„Azt hiszem, rájöttem, hogy olthatok emberi érzelmeket egy robotba.” Huang Yi

HUANG YI & KUKA (TW)
2017.10.05-06. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Táncoló ipari robot  október 5-6-án a Trafó színpadán. A HUANG YI & KUKA című tajvani előadásban egy táncossal tökéletes összhangban mozog együtt az az ipari robot, amelyik lézerfénnyel és emberszerű mozgásával irányítja a színpadon kibontakozó szerelmi történetet. A produkció bebizonyítja, hogy egy robotnak nem kell androidnak, azaz emberszerűnek lennie ahhoz, hogy érzelmeket mutasson és váltson ki.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

„Egy robottal karöltve táncolni – mintha a saját arcomat látnám a tükörben…” Huang Yi

Az előadásban szereplő tajvani KUKA cég ipari robotjának 1 percnyi mozgását 10 óráig programozta a produkció megálmodója, Huang Yi, aki koreográfus, feltaláló, videós és táncos is egyszemélyben, ráadásul az előadásban az ő táncpartnere az ipari robot. Az ide érkező, számtalan díjat learatott előadás nyitotta meg 2013-ban Grazban a nemzetközi hírű Ars Electronica digitális művészeti és multimédia fesztivált, azóta pedig beutazta a világot.

Huang Yi nemcsak egyszerű mozgásra tanította meg KUKA robotot, de arra is, hogy a metronóm ketyegésére vagy éppen Bach csellószvitjeire táncoljon, persze a fellépő táncosokkal összhangban. Harmonikus együttmozgásuk annak köszönhető, hogy a koreográfus folyamatos, összefüggő mozdulatokat fűz egybe mechanikus és multimédiás elemekkel, így válik táncoló eszközzé az előadó is. Bár az emberi méretű karjaival hadonászó robot mozgása eleinte gépiesnek tűnhet, de hangja és viselkedése az előadás előrehaladtával egyre természetesebbé és emberibbé válik. Lézerrel és érintéssel kommunikál, és olyan szerepet kap így az előadásban, amelytől a valódi táncossal egyenrangú félnek látjuk.

A koreográfus személyes élettörténete, amelyből megszületett az előadás, önmagában is nagyon érdekes. Bár gazdag családba született, apja csődbe ment, amikor Huang Yi 10 éves volt, így fényűző otthonukból olyan szűkös, kényelmetlen lakásokba költözködtek, amelyekben végignézte szülei öngyilkossági kísérleteit. Úgy nőtt fel, hogy csak arra tudott gondolni, hogy olyan tökéletesnek kell lennie, akár egy robot, nemcsak meg kell oldania minden problémát, hanem engedelmesnek, barátságosnak, figyelmesnek és önzetlennek is kell lennie. Innen fakad Huang YI érdeklődése a robotika iránt, amelyet azután a művészet segítségével épít be alkotásaiba.

Az előadáshoz azért választotta a KUKÁt, mert ennek különösen jó a stabilitása, a folyadékháztartása pedig az emberi testhez hasonlatos. 2010-ben kereste fel a gyártócéget, ahol arra kérésére, hogy használhassa előadásában a robotot, a következőt válaszolták: „A szabályzat szerint működése közben tilos belépni a robot hatókörébe. Ha mégis talál rá módot, rendelkezésére bocsátunk egy KUKA robotot.”

Huang Yi megtalálta a megoldást és be is építette előadásába, amellyel az volt a célja, hogy emlékeztessen bennünket arra: bár mindannyian felnőttek vagyunk, de mindig megmaradunk egy kicsit gyermeknek is. A koreográfus a 6-ai előadást követő közönségtalálkozón Nemes Attila (Kitchen Budapest) moderálásával igyekszik beavatni az érdeklődőket a produkció háttértörténetébe.

Huang Yi – koreográfus, táncos, feltaláló
Hu Chien – táncos
Lin Jou-Wen – táncos
CHENG Hao-Ting – technikai vezető
GUAN Sheng-Zhu – technikai assisztens
LUO Sih-Wei – turné menedzser / Huang Yi asszisztense

Stroboszkóp és lézer alkalmazása miatt az előadás megtekintését terhes nőknek, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza