Kiemelt szerepben a magyar művészet a Milánói Nemzetközi Fotóművészeti Vásáron – "Focus on Hungary" MIA Photo Fair, 2017. március 10-13.

Fontos szerephez jut és újabb jelentős nemzetközi sikert könyvelhet el a magyar fotóművészet: Focus on Hungary címen Európa egyik legnépszerűbb és Olaszország egyetlen, több tízezres látogatottságú fotóművészeti vására külön kiállítási szekcióban és szakmai programmal hívja fel a figyelmet a kortárs magyar fotóművészet színvonalára és nemzetközi versenyképességére. Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vására és a milánói MIA Photo Fair közötti partneri együttműködés keretében és a Magyarország Milánói Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló vendégprogram öt hazai galéria fotóművészeti választékát vonultatja fel, és a kiállításhoz kapcsolódó szakmai beszélgetésen Budapest regionális fotóművészeti központként mutatkozhat be 2017 márciusában.

Ács Alíz – Fotó forrása: Art Market Budapest

Magyarországnak különleges viszonya van a fotóművészettel: Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más 20. századi mesterek örökségére, a feltörekvő fiatal alkotói generáció által képviselt színvonalra és a regionális összehasonlításban jelentős intézményi és oktatási háttérre építve sokak szerint Magyarország jó okkal és kiváló adottságokkal törekedhet központi szerepre a nemzetközi fotóművészetben. Ráadásul néhány éve Budapest ad otthont Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának is: az Art Market Budapest 2014-ben létrehozott, rendkívül népszerű fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest minden évben teljes kiállítási csarnokot tölt meg magas színvonalú nemzetközi fotóművészeti válogatással.

Czigány Ákos – Fotó forrása: Art Market Budapest

Többek között ezeknek a tényezőknek a felismerésén alapul a milánói MIA vezetőinek döntése, amelynek köszönhetően 2017-ben Magyarország kiemelt figyelmet kap és különleges művészeti válogatással mutatkozhat be a jelentős fotóművészeti eseményen. Az öt budapesti galériát felvonultató kiállítási szekció kialakítása mellett egy olyan közönségbeszélgetésre is sor kerül Milánóban, amely Budapestnek a fotóművészetben betöltött régiós jelentőségét járja körül.

Eperjesi Ágnes – – Fotó forrása: Art Market Budapest

A MIA Photo Fair 2011-es megalapítása óta kifejezetten a fotó- és videóművészetre koncentrál, a több mint 5000 négyzetméteren felépülő vásár évről évre több tízezer nemzetközi látogatót vonz. A Focus on Hungary program kapcsán a MIA szervező partnere az Art Market Budapest illetve annak Art Photo Budapest elnevezésű fotóművészeti szekciója.

Kerekes Gábor – Fotó forrása: Art Market Budapest

A magyar vendégprogram keretében bemutatkozó hazai galériák és művészek a következők: ART+TEXT Budapest Galéria (Kerekes Gábor, Szöllősi Géza), Inda Galéria (Csáky Marianne, Eperjesi Ágnes, Szász Lilla), Supermarket Galéria (Ács Alíz Veronika, Koleszár Adél, Szombat Éva), TOBE Gallery (Major Ákos, Mészáros László, Robitz Anikó), Várfok Galéria (Czigány Ákos).

A programot Magyarország Milánói Főkonzulátusa támogatja.

Major Ákos – Fotó forrása: Art Market Budapest

Forrás: Art Market Budapest