Hét ország írói a tizedik Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron – Dán, orosz, lengyel, izraeli, finn, török és cseh írók mutatkoznak be Budapesten

Az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudišnak is. Sőt, eljön a Margóra a „lengyel Stephen King”, Lukasz Orbitowski is.

Október 19-22. között lesz az őszi Margó, amely a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával a külföldi szerzőkre is fókuszál: fellép például péntek este a dán Dorthe Nors, akinek Tükör, index, kuplung című regénye a Nemzetközi Man Booker-díj idei rövid, ötös listáján is szerepelt. Az Economist szerint Nors könyve pazar feltárása a szorongásnak, egyszerre vicces és bátor, míg a Times szerint a főhős minden ízében modern: középkorú, szingli, próbálja magasabb fokozatba kapcsolni az életét, de semmiben sem hasonlít Bridget Jonesra. Sőt, egy angol újságíró a dán Woody Allennek nevezte.

Dorthe Nors – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Zeruja Salev egy izraeli kibbucban született és 2004-ben, Jeruzsálemben egy öngyilkos merényletben súlyosan megsérült, de négy hónap után felépült. A Libri Kiadónál jelent meg Szerelmes élet című regénye, ami Ámosz Oz szerint hipnotikus ritmusú regény, az utóbbi évek legerőteljesebbike, amelyért Salev három éve megkapta az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat.

Vasárnap 18 órakor a cseh Jaroslav Rudis lép a színpadra, aki volt már tanár, DJ, punkzenekar menedzsere, szállodai portás, újságíró, 2006 óta pedig író, és a Kafka Band frontembere. Első regénye, a hét nyelvre lefordított Berlin alatt az ég (2002) tette ismertté, több díjat nyert vele, színházi és rádiós feldolgozása is ismert. Alois Nebel című képregény-trilógiájából pedig rotoszkóp technikával készült animációs film, amely öt éve Európai Filmdíjat nyert az animációs film kategóriában. Nemzeti sugárút – Magányos bunyósok klubja című legfrissebb regényében a bunyós Vandam a várossal, a közelmúlttal és a család démonaival vívott örök párbajáról mesél, és büszke rá, hogy az 1989. novemberi tüntetésen a Národní třídán ő ütött először, kirobbantva ezzel a forradalmat. A valós események által inspirált kötet durva, egyszersmind melankolikus történet a prágai panelvalóságról, amelyben az emberek és a házak dacolnak a természettel és az elkerülhetetlen véggel.

A finn Rosa Liksom is eljön a tizedik Margóra: Szaniszló Judit beszélget a Finlandia-díjas írónővel vasárnap 3-kor. A 6-os számú fülke és új, Ideglenes című regényei mellett filmeket is készít, valamint fest, kerámiázik és képregényeket rajzol. Élete ennél is kalandosabb: Lappföldön, Finnországban született, egy kis, a meän nyelvet használó faluban. Fiatalabb éveit illegális épületfoglalóként töltötte foglalt házakban és kommunákban szerte Európában. Antropológiát és társadalomtudományt hallgatott Helsinki, Koppenhága és Moszkva egyetemein. Első három könyve írásakor egy pékségben, illetve bolti kisegítőként dolgozott Koppenhága kultikus városrészében, Christianiában, 1987 óta Helsinkiben él. Új könyve a finn társadalom görbe tükre: az ellenállhatatlan, kegyetlen humorral előadott tömör élettörténetecskék rendkívül színes szereplőgárdát vonultatnak fel: az egyedülálló, sokgyermekes házisárkánytól és egészséges önkritikával rendelkező élveteg asszonyságtól az alkoholmámorban coming-outoló lelkipásztorig, lelkiismeret-furdalásos orvvadászig, a harmadik világból nőt vásárló vénlegényig.

Rosa Liksom – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Pajtim Statovci huszonnégy évesen írta első könyvét, amivel rögtön elnyerte a rangos Helsingin Sanomat irodalmi díját a legjobb első regény kategóriában. Azóta tizenkét nyelvre fordították le Macskám, Jugoszlávia című kötetét. A New York Times szerint az író nem tesz úgy, mintha olyan utazást kínálna, amit minden olvasó értékel majd, de ez a varázslat része, és ez számít igazán: könyve csodálatos és jelentős teljesítmény, és egy világ választja el bármitől, amit nagy eséllyel olvasunk még idén. Statovci nappali és éjszakai rémálmokban bővelkedő regénye szívszorítóan pontos és ítéletmentes képet nyújt arról, hogyan sodródnak a hazájukat elhagyók két ország között, hontalanul, és hogyan adaptálódnak a különböző nemzedékek új otthonukhoz. A huszonhét éves szerzővel és Dragomán Györggyel Gerevich András beszélget vasárnap 4-kor a Margón.

