1945 és más történetek – Szántó T. Gábor új könyve, a díjnyertes film alapjául szolgáló elbeszéléssel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenik meg a Noran Libro Kiadónál

Szántó T. Gábor kötetének címadó elbeszéléséből és az íróval közösen jegyzett forgatókönyvükből Török Ferenc rendezett 1945 címmel nagyjátékfilmet, mely a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, az amerikai Miami után a honi Titanic Nemzetközi Fesztivál közönségdíját is elnyerte. Jelentős külföldi forgalmazói érdeklődés mellett tucatnyi fesztivál hívta meg, az USÁ-ban ősszel kerül a mozikba, idehaza április 20-tól indul forgalmazása.

A Noran Libro Kiadó április 21-én, pénteken délután 16.00-kor mutatja be Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című könyvét a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Osztovits Levente termében a szerző, Török Ferenc filmrendező, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, az 1945 című film főszereplői jelenlétében. Házigazda: Kőrössi P. József. A bemutatót 17.00-kor dedikálás követi a Noran Libro és a Kossuth Könyvkiadó közös standján.

Április 20. és 28. között nyolc magyar várost érintő film- és könyvbemutató körútra indul író, rendező és a film más alkotói. Debrecen, Pécs, Kecskemét, Szeged, Szolnok, Szombathely, Cegléd és Szentendre lesznek útjuk állomásai.

A könyv tartalmából:

Tudjuk, mi történt a II. világháború Európájában, de tudjuk-e, mi történt közvetlenül utána a hazatérő zsidókkal, a kitelepített svábokkal, a lakosságcsere áldozatául esett felvidéki magyarokkal?

A 20. század Közép-Európájának nagy társadalmi drámái éppúgy témái e felkavaró kötetnek, mint az egyéni sors: hogyan feszíti szét a vágy a mindennapos normák és szokások kereteit, hogyan tesz tönkre, vagy vet másik földrészre életeket?

Mi lehet a végkifejlete, ha egy túlélő családból származó, két másodgenerációs fiatalember bíróság helyett akar igazságot szolgáltatni, mert a deportálásokban egykor részt vevő csendőrtisztet hetven év múltán sem ítéli el a bíróság?

Mi történik az emberrel, ha férfitestbe születik, nőként kíván élni, de választott hivatása vallási normák betartását írja elő?

Mi lesz a sorsa az élete első szerelmét átélő kamasznak, akinek tanárnője a fiú legjobb barátjára vet szemet, és gonosz játékot űz a serdülőkkel?

Mi lehet a végzete a paraszti sorban megesett asszony süketnéma fiának, aki végső kirekesztettségében az emberi társadalomból, az állatoknál keresne vigasztalást?

Amikor a történetek végére érünk, nem úgy tesszük le Szántó T. Gábor kötetét, ahogyan írói világába beléptünk. Miközben olvassuk, átírhatja életünket, gondolkodásunkat.

Az esemény a facebookon

Forrás: Kossuth Kiadó