Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta® ADÓ-VEVŐ

A Nézőpontváltó® rákellenes színházi staféta program augusztus elsejétől elindítja ingyenes ADÓ-VEVŐ szolgáltatását.

ado_vevo_icon

Mi is az az ADÓ-VEVŐ?

Az ember élete során többször szembesül azzal a szomorú kötelességgel, hogy szeretett családtagja, rokona halála után ki kell üríteni annak lakókörnyezetét.

Lelkileg is hatalmas erőfeszítés, de fizikailag is megterhelő feladat, hogy kegyeleti okokból mit hova tegyünk, mit ajándékozzunk el és kinek, mit dobjunk ki, mit tartsunk meg emlékként.

Találunk sok olyan dolgot is, amely számunkra már nem, de más számára még érték lehet, hiszen általában drágán vásárolt, különböző rehabilitációs és életminőséget javító, illetve gyógyászati segédeszközökről, használatlan higiéniás termékekről van szó, például, sztómazsák, pelenkák, botok, járókeret, fertőtlenítő kendők, stb.

Az orvosi rendelők, kórházak, karitatív szervezetek ezeket nem veszik át, tehát legrosszabb esetben a kukában landolnak.

Kár lenne értük, hiszen ezek értéket képviselnek!

Az ADÓ-VEVŐ olyan, a krónikus betegek – főként daganatos betegségben szenvedők – házi ellátásában, otthonápolásában használatos termékek felajánlását, csereberéjét kívánja beindítani, amelyekkel eddig senki nem foglalkozott, ezért gyakorta végezték a háztartási hulladék között, holott árfekvésük alapján kifejezetten a minőségi, prémium kategóriát képviselik.

A www.nezopontvalto.hu oldalon található ADÓ-VEVŐ ikonra kattintva a kereskedelmi forgalomban lévő termékek internetes adásvételéhez, cseréjéhez hasonlóan lehet eljárni az oldalra történő regisztrálás után. Lehet böngészni a kínálatot, lehet feltenni a saját terméket.

Fontos! Sem receptköteles, sem vény nélküli gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket nem lehet eladásra, cserére felkínálni, azokat azonnal töröljük az adatbázisból!

Azt, hogy az adatbázisba kerülő termékek eladásra vagy felajánlásra kerülnek-e, azt a felhasználó belátására, jótékonyságára bízzuk, de kérjük, hogy a cserét, vagy felajánlást részesítsék előnyben!

A felajánlók nagyon sok olyan rászoruló betegnek tudnak ezzel segíteni, akik gyakran csak álmodoznak az életminőségüket javító eszközökről, termékekről.

Fotó: Mészáros Annarózsa (forrás: Nézőpontváltó)

Eliza Bliss, Kern András, Gáspár Kata (fotó: Mészáros Annarózsa)

Új, országos, rákellenes színházi és egészségfejlesztési program indult útjára 2016. májusától Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta® elnevezéssel.

A Nézőpontváltó® a Pesti Magyar Színház stratégiai partnerségével, az onkológia különböző területén dolgozó szakemberek közreműködésével és színházak csatlakozásával vált országos méretű kezdeményezéssé, a 2016/2017-es évadtól megvalósuló programmá az Emberi Erőforrás Minisztériumának az egészségügyért, valamint a kultúráért felelős államtitkárságának közös fővédnökségével.

A Nézőpontváltó® program célja a figyelemfelhívás az egészségtudatos életvezetésre – ezen belül a mentális rekreációra, mint a rákbetegség kockázatának csökkentésére irányuló megelőzés egyik lehetséges eszközére -, ezen kívül a rákszűréseken való részvétel fontosságára, amely szintén a betegségmegelőzés fontos eleme, másrészt a többfajta digitális csatornán történő, a XXI. század eszközein keresztül elérhető oktatás.

A Nézőpontváltó® program üzenetei a 18-59 éves korosztálynak szólnak, hangsúlyosan a 25 és 50 év közötti, családban élő, 1-2 gyermeket nevelő, illetve éppen családalapítás előtt álló, a fővárosban, illetve magyar nagyvárosokban élő, nagyrészt felsőfokú végzettségű, vagy kvalifikációra törekvő, alapvetően magas státuszú, a közélet és a kultúra iránt nyitott és érdeklődő, érzékeny, értékorientált réteg tagjainak.

A Nézőpontváltó®-k alapgondolata, hogy aki színházba jár, már egy gondolattal több, mint akik nem, rájuk viszont hatással lehet a színházba járó véleménye, esetleg befolyásolhatja is a jövőbeni döntéseiket – akár ha a rákszűrésről, vagy életmód-szokásrendszer változtatásról van is szó.

A figyelemfelhívás módszere az, hogy minden év október első vasárnapján, a programhoz csatlakozott színház vezetője a Nézőpontváltó® program szakmai vezetőjével, a holisztikus szemléletben munkálkodó Dr. Borbényi Erika klinikai onkológussal, a Semmelweis Egyetem főorvosával közösen az aznap játszandó darab előtt röviden beszél a mentális rekreációról, mint az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a gyógyulás egyik lehetséges eszközéről, ezen kívül buzdítja a nézőket a rákszűréseken való részvételre – így kapcsolva össze a két területet, a színházba járás melletti kampányolást és az egészségfejlesztést.

