Hollós Ádám: Diszkomfort – Várfok Galéria

Hollós Ádám első nagyszabású egyéni kiállítása a Várfok Galéria nagy terében október 20-án nyílik Diszkomfort címen és november 19-ig lesz megtekinthető.

Hollos Adam_Diszkomfort

Hollós Ádám (1984, Budapest) 2011-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán és már ugyanebben az évben közvetlen kapcsolatba került a Várfok Galériával, annak Spiritusz szekciója által.

Hollós Ádám festményei megtörtént eseményeket ábrázolnak. A városi élet hétköznapjaiból kiragadott pillanatképek átértelmezve jelennek meg: Hollós analizálja, szétbontja, majd másfajta minőségben újra összerakja a jeleneteket. Az így létrehozott sűrített képkockák kérdéseket fogalmaznak meg a néző, a társadalom irányában. Legújabb munkáiban ezek a felvetések a diszkomfort érzetére utalnak, olyan jelentekkel találkozhatunk, amik látványa ösztönös asszociációt indít el bennünk, és emlékképek sorát idézi elő.

Hollós Ádám saját bevallása szerint a legújabb munkáinak alkotása folyamán a lila szín bűvkörébe került és ezzel egyidejűleg előszeretettel használ neon árnyalatokat a leütött földszínek mellé, ezzel is kontrasztot teremtve a kép belső közegében.

A feszültségkeltés gondolata nem csak Hollós Ádám új műveit határozza meg, hanem a 2010 óta jelenlevő jellegzetes, sajátos technikáját is. Az elsőre figurálisnak tűnő alakok valójában apró, non figuratív színkezelések együtthatásai, a formákat egységekre redukálja. A történetet tekinti lényegként. Ezzel párhuzamosan a kész műben az alkotói folyamat rétegei is felsejlenek, ahogyan Hollós újabb és újabb expresszív technikákat keres a felületek kidolgozására. Vaskos fa táblákon megjelenő alkotásainak anyaghasználata a régi nagy mesterek munkáinak kézműves jellegét visszhangozzák, ez a momentum különösen fontos, hiszen a képek anyagi valósága számára meghatározó.

Megnyitó: Várfok Galéria, 1012 Budapest, Várfok u. 11.
2016. október 20. csütörtök, 19.00 és 21.00 óra között.  

A kiállítás nyitva: 2016. 10. 21. – 2016. 11. 19., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

Forrás: Várfok Galéria