Sopianae – Bánki Ákos festőművész kiállítása

Szeptember 8-án, pénteken nyílik Bánki Ákos festőművész Sopianae című kiállítása a Resident Art Budapest galériában.

Sopiane – Bánki Ákos olaj monotípiái
Megnyitó: 2017 szeptember 7. péntek,19 óra
Megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténész
Helyszín: Resident Art Budapest Galéria, 1061 Andrássy út 33.
Megtekinthető: 2017 szeptember 29-ig

Fotó forrása: Resident Art Budapest Galéria

Bánki Ákos Sopianae című ötven darabos sorozata keletkezési ideje (2011), egységes formátuma és technikája révén jól elhatárolt, különálló együttest alkot a művész képei között. Az 50×50 centis formátum, az egységes olaj-monotípia technika és a kiinduló forma meglehetősen fegyelmezett alkotói folyamatról árulkodik. A képek sorrendje számozás nélkül is követhető lenne,hiszen az egyes darabok közti következetes változások jól tükrözik az idő múlását és a festő belső munkáját, hangulati változásait is.

A sorozat kezdeti fegyelmezett kerete egy vertikális és horizontális axis mentén meghúzott kereszt ősi szimbólumát formázza, mely egyszerre idézi az ókeresztény templomok kereszthajó alaprajzát, a kereszt ősi jelképét, ablaknyílást és a célkeresztet is. Az önmagát korlátok közé szorító, önfegyelmező, rendszerező attitűd autoterapeutikus hozzáállást sejtet – ezt az értelmezést erősíti a célkereszt, melyben ez esetben az önmagán munkálkodó alkotó áll.

Fotó forrása: Resident Art Budapest Galéria

A képek egyfajta naplóként is értelmezhetőek, ahol a sorozat egyes darabjai ugyan magukban is megállják a helyüket, a sorozatban értelmezés azonban többletjelentést és a teljesebb megértés lehetőségét sugallja. A gyors, vad gesztusok folyamatosan áramló hálózata és a kép szabályos, geometrikus határai között már a ciklus első darabjain elképesztő feszültség érezhető, amely feloldhatatlan ellentétté fokozódik, hogy az utolsó darabokon ez az elviselhetetlen feszültség egy robbanásban oldódjon fel. E folyamat során Bánki a saját maga által szabott korlátokat és – ez esetben – határokat végül mégis átlépi, sőt végül – a robbanás által – meg is semmisíti, fel is számolja. Az 50 monotípia a megtett út hangulatainak, érzéseinek pillanatnyi vizuális kivetülése, folyamatos expresszió, amely sok rokonságot mutat a folyamatművészettel, ahol a sorozat együtt látása erőteljesen felidézi a készítés folyamatát és az lelkiállapotok változásait.Bánki Pécsett készült sorozata ezen a kiállításon látható először. Schneller János

A kiállítás 2017. szeptember 29-ig látogatható, keddtől péntekig 13 és 18 óra között.

A megnyitó Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/130570027561872

Forrás: Resident Art Budapest Galéria