Olimpia a tűzfalon

Újabb murált festett meg két művész Budapesten. A spanyol SPOK és a francia KORSE idén, a fesztivál keretén belül találkoztak először és készítették el első közös alkotásukat. A téma ez esetben az Olimpia, illetve ehhez kapcsolódva a városfejlesztés, illeszkedve a város és a víz koncepcióba, amely az idei Színes Város Budapest Fesztivál vezető témája.

Fotó: Egry Tamás

Fotó: Egry Tamás

A két külföldi művész az ókori gyökerekhez visszanyúlva építette fel tervét. A görög istenek világát ötvözve a mai világunk karakteres, mondhatni kissé szürreális rajzfilmes képi világával. A múltbéli hagyományok modernkori környezetbe helyezése a múlt és a jelen összefonódására és a folyamatos fejlődésre utal.

Fotó: Egry Tamás

Fotó: Egry Tamás

SPOK mondhatni már régi motorosnak számít, 1989-ben fújta első utcai alkotását. Azóta körbe utazta és festette szinte az egész világot, de szíve mindig visszahúzza Madridba. Fő inspirációs forrása a neoklasszicizmus és a klasszikus graffiti. Nyers betűk, realisztikus ábrázolás szürrealizmussal keverve és gazdag színvilág jellemzik legjobban munkásságát.

Fotó: Farkas András

Fotó: Farkas András

KORSE a fiatal generáció tagja, művészeti iskolát végzett és a hétköznapokban illusztrátorként dolgozik Franciaországban. Hihetetlen rajztehetséggel van megáldva, szabadkézzel bárhol, bármit megörökít. Részletgazdag ábrázolásmódjával és elmaradhatatlan jellegzetes állatfiguráival könnyen belopja magát a nézők szívébe.

Fotó: Farkas András

Fotó: Farkas András

Mindkét alkotó a Színes Város Csoport és a Budapest 2024 meghívására érkezett Budapestre azzal a céllal, hogy megfessenek egy 230 m2nagyságú tűzfalat a belvárosban lévő Nagydiófa utcában. A művészek 14 napig dolgoztak a felületen, amely – ahogy a nemrégiben elkészült Sas utca és Arany János utca sarkán található tűzfal esetén is – először hőszigetelést kapott.

Forrás: Színes Város Budapest Fesztivál