Pajtim Statovci – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Csütörtök este fél 7-től az Aegon-díjas Péterfy Gergely beszélget az orosz Jurij Poljakovval, aki az az egyik legnagyobb orosz irodalmi hetilap, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, író, forgatókönyvíró és nem mellesleg miniszterelnöki tanácsadó. Új könyve témája Demagrád, a világtól elzárt, szigorúan őrzött település, ahova az országot zűrzavarba és szegénységbe taszító demagrácia bukása és a Haza Megmentője hatalomra jutása után kitelepítik az előző rendszer politikai elitjét. Mulatságos disztópia és politikai szatíra korunk Oroszországáról.

Jurij Poljakov – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Hogyan lehet két kultúrában élni, két nyelvben, kétfajta érzékenységgel? Miként viselhető el, hogy az ország, ahol látszólag élünk, olyan törvény megalkotására készül, amely megtiltja a kettős állampolgárságot? A Budapesten élő Nina Yargekov szociológus az írás mellett fordít és tolmácsol is, Franciaországban három regénye jelent meg, a legutolsó, Kettős állampolgárság című 2016-ban elnyerte a neves Prix de Flore irodalmi díjat. A szerzővel pénteken 5 órától Szederkényi Olga beszélget.

Nina Yargekov – Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Vasárnap 5-től Sopsits Árpád kérdezi Lengyelország egyik legfontosabb horrorszerzőjét, Lukasz Orbitowskit, aki Egy másik lélek című könyvében egy valódi bűntényt dolgozott fel: lepusztult, omladozó, mocskos lakóházak között fáradt emberek utaznak a sárfoltos, mindig pontatlan, zsúfolt buszokon. Egyikük fejében váratlanul motoszkálni kezd egy különös gondolat, egy legyőzhetetlen vágy. Nincs indítéka, nincs oka, olyan, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a testébe, és parancsot adna a gyilkos tettre.

Szombaton 16 órától Európa női szemmel címmel lesz beszélgetés: Dora Csehova Csehországból, Hatice Meryem Törökországból, Rosa Liksom Finnországból és Hidas Judit Artner Sisso moderálásában járják körül a női tapasztalatokat a folyamatosan változó Európában.

A Margó Irodalmi Fesztivált hetedik éve rendezik meg nyáron, harmadik alkalommal ősszel is, október 19-22. között a Teslában, idén is a CAFe Budapest keretében, ingyenesen. Az októberi Margó a Bookline és a Főváros támogatásának is köszönhetően így már a tizedik lesz, amelyen hetven új címet ismerhetünk meg: Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, illetve Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva is új könyvvel jelentkezik, de fellép a Margón az idei Aegon-díjas Krasznahorkai László, és irodalmi stílusparódia-kötetével Bödőcs Tibor is. Az őszi Margó Fesztiválon idén is lesz a legnagyobb kiadókat felvonultató könyvvásár: a karácsonyi tumultust elkerülendő, a legújabb kötetek is jelentős, 20-50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg huszonhat kiadó standján. Sőt, az összes bemutatott új kötetet, a Margó Facebook oldalán induló játékban, meg is lehet nyerni.

A teljes program elérhető a honlapon: http://www.margofeszt.hu
Programfüzet: https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz

A külföldi fellépőkről többet az alábbi címeken elérhető honlapok tartalmaznak:
Dorthe Nors
http://www.dorthenors.dk/
Jaroslav Rudis
http://rudis.cz/
https://twitter.com/jaroslavrudis
https://www.facebook.com/jaroslavrudis/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Rudi%C5%A1
A képregényről:
http://www.aloisnebel.de/
https://www.amazon.de/Alois-Nebel-Jaroslav-Rudis/dp/3863910125
https://de.wikipedia.org/wiki/Alois_Nebel_(Graphic_Novel)
A képregényből készült animációs filmről:
https://en.wikipedia.org/wiki/Alois_Nebel
https://www.youtube.com/watch?v=w3pXE7BnYOc
Rosa Liksom
http://www.rosaliksom.com/
https://www.facebook.com/rosaliksomofficial
Filmjei: https://hiff.fi/en/elokuvat/short-films-by-rosa-liksom/
Pajtim Statovci
https://www.instagram.com/pajtimstatovci/
https://www.theguardian.com/books/2017/sep/03/my-cat-yugoslavia-pajtim-statovci-review
https://www.theguardian.com/books/2017/sep/07/pajtim-statovci-my-cat-yugoslavia-interview
https://www.newyorker.com/books/page-turner/a-life-altered-by-war-and-transmuted-into-fiction
https://www.nytimes.com/2017/04/21/books/review/my-cat-yugoslavia-pajtim-statovci.html
Jurij Poljakov
http://readrussia.org/writers/writer/yury-polyakov
Łukasz Orbitowski
http://orbitowski.pl/
https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%81ukasz_Orbitowski
https://www.facebook.com/%C5%81ukasz-Orbitowski-229127870930/

http://www.facebook.com/margofeszt

http://www.margofeszt.hu

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
,