Páratlan szegedi papucsok a Móra-múzeumban

A legendás szegedi papucsról nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton kiderül, miért is voltak a lábbelik páratlanok, hogyan hordták őket, milyen szokások kapcsolódtak hozzájuk. Bemutatnak egy papucskészítő műhelyt is, a látogató menyecskék pedig maguk is papucsot és népi viseletet ölthetnek. A „Páratlanok” című kiállítást április 21-én, pénteken 17 órakor nyitják meg.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Páratlanok címmel nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A címadás oka az, hogy az ikonikus szegedi papucsok páratlannak készültek: két ugyanolyan papucsot vásárolt meg a menyecske, majd hordás közben derült ki, melyikből lesz a bal lábas, melyikből a jobb lábas papucs. A tárlaton emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

A papucskészítés módját, árusítását, történetét is bemutatja a kiállítás, sőt, egy papucskészítő műhelybe is bekukkanthatnak a látogatók. A tárlaton klasszikus, hagyományos papucsok mellett modern, kortárs papucsokat is kiállítanak, így az érdeklődők megismerhetik a papucsok fejlődéstörténetét is.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Nem csak a papucsot magát, hanem a papuccsal kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat, irodalmi műveket, történelmi eseményeket is megismerhetjük. Sőt, a látogató hölgyek maguk is kipróbálhatják, milyen is lehetett papucsban járni-kelni Szeged városában több mint száz évvel ezelőtt: népi viseletet ölthetnek és lábukat szegedi papucsba bújtathatják a Móra-múzeum Páratlanok-kiállításán.

A kiállítást április 21-én, pénteken délután 5 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Forrás: Móra Ferenc Múzeum