Zeneszüret – Óbudai Társaskör, 2017. október

A Zene Világnapján kezdődik az új évad az Óbudai Társaskörben (október 1., vasárnap). Összegyűlnek Roth Ede tanítványai, hogy mesterükkel együtt ünnepeljék a Gitármuzsika Óbudán műsorfolyam 20. születésnapját. Jönnek a volt tanítványok Londonból, Bécsből, az ország közeli és távolabbi pontjairól, hogy együtt ünnepeljenek.  Beszélgetős, zenélős este lesz, mindenki hozza kedvenc darabjait – más zeneszerzőktől és saját művekből válogatva.

Roth Ede – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Nem csak az első nap játszik főszerepet a zene, az egész hónapot átjárja a muzsika a Társaskörben. Operakedvelőknek két programot is ajánlunk: ha szívesen hallgatnak érdekes történeteket költőkről és komponistákról, akkor ott a helyük Baranyi Ferenc estjén (október 2., hétfő), ahol egyedi operakalauzt nyújt át a költő zenei illusztrációkkal az áprilisban bemutatott nagy sikerű Az opera négy évszázada – Költők és komponisták című könyvéből. Fiatal operaénekesek dalolnak a számukra legfontosabb témákról: szabadságról, szerelemről egy október végi este (Baracskai Judit, Banai Sára, Czikora István László, Pataki Bence – október 25., szerda).

A könnyűzene rajongói válogathatnak három műfaj között: harmonika muzsika (Orosz Zoltán – október 5., csütörtök ) ragtime (Budapest Ragtime Band és Szulák Andrea – október 13., péntek)  vagy  kabaré dalok (Kun Ágnes Anna, Hegedűs Gönczy Katalin, Borbély T. András – október 15., vasárnap).

Orosz Zoltán – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Budapest Ragtime Band – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

A komolyzene kedvelőknek is lesz bőven választék: Dohnányi, Honegger és Brahms művekről tudhatunk meg érdekességeket a Házimuzsikában (október 9., hétfő), szemelvények hangzanak el a 20.század zenéjéből olyan ínyencséggel,  mint Piazzolla  A tangó története című  darabja (október 11., szerda).  Hangszerek között is lehet választani: fuvola-zongora duó szól Vámosi-Nagy Zsuzsa és Anne Marshall koncertjén (október 28., szombat).  A zongoramuzsikát Almira Emiri albán zongoraművésznő koncertje képviseli, melyen izraeli szerzők műveit ismerhetjük meg (október 19., csütörtök).

Vámosi-Nagy Zsuzsa és Anne Marshall – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Kamarazenekarból kettő is fellép októberben nálunk: folytatódik a Liszt Ferenc Kamarazenekar BarokkPlusz hangversenysorozata, melyben a „plusz” mindig egy kortárs művet jelent. Ez esetben a barokk művek között Dubrovay László Vonósszimfóniája hangzik el (október 18., szerda). Egy másfajta kamarazenei formáció, az Ábrahám Consort Pergolesi, Purcell, Vivaldi és Bach műveket játszik a hónap utolsó péntekén (október 27., péntek).

Krúdy és Arany. Irodalmunk két fénylő csillagára emlékezünk októberben.

Krúdy 1878. október 21-én született, s élete utolsó éveiben Óbudán lakott.  Idén is vár mindenkit a Krúdy-negyed, mely új résztvevővel bővült idén, s így már hat intézmény együttműködésének köszönhetően kulturális és gasztronómiai élményt egyaránt kínál (október 15., vasárnap). Fráter Zoltán Hölgyválasz című darabja Krúdy Gyulát és Hunyady Sándort idézi meg – természetesen egy hölgy társaságában – a Társaskörbe. Az előadás előtt mécseseket gyújtunk Krúdy Gyula szobránál (október 20., péntek).

Arany János születésének 200. évfordulóját pedig Bálint András Arany estjével ünnepeljük (október 26., csütörtök).

Bálint András – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

További programok: https://obudaitarsaskor.hu

Szőke Cecília

Forrás: Óbudai Társaskör