Oscar-díjas alkotó festménye a Virág Judit Galéria októberi árverésén

Művészettörténeti érdekességekkel és igazi ritkaságokkal készül a Virág Judit Galéria októberi árverésére, melyen Rippl-Rónai József egyik legkorábbi ‘kukoricás’ képe és egy Oscar-díjas művész festménye is kalapács alá kerül. A megszokott 20. századi klasszikus magyar alkotások mellett néhány 19. századi remekműre és kortárs alkotásra is licitálhatnak a gyűjtők. Az őszi aukciót megelőző kiállítás szeptember 30-tól látogatható.

Rippl-Rónai József: Piacsek bácsi a fekete kredenc előtt – Fotó forrása: Virág Judit Galéria

Az aukció szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a sárga szobában című alkotása, mely a legkorábbi „kukoricás” stílusban megfestett képe. Az 1907-ben festett mű a kaposvári otthonképek lírai és legfrissebb darabja.

“Ezen már megjelennek a mindent körülölelő, erős, barna kontúrok, a merész képkivágat, és a majdani kukoricaszemekre emlékeztető nagy festékfoltok. Rippl-Rónai több, különálló, de egyenértékű kompozícióból építette fel a művet, ezeket azonos tempóban, párhuzamosan festette meg. Ennek az alkotásnak a felbukkanása igazi szenzáció, hiszen ritkán szokott árverésekre kerülni ilyen kaliberű festmény.” – árulta el a műről Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Az aukció másik izgalmas darabja Korda Vince ‘Nagybányai táj’ című képe 1922-ből. Korda – habár fiatalon festői ambíciókat dédelgetett – mégsem alkotott sokat, ugyanis külföldre költözve díszlettervezőként vált híressé és sikeressé. 1941-ben Oscar-díjjal jutalmazták, mint a legjobb díszlettervező ‘A bagdadi tolvaj’ c. filmben nyújtott munkájáért.

Korda Vince: Nagybányai Táj – Fotó forrása: Virág Judit Galéria

Tihanyi Lajos Cézanne igézetében készült ‘Trencsényi vár’ című alkotása is kiemelkedő tételnek számít, ugyanis feltehetőleg szerepelt a Nyolcak harmadik, és egyben utolsó kiállításán. Ugyanilyen jelentős a MA műhelyében alkotó Uitz Béla ‘Erdei út’ című nagyméretű tusképe is, amely az expresszionizmus egyik nagyszerű képviselője.

Az aukció különlegesen szép és fontos alkotásai közé sorolható még Czigány Dezső ragyogó színekkel és hamvas tónusokkal megfestett nizzai tájképe, Vaszary János 1925-ben festett, a húszas évek hangulatát visszaadó ‘Párizsi mulató’ című festménye, valamint Perlmutter Izsák ‘Tengerparton’ című életképe, amelyen egy hamisítatlan, impresszionista holland tengerpart sejlik fel napernyős figurákkal, csíkos öltöző kocsikkal és a végtelen tengerbe vesző mólóval.

Czigány Dezső: Nizza – Fotó forrása: Virág Judit Galéria

A tételek között továbbá számos, elsőrangú Kádár Béla, Berény Róbert és Aba-Novák Vilmos és kivételesen szép Mészöly Géza, Lotz Károly és Mednyánszky képek is találhatók, valamint Zsolnay kerámiák is kalapács alá kerülnek.

Az aukciós darabok ingyenes megtekinthetők a Virág Judit Galériában szeptember 30. és október 13. között, minden nap 10-18 óráig.

Az őszi árverés október 14-én (szombaton) lesz a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az aukciós katalógus az alábbi linken érhető el: http://www.viragjuditgaleria.hu/56_katalogus.pdf

Forrás: Virág Judit Galéria