Folytatódik a Cseh Tamás Program beattörténeti filmklubja – Május 25-én az Extázis 7-től 10-ig a Kino mozi műsorán

Május 25-én 19 órakor, az Extázis 7-től 10-ig vetítésével folytatódik a Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös beattörténeti filmklubja. Négy hónap alatt négy alkalommal a hatvanas-hetvenes évek fordulójának kultikus filmjei, a korszak szakértőinek elemzéseivel.

Fotó forrása: Cseh Tamás program

  • Extázis héttől tízig címmel a Cseh Tamás Program havonta egyszer beattörténeti filmklubot tart a budapesti Kino Caféban.
  • A következő alkalom május 25-én, csütörtökön lesz, műsoron a nemrég elhunyt Kovács András klasszikus dokumentumfilmje, az 1969-es Extázis 7-től 10-ig. A vetítés után Victor Máté zenész, a Non-Stop egykor tagja, a Magyar Rádió zenei rendezője, az Artisjus elnöke a vendég.
  • A sorozatot júniusban Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című filmje zárja.

Fotó forrása: Cseh Tamás program

Volt idő, amikor a magyar fiatalság az Illés, a Metró, az Olympia, az Omega és Tolcsvayék számaiért rajongott, de a magyar beatmozgalomnak nemcsak lelkes hívei, hanem elszánt ellenzői is voltak. Kovács András utánaeredt a jelenségnek, megszólaltatva mindkét felet, nem utolsósorban a zenekarokat és tagjaikat is. A magyar beatzene nagy alakjait láthatjuk a pályájuk elején, elmondják gondolataikat, véleményüket. A film igazi kultúrtörténeti kincs. Május 25-én, csütörtökön 19 órától a nemrég elhunyt Kovács András 1969-es dokumentumfilmjét, az Extázis 7-től 10-iget vetítjük. A vetítés után Victor Máté, az Artisjus elnöke, a Magyar Rádió egykori zenei rendezője a vendég.

Fotó forrása: Cseh Tamás program

A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma.” Cseh Tamástól és Bereményi Gézától tudjuk ezt, s ugyancsak ők árulják el A hatvanas évek című dalukban, hogy filmek is készültek ekkoriban – tvisztelő, autóstoppos fiatalokról. Az NKA Cseh Tamás Program és a Hangőr Egyesület közös filmklubja ezek közül a filmek közül válogat, különös tekintettel a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseire. Az Extázis héttől tízig tavaszi vetítésein Banovich Tamás, Kovács András és Mészáros Márta alkotásait tekinthetjük meg a Kino Cafe moziban, csütörtökönként 19 órától.

A filmek vetítését követően a szervezők egy Bambi mellett a korszakról, a fiatalságról, a könnyűzenéről és természetesen a filmekről szóló beszélgetésekre is marasztalják a résztvevőket. A filmklub házigazdája Gelencsér Gábor, filmesztéta.

Jegyár: 600 Ft.

Online jegyvásárlás: http://kinocafemozi.hu

Forrás: Cseh Tamás Program