Humorral kezelt másságok – Nagyon Nagy Ő – vérbeli angol komédia a Spirit Színházban

Hárman élnek egy londoni házban. Három különös és nagyon különböző ember. Egy súlyproblémával küszködő lány, egy korosodó meleg pasi, aki a velük élő titokzatos srácnak udvarol.  Egyszer csak betoppan egy negyedik, s gyökeresen felforgatja a kis ház életét. Október 27-én mutatják be a Spirit Színházban a Nagyon Nagy Ő című vígjátékot  Gubík Ági, Varju Kálmán, Tölgyesy Zoltán és Hajdú László szereplésével, Czeizel Gábor rendezésében.

© Szitás Bernadett

A Nagyon Nagy Ő egy sziporkázóan szellemes vígjáték arról, hogy attól még, ha kilógsz a sorból lehetsz boldog. Van Választás! A középpontban egy dundi könyvesbolt-tulajdonos nő áll, aki meleg barátjának és könyvesboltbeli alkalmazottjának adja ki a lakását. Hármuk viszonyára az állandó csipkelődés és az egymásért a végsőkig ragaszkodó barátság jellemző. Betoppan egy férfi vásárló, akinek nagyon megtetszik a nő, és randevúra hívja. A randevú jól sikerül, de a férfi pár hónapra kiküldetésbe utazik, csak utána folytathatják az ismerkedést. Főhősnőnk ezalatt az idő alatt látványos átalakuláson megy át. A férfi karácsonyi visszatérése azonban nem várt fordulatot tartogat.

„Ez a darab a másságok felé nyit könnyen befogadható módon, hiszen komédia, de mégis nagyon fontos kérdéseket vet fel. Három szerencsétlen és boldogtalan ember él együtt egy londoni házban nagyon vidáman, mert saját magukat és a többieket is humorral kezelik. Aztán belép a negyedik szereplő az ő különös másságával, s felforgatja a ház és a benne élő emberek életét. A Nagyon Nagy Ő az angol humorra épít, ami elsőre furcsa lehet a hazai közönségnek, hiszen a magyar színházakban inkább a francia tipusú helyzetkomikumra épülő bohózatok vagy az osztrák-magyar operettek humora a megszokott. Ebben a komédiában a karakterek jellegzetességei és a szöveg adja a humor forrását.” – meséli Czeizel Gábor rendező.

© Szitás Bernadett

A darab színpadra állításában a legfontosabb kérdés az volt, hogy megtalálják-e az ideális színészeket a négy szerepre, ugyanis a rendezés az ő személyiségükre, karakter érzékenységükre és egymás iránti nyitottságukra épít. Gubík Ági, Varju Kálmán, Tölgyesy Zoltán és Hajdú László négyese nemcsak az angol komédiák furcsa humorát hozza közel a nézőkhöz, hanem segítenek abban is, hogy a közönség ezeket a karaktereket a különleges vagy érthetetlen másságukkal együtt is megszeresse.

Nagyon Nagy Ő
Vígjáték két részben

Vicky: Gubík Ági
Henry: Tölgyesy Zoltán
James: Varju Kálmán
Tom: Hajdú László

Fordította: Zöldi Gergely
Jelmez: Veréb Dia
Rendezőasszisztens: Vajdai Veronika
Rendező, díszlet: Czeizel Gábor

További információ: http://spiritszinhaz.com/eloadas/tul_nagy_o___vigjatek