Mesterséges intelligenciától Schilling Árpádig – indul a Trafó 2017/2018-as évada

Robottal táncoló tajvani művész, öt órás Utas és holdvilág playbackszínház, Fela Kuti örömünnep Magyar premierek, külföldi tánccsillagok, jazz, elektronikus és indiai zenei virtuózok biztosítanak idén is páratlan kikapcsolódást az újdonságra éhes közönségnek. Szokásosan sűrű évadát szeptember 5-6-án indítja a Trafó, a PanoDráma A csodát maguntól kell várni című dokumentumszínházi produkciójával és az EJTech parkolóba felállított hanginstallációjával.

© Csányi Krisztina

Technikai fejlesztések előadóművészeti alkalmazása és független színházi társulatok bemutatói jellemzik a Trafó szeptemberben induló évadát, ehhez igazították évadnyitó sajtótájékoztatójukat is. A stáb bejelentette az intézmény új, telefonos alkalmazásának bevezetését, amellyel a néző kiválogathatja a számára kedves programokat és rögtön google naptárjába importálhatja őket. A Kortárs Művészetek Háza szervezőcsapata ismertette az idei évad terveit, a beszámolókat pedig előadóművészeti és újtechnológiás eseményekkel színesítettek.

Esteban de la Torre, Kárpáti Judit Eszter és az EJTech október 8-i Design Heti smART! XTRA programon is szereplő hanginstallációja az évadnyitóra felállított átlátszó sátorba költözött, Kárpáti Péter és a Titkos Társulat pedig a szeptember 10-én bemutatásra kerülő Tótferi című produkciójuk és Fekete Ádám új rendezése kapcsán szerepelt a rendezvényen. Mindkét előadást a népszerű klubhelységben mutatják majd be; Fekete Ádám a Staféta pályázatot elnyert legújabb darabjára A Jeditanács összeülre október 27-28-án kerül sor. A nagyterembe is készül új magyar színházi produkció, a PanoDráma, a TÁP Színház és a Dollár Papa Gyermekei is a Trafóban mutatja be új előadását, utóbbi a CAFe Budapest fesztivállal közös szervezésben.

Az Európa-szerte ismert és elismert magyar színházi rendezők munkái továbbra is műsoron maradnak. Mundruczó Kornél és Pintér Béla darabjai mellett Schilling Árpád a Montenegrói királyi színháznak készült előadása, az Ameddig a szem ellát is látható a Trafóban november elején. Sok magyar produkció pedig november utolsó és december első napjaiban külföldi érdeklődők számára is elérhető lesz, ekkor zajlik ugyanis a dunaPart4 Kortárs Előadóművészeti Platform, amelyre a nemzetközi előadóművészeti szcéna képviselőit várják a szervezők. A platform programjait több helyszínen, angol felirattal lehet majd megtekinteni.

A 200% tánc sorozat fénykorát éli idén, a ma élő legmeghatározóbb koreográfusok produkciói közül érkezik jónéhány Budapestre. Műsorra kerül egy Anne Teresa de Keersmaeker darab, egy Wayne McGregorkoreográfia és egy régi Wim Vandekeybus előadás is. A La La La Human Steps-ből, sőt egy David Bowie klipből is ismert Louise Lecavalier saját koreográfiájával, egy Italo Calvino feldolgozással  vendégszerepel a Trafóban áprilisban. Mellettük sor kerül még a tánc határait tágító Rachid Ouramdane TORZIÓjára és az ezúttal csak nőket szerepeltető Anne Nguyen egy-egy táncművére is.

Nemcsak a külföldi, de a hazai tánc jelenléte is erős. A MAZE csapata Jónás Verával, illetve izraeli koreográfusokkal készíti új előadását, melyet szeptember 21-22-én mutatnak be, Valencia James az előadásához fejlesztett mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségeit vizsgálja a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben, az évad második felében pedig egy sor független magyar alkotó jelentkezik önálló bemutatóval.

A zene szerelmesei idén sem fognak csalódni: november 25-én a világhírű amerikai énekes-producer Holly Herndonnal folytatódik az Electrify elektronikus zenei sorozat, itt indul és zárul a kísérleti zenei profilú UH Fest október elején, Thomas De Pourquery és a Supersonic pedig november 11-én bebizonyítja, hogy a jazz nemcsak él és virul, de megújulásra is képes. Az afrobeat megalapítója, Fela Kuti tiszteletére rendezett nemzetközi fesztivál idén Budapestre is elér: október 14-én a Felebration eseményén hazai zenészek és a brit-nigériai Dele Sosimi tiszteleg a mester előtt egy filmvetítéssel egybekötött koncerten. Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat huszonkettedik állomásán a santuros Harjinder Pal Singh játszik, a szokásos decemberi ünnepi koncertek három estjén a Middlemist Red, a Qualitons és a Fran Palermo tartják meg különleges szeánszaikat.

A Trafó Galéria ezúttal is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz, a kiállítások mellett továbbra is szervez performatív eseményeket és egy saját múltját feldolgozandó dupla évkönyv kiadását is tervezi 2013-as és 2014-es kiállításairól. Az őszi-téli program hívószava a poszt-digitális valóságunk és annak az új anyagisága lesz. Szarka Péter szeptember 28-án nyíló Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen című kiállításán új festői gesztusokkal, terepasztalokkal és hanginstallációkkal találkozhatunk, november 17-től pedig a litván Pakui Hardware művészduó installációja a tudományos-fantasztikus képzelet világába kalauzol. Az itt szereplő installációk az új munkásosztály helyét elfoglaló robotokkal foglalkoznak majd. Januárban Puklus Péter önálló kiállítása folytatja a sort, aki a fotóművészet és a képzőművészet anyagiságának találkozásán dolgozik.

A folyamatosan bővülő idei program elérhető a http://trafo.hu/hu-HU/programs linken.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza