Hosszított nyitvatartással látogatható a Modigliani-kiállítás a szeptemberi Múzeum+ esten

Múzeum+ MASZK
2016. szeptember 15., csütörtök, 18.00–22.00

Folytatódik a Múzeum+ programsorozat a Magyar Nemzeti Galériában, a szeptemberi est témája a MASZK. Az egzotikus maszkok, óceániai és afrikai szobrok Amedeo Modiglianira is hatással voltak, az általa megfestett és kifaragott arcokon egyértelműen érezthető a törzsi művészet hatása. Az olasz festőzseni bemutatóját kíséri a Perspektívák – művészet és etnográfia című tárlatunk, amely önálló kiállításként is izgalmas – olyannyira, hogy a Múzeum+ estünk ihletadója. A tárlat különleges, misztikus hangulatát kíséreljük meg átadni zenével és tánccal, megidézzük időben és térben is távoli világok hagyományait, és megpróbáljuk felfejteni az egzotikus és egyébként egészen hétköznapi tárgyak, a maszkok szerepét a művészetben.

Ezen az estén a múzeum időszaki kiállításai  – a Modigliani-kiállítás, a Perspektívák – művészet és etnográfia és a Magyar művészek és a számítógép című tárlat is 22.00-ig látogathatóak.

image003

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

19.00 HORVÁTH LÓCZI JUDIT képzőművész

20.00 HORÁNYI ATTILA, Design- és Művészettörténeti Intézeti Tanszék, MOME

„ÁM A TÜKÖR A MASZK MÖGÉ LÁT” – séták az állandó gyűjteményben, a Perspektívák és a Magyar művészek és a számítógép című kiállításban.

19.45 A maszk és ami mögötte van – Varga Viola tárlatvezetése a Perspektívák – Művészet és etnográfia című kiállításon

20.30 Ki vagyok én? Nem mondom meg… Az önarcképtől a selfie-ig – Földváry Piroska tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban

21.00 Pillantás az álarc mögé – Brockmann Evelyn tárlatvezetése az állandó gyűjteményekben

20.45 „Új műszerrel fényképezve a régi modellt” – László Zsófia tárlatvezetése a Magyar művészek és a számítógép című kiállításban

18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS: Arc/művészet

Október 2-ig még egy időben láthatók Modigliani festett, illetve faragott portréi, valamint a „nagy” kiállítás „kísérő-tárlataként” a Művészet és etnográfia alcímű néprajzi válogatás, számos egzotikus maszkkal (amelyek annak idején Modiglianira és művésztársaira is nagy hatással voltak). A két tárlathoz kapcsolódva ezen az estén a képzőművészetben megjelenő arcok szerepéről, jelentéséről, változásairól kérdezzünk vendégeinket.

A beszélgetés résztvevői: Kovács Zsófia művészettörténész, a Modigliani-kiállítás magyar kurátora; Wilhelm Gábor etnográfus, a Néprajzi Múzeum Ázsiai Gyűjteményének főmuzeológusa, a PerspektívákMűvészet és etnográfia kiállítás társkurátora és Gyenge Zoltán filozófus, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszékének vezetője. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

19.30 TÁNC Mély sötétből fénylő – Batarita előadása

A maszk mögött már nem létezik semmi, minden besűrűsödött a faragott barázdákba. A test csak semleges fizikalitásában mozdul, vagy éppen az átváltozás robbanó energiájától, újra és újra átrajzolva a teret a meg-megújuló varázslat körvonalaival, tudatában az erőnek, amely határokat nem ismerve szétárad. Nyitottságunk foka enged mélyebbre és mélyebbre a metamorfózis titoktárában.

Batarita koreográfus, táncos, rendező három ázsiai országban is élt és tanult maszktáncot; Koreában bongszan talcsumot, Thaiföldön kohnt, Japánban pedig kagurát, amely a sintó vallás spirituális tánca és zenéje. A tradíciókban való elmélyülés folyamatosan alakítják, megújítják kortárs felfogású, forradalmi munkáit, aminek ezen az estén is szemtanúi lehetünk.

18.00–21.30 ZENE Zsuffa Péter (Strasky és Hát Jazz Klub)

18.00–21.30 WORKSHOP A maszk mögött

VIRTUÁLIS TÉRINSTALLÁCIÓ ÁL[arc]

BOR Zsirai Pincészet

Jegyárak és további információk: www.mng.hu