A műanyag purgatórium diffúziós folyamatai – Gondolatok Keresztes Zsófia Frissítő hétvége a purgatóriumban című installációjáról

Szerző: Tóth Ditta

Keresztes Zsófia műveiből önmagunk valósága olvasható ki. Alkotásai egyfajta határhelyzetet jelenítenek meg művészet és hétköznapiság között, tárgyakká sűrítik korunk civilizációs lényegét, kritikai játékteret képeznek a posztmodern ember életvitele és az abból kifejlődő, arra reagáló kvázi természeti környezetet között. Az ember kényszerfogyasztási gyakorlatából keletkező szemét bekebelezi, átalakítja, újrahasznosítja a természet eszméjét és szerves polimerekből állítja elő újra annak elemeit. Az így asszimilálódott víz, kőzet, vegetáció, férgek egy újraértelmezett természeti struktúra hibridjei, amelyek már az ember nélkül is tovább evolválódnak.

Keresztes Zsófia: Frissítő hétvége a purgatóriumban 2016 - Fotó: Bíró Dávid

Keresztes Zsófia: Frissítő hétvége a purgatóriumban 2016 – Fotó: Bíró Dávid

A fiatal képzőművész idei Gallery Weekenden bemutatott új munkája is ebbe a tematikába illeszkedik. A Projekt Galéria kiállítóterének mennyezetről aláomló, vízesésre emlékeztető installáció a Frissítő hétvége a purgatóriumban címet kapta. A műanyagcső, festett fólia, habszivacs képződmény érdekessége, hogy az elkészítéséhez az alkotó több ezer, dialíziseknél alkalmazott orvosi csövet használt fel.  A csövek látványa miatt kiváltott önkéntelen zsigeri borzongást az aguapark hangulatú színvilág és az elrendezés organikus burjánzása szelídíti meg. Az implantált érhálózat kúszó, nyüzsgő elevensége, gravitációnak engedelmeskedő esetlegessége, nem feszes dinamikát, nem a természet vad, tisztító erejét jeleníti meg, inkább lassú telítődést és elvezetést tesz lehetővé. A tumorokra hasonlító formák a fóliabugyrokban felgyűlt pangás túlcsordulásának termékei. A műanyagcső véd a fertőzésektől, a tekintetet viszont átengedi magán, a rajta átfolyó anyag átszínezi, átadja a hőjét, kommunikál, bár ez csak sejtetés, az áttetszőség utalásai. Egy megszilárdult szerves polimer-massza, még sincs hidegség asszociációja, mint az üvegnek, nem is annyira tiszta, magában hordoz valami besűrűsödött zavarosságot. A külső és belső világ közé iktatott közeg, amely nem tud közömbös maradni. Magába szívja a színeket és szagokat, szubjektívvé válik, majd kidobásra kerül.

[Galleries 405 not found]

A váladék fehér, epe sárga, nyirokfolyadék narancs és bevérző rózsaszín elegyébe strandmedence kék keveredik, frissítő hatását a habszivacs úszóöv látványa erősíti. A kórházi sterilitást felváltja a wellnes-hétvégés nyaralás ígérete. A dialízis cső más funkciót nyer így, új referenciális kódokhoz illeszkedik, amelyekben már csak szabadidős tevékenység kelléke lesz. A csövek végei szabadon lógnak, az elvezetett salakanyagok kedvükre terjedhetnek a levegőben, szétfolyhatnak a padlón, visszaáramolhatnak a rendszerbe.

Keresztes Zsófia Frissítő hétvége a purgatóriumban című munkája a Gallery Weekend Budapest programsorozatának részeként a Budapest Projekt Galériában került bemutatásra. (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.)

,