Dan Reisinger: Színek Szabad Játéka (Color Preformations)

„Művészi nyomatokból összeállított tárlatom lényege a színek egymásra hatása és bizonyos szabályokon belüli szabad játéka.  Ha néha megszegjük a szabályokat (legyenek azok akár egyéni, vagy társadalmilag elfogadott, egyetemes szabályok), az élet minden területén megfigyelhetjük a kreatív energiák felszabadulását.  A szabadság mindig valamilyen korlátok között értelmezhető.” (Dan Reisinger)

A szín-preformációk lényege a színekkel való szabad kísérletezés bizonyos szabályok keretein belül, valahogy úgy, ahogyan egy szimfónián belül variálódik egy zenei motívum. A kiállítás preformációi 18 színkombinációra épülnek, melyek szabadsága korlátaik függvényében értelmezhető. Az aranymetszés arányait követő ismétlődésük –  legyen szó vízszintes vagy spirális alakzatról –  végtelen számú látványbeli lehetőséget eredményez.  A 18 színkombináció minden verziója önálló egység, de egyben alkotórésze egy nagyobb mintázatnak is. Megjelenésük egy adott térben, akár egy mikro- vagy makro építészeti környezetben is, érzéki iránymutatást jelent és spirituális többletjelentést hordoz.

A kiállítás megtekinthető november 12-ig az Esernyős Galériában.

Az Izraelben élő, magyar származású művész 1934-ben született a Szerbia területén lévő Magyarkanizsán. Családját a holokauszt idején veszítette el, 1949-ben emigrált Izraelbe, ahol a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémián festészetet, szobrászatot és plakáttervezést tanult, majd brüsszeli és londoni művészeti tanulmányok következtek. A világhírű grafikus, festő, szobrász, dizájner munkáival a világ számos pontján találkozhatott a közönség, nevéhez plakátok, grafikai tervek, naptárak, csomagolástervek és logók fűződnek. Izraelben a formatervezés és tervezőgrafika újítójaként tartják számon, első jelentős nemzetközi szakmai sikerét az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás díjnyertes plakátjával aratta. Hazánkban Dan Reisinger a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) címzetes egyetemi tanára, tagja a Magyar Plakát Társaságnak, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2016-ban a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján Munkaszolgálatosok emlékműve címmel avatták fel a szobrát a Teleki téren.

Helyszín: Esernyős Galéria – 1033 Bp., Fő tér 2.
Időpont: Október 10. kedd, 18.00

Az esemény az ART.ISRAEL-ART.IS.REAL fesztivál programja, az ART MARKET BUDAPEST 2017 kísérő eseménye.

Forrás, fotó forrása: Esernyős