Politikai karikatúrák, posztavantgárd és hulladékalapú festmények

2017 szeptemberében két olyan kiállítást fogad be a Bakelit Multi Art Center, ami különleges és ritka eseményt ígér. A posztavangárd lírai világát idézi fel a Minek Kollektíva feketEpe című kiállítása, amely három művész, Nagy M. Hedvig, Nagy Zopán és Syporca Whandal munkáit foglalja össze; a politikai karikatúra kiállítás pedig a V4 országainak és az Egyesült Államok legnevesebb alkotóinak a grafikáit mutatja be. Emellett a Barabás Villába érkezik a Bakelit Multi Art Center alapítójának, Bauer Péter Mártonnak a hulladékanyag újrahasznosítására összpontosuló első önálló festménykiállítása.

feketEpe @Syporca Whandal

Szeptember elsején nyílik meg a Közép-Európa és az Egyesült Államok kiemelkedő karikatúra művészeinek kiállítása a Bakelit Multi Art Centerben. Az öt, eltérő kulturális és politikai háttérrel rendelkező művész tárlatának otthont adott már Pozsony, Varsó és Prága, és most először lesz megtekinthető Budapesten. A jelenlegi tárlat művészei: Cagle Daryl (USA), Mleczko Andrzej (PL), Reisenauer Pavel (CZ),  „Shooty” Šútovec Martin (SR), és Varga Csaba (HU).

A projekt 2010-ben vette kezdetét, amikor a kiállítás szlovák-amerikai együttműködéssel valósult meg. Fokozatosan további szerzők csatlakoztak, a tárlatot már 29 városban mutatták be, és több mint 28 000 km-t utazott be a V4-ek országai, Grúzia és Ukrajna területén.

V4 @ Oleg Smal

A Minek egy háromtagú (Nagy M. Hedvig, Nagy Zopán, Syporca Whandal) összművészeti kollektíva. A szeptember 28-án nyíló bemutatkozó kiállításuknak a „feketEpe” címet adták, utalva a sokáig a melankólia okozójának tartott fekete epére. A kollektíva tagjainak munkáit ez a melankolikus életérzés köti össze, mindhárman a nyolcvanas évek posztavantgárd szubkultúrájának környékéről érkeztek.

A fotós, költő, képzőművész, performer alkotói csoportosulás munkáinak lírai, olykor bizarr és meghatározó hangulatiságú munkái most először kerülnek közös kiállítótérbe.

Bauer Péter Márton Discovery című kiállítása a Bakelit Multi Art Center és a kölni Alte Feuerwache után a Barabás Villában kerül megrendezésre szeptember 5-én. Művészete egyik funkcionális értéke, hogy kizárólag hulladékra fest, és bár több mint húsz éve újrahasznosít hulladékot, csupán néhány éve tanulja a festészetet, ami mellett többek között a Bakelit Multi Art Center független intézményét működteti. Kiállítása egy felfedezés a hulladékanyagok és a festészet találkozási pontján.

További információk:

www.facebook.com/bakelitmac

www.bmac.hu

Forrás: Bakelit Multi Art Center