soltis Miklós, Szabics Ágnes, Szemző Zsófia, Utcai Dávid / T-Tudok Tudásmendzsment és Oktatáskutató Zrt. / Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola „Grundsuli” / Hallássérültek Tanintézete – Budapest

Sárkány Lee
Gruppo Tökmag (Tábori András, Budha Tamás) / Belső Tűz Egyesület

„Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni”
Antje Schiffers / Erdődi Katalin / Sallai János / Kovács Orsolya / Sárosdi Róbert és Judit

Úszó ház
Zsin Bence / Fogd a Kezem Alapítvány / Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar / Pécs – Somogyi Általános Iskola

A kiállítás rendezője | Szipőcs Krisztina

A CAPP projekt vezetője | Simon Andrea

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum