ARMEL DALVERSENY – Megvannak a győztesek

A 10 éves Armel Opera Festival Dalversenyt írt ki a hazai zenei élet előadói számára. A kiírás szerint az Armel Opera Festival Hivatalos Dalát, a Sztevanovity Dusán által írt magyar nyelvű szöveggel énekelték föl a jelentkezők.

Az Armel Dalverseny győztesei és a zsűri © Kállai-Tóth Anett

A dalszöveg címe: Belső hang, amely költőien foglalja össze az Armel Opera Festival jellemzőit.

Mivel az Armel Dal egy duet, a nevezők közül a szakmai zsűri öt női és öt férfi előadót választott ki június 1-én, akik  a Dal stílusához illő művészi érzékenységgel formálták meg a zenei anyagot. Rájuk szavazhatott a közönség június 17-én, éjfélig.  A Közönségdíj eredményét közjegyző  hitelesítette, a díj Kettőszázezer forint fejenként.

Köszönjük a szavazatokat, az előadók nevében is!

Az eredményhirdetésre  2017. június 18-án, vasárnap este került sor, a Zeneakadémián.

A zsűri az öt-öt énekes közül döntött a szakmai fődíjas páros személyéről, akik fejenként Egymillió forint pénzjutalomban részesülnek, és július 4-én, az Armel Opera Festival Jubileumi Gálaestjén a Pannon Filharmonikusok kíséretében adják elő a Dalt, a Thália Színházban!

KÖZÖNSÉGDÍJ
Sapszon Orsolya
Kálmán Tamás

SZAKMAI FŐDÍJ
Jőrös Andrea
Juhász Levente

A szakmai zsűri tagjai:

Meláth Andrea – Liszt Ferenc díjas operaénekes, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője, egyetemi docens
Sztevanovity Dusán – dalszövegíró
Vajda Gergely – az Armel Opera Festival Művészeti vezetője, a Huntsville Symphony (USA) zeneigazgatója

Sapszon Orsolya

Sapszon Orsolya 1987. április 7-én született Budapesten, zenész családban.
Klasszikus zenei tanulmányait 6 évesen kezdte a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában, ahova 1993-2005 között járt. Érettségi után a Szt. István király Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult 3 évig magánének szakon, tanára Barna Júlia volt. 2008-ban kanyarodott el a könnyűzene felé, amikor felvételt nyert a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol többek között Munkácsi Bea, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Babos Gyula tanítványa volt. 4 évig tanult itt, 2012-ben szakvizsgázott emelt szinten.
Zenei tanulmányaival párhuzamosan sportmenedzser szakon diplomázott a Testnevelési Egyetemen.

2009-től kezdve számos hazai népszerű pop és jazz zenekarban működik közre vokalistaként.
2011-2015-ig énekelt Geszti Péter Gringo Sztár nevű zenekarában.
2013-tól énekel az Octovoice nevű jazz acapella énekegyüttesben.
2013-ban alapította saját jazz zenekarát, a Sapszon Orsi Quintettet, mellyel rendszeresen koncerteznek országszerte, ill. a zenekar zongoristájával, Cseke Gáborral duó felállásban is zenél. (Forrás: mediaklikk.hu)

Kálmán Tamás

Öt éves korom óta foglalkozom zenével, zenéléssel. A komolyzene iránti érdeklődésem és képzettségem alapját képezi pályafutásomnak és végigkíséri azt. Kóruszene énekléssel és írással a mai napig foglalkozom; saját szerzeményeim több hazai kórus előadásában hallható (Ars Nova, Ocotovice, Ad Libitum) Saját dalokat 6 éves korom óta írok, ekkor kezdtem énekelni és gitározni is, autodidakta módon. Első dalaim egyike a „Mesevilág” 1998 ban az Egri Országos Gyermekdal Fesztiválon elnyerte a legjobb hangszerelés és a legjobb előadó díját. Saját zenekaromat, a Kánaán-t ebben az évben alapítottam, mellyel saját szerzeményeimet játszottuk. A Kánaán Zenekar 2002-ben a Hajógyári Szigeten rendezett LGT Fesztivál győztes zenekara. Randevú című dalom Varga Feri és Balássy Betty előadásában vált még ismertebbé. Első nagylemezünk 2002-ben jelent meg „Találj rám” címmel a Narrator Records gondozásában neves zenészek közreműködésével (Fekete Kovács Kornél, Gyenge Lajos, Cerovszki Henrietta, Födő Sándor). 2003-ban Révész Sándor „Változtam” című lemezén gitárosként és vokalistaként működtem közre olyan neves zenészek közt, mint Sipeki Zoltán, Studniczky László, Erdélyi Péter. 2005-ben Török Ádám „Utcai Harcos” című lemezén zeneszerzőként működtem közre, 2004-ben a Fiesta Zenekar élő koncertjein vokalistaként szerepeltem. 2006-ban saját dalaimat tartalmazó gyereklemezt adtunk ki Hógolyóbolygó címmel, és a Futureplant együttes, melynek gitárosa és vokalistája voltam 2007 decemberében jelentette meg első nagylemezét. 2009 től főként zeneszerzőként és szövegíróként tevékenykedek olyan előadókkal, mint a Gringo Sztár, Farkasházi Réka, Rami, Balássy Betty, Varga Feri, Pankastic!, eXtensive. 2012 óta Farkasházi Réka gyerekzenekarában zeneszerzőként, szövegíróként, és énekes-gitárosként tevékenykedek. 2012-ben a Eurovíziós pályázóként az országos selejtezőbe került dalom, melynek előadója Rami volt. 2014-ben sikeres NKA-s pályázat eredményeként első kóruszenei ciklusom megírásán tevékenykedek. Szintén 2014-ben kezdtem dolgozni az első hazai django-pop zenekarral, a Pankastic!-kal, melynek teljes zenei arculatát én hoztam létre. 2014 év végén ismét bekerült dalom az Eurovíziós válogató, “A DAL” című műsorba a Pankastic zenekar Kicsi a világ, de nagy világ című dalával. 2015-ben ismét sikeres NKA-s pályázatnak köszönhetően, a capella kis mise megírására kaptam lehetőséget, mely 2016 elején el is készült. 2016-ban megjelent Geszti Péter: Létvágy című nagylemeze, melyen saját dalaim is helyet kaptak (“Ma ne, ma ne“, “Nyugi van” valamint Erdélyi Péter Etyivel közös szerzeményeink: “Így is jó vagy” és “Angyalszárny“) 2016 év végén jelent meg Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Bumm-bumm-bumm című 4. nagylemeze, melyre 4 dalom került fel, köztük a címadó Bumm-bumm-bumm című szerzemény. Forrás: http://kalmantamas.hu/

Jőrös Andrea

Brassói-Jőrös Andrea zenei tanulmányait a Viski Művészeti Iskola zongora szakán, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola magánének és zongora szakán folytatta, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 2014-ben szerzett klasszikus énekművész diplomát. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakának I. éves MA-hallgatója. Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint Nádor Magda, Hamari Júlia és Jevgenyij Nyeszterenko. A 2010-ben megrendezett Simándy József Nemzetközi Énekverseny Különdíját vehette át korcsoportjában. 2013-ban részt vett a Debrecenben megrendezett „Verdifeszt” címet viselő eseményen, mint szoprán szólista. A 2013-14-es évadban a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban Mozart: Don Giovanni című operájában, Donna Anna szerepében hallhatta a közönség. 2015 januárjában a Zeneakadémia Solti termében a „Sitcom” című operavizsga előadásán Giulia szerepét énekelte Rossini: Selyemlétra című operájából. Forrás: http://beethoven-budan.blog.hu/2015/04/09/brassoi-joros_andrea

Juhász Levente

A Pesti Magyar Színiakadémia (2008-2011) hallgatójaként kapta első nagyobb szerepét a Gózon Gyula Kamaraszínházban, ami egyben beugrás is volt. Az oklevél megszerzése után a tatabányai Jászai Mari Színházban kapott több darabszerződést, majd párhuzamosan játszott a Gózon Gyula Kamaraszínházban, majd a komáromi Jókai Színházban. Jelenleg a szolnoki Szigliteti Színházban, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban (ÁJLÁVJU, de jó vagy, légy más, és  aValahol Európában) és a Madách Színházban (Szerelmes Shakespeare) játszik. Mindezek mellett szinkronizál és zeneszerzőként is dolgozik.

ARMEL OPERA VERSENY

KIVÁLASZTOTTÁK a 2018-as Armel Opera Festival versenyszereplőit

A fenti dalverseny eredményhirdetése egybe esett a 2018-as Armel Opera Festival versenyszereplőinek II. fordulójával, és a válogatás eredményhirdetésével. A II. fordulóba 30 énekes jutott be, akik közül öten kaptak szerepet a jövő évi nemzetközi produkciókba, amelyeket a hazai közönség a 11. Armel Opera Festivalon láthat.

Az Armel Opera Verseny 2018 szereplői © Kállai-Tóth Anett

Az Armel Opera Festival minden évben öt különböző ország operaházával/színházával együttműködésben hoz létre produkciókat, amelyeket minden nyáron az Armel Opera Festival keretében mutat be. Ezekben a produkciókban kapnak szerepet az Armel Operaverseny második fordulójában kiválasztott énekesek, majd a rendező és a karmester vezetésével az adott ország társulatával felkészülnek a szerepekre.

Armel Opera Festival bemutatói 2018-ban:

CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK: ORFEO ED EURIDICE
A NORRLANDSOPERAN produkciója (Svédország)
Versenyszerep: AMOR
Versenyszereplő: Dima BAWAB

GAVIN BRYARS: CALAMITY BILLY
A THÉÂTRE DE LA CROIX-ROUSSE produkciója (Franciaország)
Versenyszerep: NARRATOR
Versenyszereplő: Sarah DEFRISE

JAMES WOOD: GULLIVER
Az INSOMNIO és a NEUE VOCALSOLISTEN (Hollandia)
Versenyszerep: GULLIVER
Versenyszereplő:Jean-Fernand SETTI

VAJDA GERGELY: AZ ÓRIÁSCSECSEMŐ
A KOLIBRI SZÍNHÁZ produkciója (Magyarország)
Versenyszerep: ANYA/SZŰZ/STEFÁNIA
Versenyszereplő: Agathe DE COURCY

DEJAN DESPIC: PRIEST CIRA AND PRIEST SPIRA
A SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ produkciója (Szerbia)
Versenyszerep: PERA TOCILOV
Versenyszereplő: Antonel BOLDAN

KÜLÖNDÍJ KRISTÓF Istvánnak

Az idén 10 éves Armel Opera Festival kezdete óta lelkes rajongója a Szegedi Operabarátok Egyesülete, akiknek tagjai ma is részt vettek vendégként a budapesti Operaverseny II. fordulóján. Az Armel Opera  Festival a jubileumi év alkalmából arra kérte a résztvevőket, válasszák ki a versenyzők közül azt az énekest, akinek különdíjat adhatnak. Az operabarátok az énekesek bemutatkozásától, a workshopig mindent végig néztek, megbeszélték és véleményezték a látottakat-hallottakat, és meghozták a döntést.

A Szegedi Operabarátok Egyesülete különdíjasa: KRISTÓF István

GRATULÁLUNK az ARMEL DALVERSENY díjazottainak és az ARMEL OPERA VERSENYen kiválasztott énekeseknek!

www.armelfestival.org

 

,