Ezután a színház természetes rendje szerint a nézők megtekintik az aznapi előadást. A darab végén az abban szereplő színművészek a közönség körében, sajtó nyilvános esemény keretében

  1. feltűzik a Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta® szimbólumát, az összes ráktípust jelképező levendula színű szalagot;
  2. nyilatkozatot írnak alá, amely jelzi a színház rákellenes egészségfejlesztés melletti elkötelezettségét;
  3. ezután kerül sor arra az aktusra, ami miatt staféta a program neve: a csatlakozott színházak közül kisorsolják a következő évi házigazdát, akinél a figyelemfelhívás ünnepi médiaceremóniája lesz, amelyen a fővédnökök, rákellenes társszervezetek is helyet kapnak.

A Nézőpontváltó® programot elsősorban az különbözteti meg az eddig megszokott, általában októberben lévő, főként nőkhöz szóló akciónapoktól, kampányoktól, hogy merőben más maga a csatorna, amin keresztül az üzenet eljut a nézőhöz. Ez a színház. Ahova a néző nyitott szívvel, kíváncsian, új információk, ingerek befogadására alkalmas lelkiállapotban jut el. Ahol felkészül a meglepetésre, a szokatlan dolgok látására, hallására, megtapasztalására, ahol érzelmek születnek,

aha-élménye lehet, majd ennek a nyitottságnak eredményeképpen működésbe lép a tudatalatti, ami által könnyebben eljut hozzá a közvetíteni kívánt rákprevenciós üzenet.

Ezen kívül férfiakhoz és nőkhöz szól, az összes ráktípus elleni küzdelmet képviseli – aminek a jelképe a levendula színű szalag -, és az október első vasárnapi figyelemfelhíváson túl egész évben, folyamatosan jelen van a www.nezopontvalto.hu portállal, és praktikus segítséget nyújt a XXI. század digitális csatornáin, az azokon használható eszközök igénybevételével.

A Nézőpontváltó® portál az egészségmegőrzéssel és betegségmegelőzéssel foglalkozó tartalomszolgáltatás meghatározó orgánuma, amely gyűjtőhelyként szolgál az alapvetően rákellenes profilú információkat tartalmazó egészségfejlesztés és a színházművészet területén.

Egyrészt a programban résztvevő színházak kisfilmjeit, fotógalériáját tartalmazza az októberi Nézőpontváltó®-estről, másrészt interjúkat, riportokat, tudósításokat közöl színdarabokról, színészekről, rendezőkről – a színház világából.

Ezen kívül a program orvos szakmai szekciója által hitelesített, részletes és egzakt információkat tartalmaz a daganatos betegségek testi, lelki és szellemi prevenciójáról, és rehabilitációjáról.

A portálon az együttműködés égisze alatt megtalálható lesz az összes, egészségtudat formáló rákellenes társszervezet, amelyekhez nemcsak konkrét, kiegészítő terápiaként nyújtott gyógyításért és rehabilitációért, hanem türelmes meghallgatásért is fordulhat a látogató.

A program jelképe a levendulavirág, amely gyönyörködtet és gyógyít is egyben, így egyesíti magában mindazt a múltbeli tudást és jelenre ható tapasztalatot, amelyet a Nézőpontváltó® munkatársai egészségmentőként átadnak az érdeklődőknek.

Közvetlenül huszonkét szakember dolgozik egészségmentőként a Nézőpontváltó® programban a Pesti Magyar Színház stratégiai partnerségének tudatában és támogatásával, és a tágabb csapatban ott van a csatlakozott színházak alkotógárdája is, az a több száz ember, aki estéről-estére tárt kapukkal, kitárt karokkal fogadja a kikapcsolódni vágyó nézőket.

Fotó: Mészáros Annarózsa (forrás: Nézőpontváltó)

Elizua Bliss, Kern András, Gáspár Kata – Fotó: Mészáros Annarózsa

A program jószolgálati nagykövetei alfabetikus sorrendben: a remény hegedűse, Eliza Bliss mélyhegedűművész, aki a crossover műfaj fiatal mestere, a családja női tagjainak többsége a rákbetegség áldozata, ezért elkötelezett rákprevenció párti művész; Gáspár Kata, a Pesti Magyar Színház színművésze, aki az első felkérő szóra azonnal igent mondott, mert tudja, hogy jelenléte fontos és jó célt szolgál; és Kern András, a Vígszínház színművésze, aki a férfiakat képviseli a programban, amire az országos népszerűségén túl okot ad a januárban bemutatott, nagy sikerű Gondolj rám című mozifilmje. Az ÉletmódVáltó csapat coach-a Rippel Ferenc, akinek szakmai múltja és jelene megkérdőjelezhetetlen az egészségmegőrzés világában.

A Nézőpontváltó® program fővédnökei az Emberi Erőforrás Minisztériumának az egészségügyért, és a kultúráért felelős államtitkárai, Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán és Dr. Hoppál Péter, akik közös támogatásukkal a két terület együttműködését szimbolizálják, és szorosabb kapcsolat kialakítására biztatnak a mentális rekreáció prevenciós ügyében.

Nézőpontváltó®-k közös célja az, hogy nézőpontváltásra biztassák az embereket: álljanak önmagukhoz másként, mint addig, vigyázzanak arra a testre, ami az övék, próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni a minőségi élet reményében, de ha mindazok ellenére mégis megbetegednének, akkor tudják, kikhez, hova fordulhatnak támogatásért, kik nyújtanak segítő kezet, vagy kik kísérhetik el őket a végső úton.

A Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta® programot támogató rákellenes szervezetek:

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány
Magyar Rákellenes Liga
Rákbetegek Országos Szövetsége
Magyar Hospice Alapítvány
Mályvavirág Alapítvány
Mellrákinfó Egyesület
Mellrákfórum – Nem vagy egyedül! Alapítvány
Mell-véd Egyesület
Pink Bolero Egyesület
Van holnap! Zsákos Alapítvány

Forrás: Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta®

 

,