A Babadook (18) – február 1-től a mozikban!

Némi késéssel Magyarországon is bemutatkozik a mozivásznakon a műfaj rajongói és kritikusai által világszerte elismert pszichológiai horrorfilm, a több mint 50 fesztiváldíjjal elismert „Babadook”.

Amelia akkor veszítette el a férjét, amikor az éppen kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyereküket. A baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nincs túl rajta, és azóta is egyedül neveli fiát, Samuelt. A fiú nem könnyíti meg a dolgát: súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, ugyanakkor folyton retteg és azt állítja, hogy egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelie nap talál egy Mr. Babadook nevű különös gyerekkönyvet az ajtajuk előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban fiú állapota csak rosszabbodik, idővel az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házukban…

„Soha nem láttam ennél félelmetesebb filmet” – írta a film megtekintése után Twitteren William Friedkin, Az ördögűző (The Exorcist, 1973) legendás rendezője. Jennifer Kent ausztrál író-rendező első nagyjátékfilmje zsigerien félelmetes és székbe szögezően feszült ugyanakkor szívszorító és katartikus is egyszerre. A pszicho-horror-dráma a kultikus Sundance Filmfesztivál versenyszekciójában debütált, majd körbeutazta a világot és az összes jelentős horror/fantasy filmfesztiválon lenyűgözte a közönséget és a kritikusokat újszerű látásmódjával és azzal, hogy visszatért a műfaj gyökereihez. 61 jelölésből nem kevesebb, mint 55-öt váltott díjra és nemzetközi premierje után számos kritikus az év horrorfilmjének kiáltotta ki. A Rotten Tomatoes mérvadó kritika-gyűjtő portálon jelenleg 98%-on áll az értékelése (200 fölötti kritika alapján). Hazánkba némi késéssel érkezik ugyan, de ez mit sem von le abból a tényből, hogy egy olyan komplex, érett és intelligens film, amilyenre már nagyon nagy szüksége volt a horror műfajának.

A filmet február 1-től vetítik a hazai mozik, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Babadook (The Babadook)
színes, feliratos ausztrál-kanadai horror-dráma, 93 perc, 2014, 18E

Magyarországi bemutató: február 1.
Forgalmazza a Pannonia Entertainment

ALKOTÓK
Főszereplők: Essie Davis, Daniel Henshall, Benjamin Winspear, Chloe Hurn, Barbara West
Rendező: Jennifer Kent
Forgatókönyv: Jennifer Kent
Zene: Jed Kurzel
Operatőr: Radek Ladczuk
Producer: Kristina Ceyton, Kristian Moliere
Executive producer: Jan Chapman, Jeff Harrison, Jonathan Page, Michael Tear
Vágó: Simon Njoo

Forrás: Pannonia Entertainment