A hétvégén: Budapest100! RAKPART – nyitott házak a Dunaparton

Kézbevehető a nyomtatott programfüzet, böngészhető minden ház és esemény a honlapon. Nyitó esemény: Pecha Kucha Night Budapest a RAKPARTról szerdán.

Támogatásért cserébe történelmi hajózás szombaton a Dunán.

Fotó forrása: Budapest100

A Budapest100, a nyitott házak hétvégéje idén április 22-23-án zajlik, témája a rakpart. A Duna két partján ötvennégy megnyitó épület és huszonnyolc kísérőprogram, közöttük séták, lakástúrák, háztörténeti séták és kiállítások, koncertek, sőt közösségi kertszépítés is várja az érdeklődőket.

Az érintett Duna-parti lakóközösségek, intézmények az épületek korától függetlenül vesznek részt a programban, sőt az idei Budapest100 egyik érdekessége éppen az, hogy a 18. századtól napjainkig, a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is helyet kapnak a látogatni valók között. A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben hagyományainak megfelelően közkinccsé teszi az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit.

Belgrád rakpart – Fotó forrása: Budapest100

A Rakparton régi és új lakóházakba,  intézményekbe léphetnek be az érdeklődők, templomokat, köztéri alkotásokat nézhetnek meg és művészekkel, építészekkel, írókkal, költőkkel, zenészekkel, kutatókkal, egyházi emberekkel is találkozhatnak. Az események részletesen böngészhetők a

rendezvény honlapján, sőt az önkéntesek és lakók által közösen szervezett programok mellett a látogatható házak oldalain elolvashatók a kutatók által gyűjtött történetek.

A Budapest100 hétvégéje idején minden szabadon és ingyen látogatható.

Bem rakpart – Fotó forrása: Budapest100

A Budapest100 nyitó eseménye április 19-én 19 órától kezdődik a Corvinus C épületben.

Az est a Pecha Kucha Night Budapest vol.54. Special Edition lesz, amelynek előadói a Budapest100 idei helyszínére és témájára a Rakpartra fókuszálnak. A világörökségi terület Budapest szerves része, turisták és helyi lakosok tízezreit vonzza minden évben. Mit tudhatunk meg róla, amit eddig még nem? Mi történt vele eddig és mi lehet a jövője? Hogyan szerveződik a téma köré az önkéntesekkel és civilekkel dolgozó Budapest100? Ezekre a kérdésekre keresik a választ pörgős vetített képes prezentációikban építész, urbanista, történész és civil előadók.

Részletek: https://goo.gl/JctS42

Közraktár utca – Fotó forrása: Budapest100

Idén is lehetőség nyílik a Budapest100 támogatására!

A programsorozat támogatóit a szervezők egy hajóútra invitálják. Április 22-én 11 órától a Táncsics hajón Kolundzsija Gábor tart vetített képes előadást “A rakodópart kövei” címmel, amelyben bemutatja a Duna szabályozásának és a rakpartok kiépítésének hatalmas munkáját.

További információ és adományozás: http://budapest100.bigcartel.com/product/hajokirandulas

Lánchíd utca – Fotó forrása: Budapest100

Programfüzet terjesztési pontok:
Blinken OSA Archívum V. Arany János u. 32.
FUGA Budapesti Építészeti Központ V. Petőfi Sándor u. 5.
KÉK XI. Bartók Béla út 10-12.
Tourinform V. Sütő utca 2.

Letölthető programfüzet:

http://budapest100.hu//wp-content/uploads/2017/02/bp100_2017_programfuzet_online.pdf

Hogyan alakult ki a rakpart,  mi jellemzi a víz mentén épített házakat?

A folyópart gyakorlatilag egyidős a város(okk)al, de a rakpartnak mint rendezett, rakodásra alkalmas kikötő és árvízvédelmi műszaki létesítménynek viszonylag rövid története van: több szakaszban épült ki, első része még a 1860-as évek végén egy magán cég kezdeményezésére, de  kiépítése csak a századforduló után fejeződött be. Azóta  megemelték 1876-ban, majd 1891-92-ben, a 20. században pedig az autóközlekedés miatt kibővítették. Most a forgalom gyakorlatilag elvágja a városlakókat a folyótól, ezért állandó téma hogy ezt hogyan lehetne megváltoztatni.

A rakparti házakon nyomot hagyott a magyar történelem, de a belvároshoz hasonlóan több a 19. század végi – 20. század eleji épület. A klasszicista Duna-sor (18. sz. vége -19. század eleje) volt talán az egyetlen, amelyet egységesnek tekinthetünk, de részben már csak emlék. Nagyjából egykorú, azonos párkánymagasságú térfal övezte a folyó egy szakaszát (kb. a Deák Ferenc utca és Piarista utca közti rész)

A rakparti házak jelentős része klasszikus belső udvaros társasház. Különösen a budai oldalra jellemző, hogy a bejáratuk nem feltétlenül a rakpartra nyílik. Ennek egyik oka lehet, hogy a mögöttük lévő utca vagy a házak közötti kis tér volt a főútvonal, amelyen keresztül a lakók maguk közlekedtek – ne feledjük, hogy a rakpart ezen házak építésekor (a 19. század második felében) még elsősorban a kereskedelem színtere volt. A másik ok pedig minden bizonnyal az árvízvédelem volt, hogy ily módon is óvják a ház belsejét a közeli Duna esetleges kiöntésekor.

A Budapesten nagyon ritkán megtalálható barokk épületektől (Batthyány tér, Március 15. tér) kezdve a 2000-es években készült modernekig mindenféle korú, stílusú és funkciójú ház megtalálható a rakpartokon.

Forrás: Budapest100