32. Régi Zenei Napok – 2016. június 25-július 2., Fertőd-Eszterháza

 A Fertőd-Eszterházán szervezett 32. Régi Zenei Napok 2016. június 25. és július 2. között gazdag koncert és kurzus kínálattal várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt. Megtiszteltetés és az eseménysor rangjának elismerése, hogy a régizene világhírű mesterei közül többen már nem először fogadták el a fesztivál felkérését, 3 kontinens 11 országából érkeznek a neves mesterek kurzusaira, koncertfellépéseire.

Helmuth Rilling - Fotó: Holger Schneider

Helmuth Rilling – Fotó: Holger Schneider

Az idei év programja tartogat egy kuriózumot is: Johann Sebastian Bach művészetének legavatottabb ismerője, a Stuttgarti Nemzetközi Bach-Akadémia megalapítója, Maestro Helmuth Rilling Bach: János-passiójának zenéjéből nemzetközi karmester-mesterkurzust is tart a fesztivál keretében, valamint a záró koncerten vezényli is a Passiót. Ő élő legendaként az egyetlen, aki lemezre vette Bach összes vokális művét. A karmesterkurzuson és a fesztivál záró koncertjén Maestro Rilling partnerei a Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórus és korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar lesznek. Színes kísérőprogramok is társulnak a fesztivál erős zenei vonalához: a Pál-major árnyat adó fái alá hívunk kicsiket és nagyokat Fertődre, az Esterházy-kastély kertjébe. Vegyenek részt egy barokk-kori időutazáson, ahol pár órára visszacsöppennek a főnemesek mindennapjaiba! Az Esterházyak vadászszokásairól személyesen herceg Eszterházy Antaltól hallhatnak a résztvevők, akik hintón utazhatnak a Lés erdőbe, megszólal a vadászkürt és az agarak is versenyre kelnek majd. Kóstoljanak bele a vadászathoz kapcsolódó gasztronómiai élményekbe! Járják be a kastély csodálatos termeit korhű élőzene kíséretében!

Mindezek alapján túlzás nélkül állítható, hogy erre a hétre Esterházy „Fényes” Miklós herceg és Joseph Haydn egykori lakóhelye ismét az európai régizene egyik fővárosává változik. A termek befogadóképességére való tekintettel az eseményekre érdemes a jegyeket előre megváltani a www.filharmonia.hu vagy a jegymester oldalain.

Bővebb információ: http://regizeneinapok.hu/