„Jót derülni a jelenen" – Bence és a türkiz Nabu – Magyari Péter ifjúsági története Lanczinger Mátyás rajzaival

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a Pozsonyi Pagony Kiadó gondozásában jelent meg Magyari Péter újságíró kisiskolásoknak szánt, igazi jelenkori története Lanczinger Mátyás illusztrációival kiegészítve.

A fekete-fehér nyomtatású könyv központi figurája Nabu, egy szuperhős, akinek birtokában öt különböző fegyver van. Tulajdonosa Bence, egy harmadik osztályos, tipikus „korunkbeli” városi fiú, kortársaihoz hasonló problémákkal és csínytevésekkel. A történet során úgy ismerkedhetünk meg Bence közvetlen családi és iskolai környezetével, mindenkori problémáival és a jelenünkre nagyon is jellemző tárgyi környezettel is, hogy egy konfliktus, egy tipikus gyermekkori probléma megoldásába pillanthatunk bele. Bence egyik ellensége ugyanis elveszi a szüleitől olyan nagy sokára kikönyörgött játékot, a Nabut, amelyet a fiú legjobb barátja szövetségével próbál meg visszaszerezni. A néhány óra alatt elolvasható, izgalmas és vicces történet így lesz egy egész korosztály jelenkori valósága, és több mint egy szuperhős és egy alsó tagozatos fiú története.

A rendszeres illusztrációkkal és a szövegrész kiemelésekkel is ellátott könyv nem csak könnyű nyári kikapcsolódást, de egy régi, mégis új virágzását is élő világba: a képregényekébe is elviszi az olvasóját. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett illusztrátor ugyanis elismert készítője és elkötelezett közvetítője is a képregény kultúrának, amely a kötet lapjairól is visszaköszön.

Minden generációnak megvan a maga igazi gyermekkönyv klasszikusa, amely ismeri a kor jellegzetességeit, az adottságaihoz igazodó, azokra építkező, azokból táplálkozó, mégis alapvetően hasonló felnőtté válási folyamatokat. Magyari Péter könyvének forgatása közben akaratlanul saját ilyen élményem, Bálint Ágnes immár klasszikusa, a Szeleburdi család jutott eszembe, amely a csínytevéseink mellett bizony szüleink esendőségéről is igazi képet mutatott. Ennek a naplóregényből készült film egyik jelenetének hatására nem is utasítom el gyermekeim palacsintasütési igényeit szinte soha arra hivatkozva, hogy olajszagú leszek az esti programjaimon. 🙂  Bence igazi 21. századi szuperhősös története is megmutatja a mi, mostanra felnőttkorba ért generációnk jó értelemben vett gyengeségeit is. Így lesz az első ránézésre tipikusan fiús történet – amelyet a 7-10 éves generációnak ajánlanak alkotói – univerzális. Főleg ha elárulom, csak a közvetlen környezetemben két kamaszlányt is ismerek, akik első lendületre, alig két-három óra alatt elolvasták a számukra igen komfortos világban játszódó történetet.

25756Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu – Lanczinger Mátyás illusztrációival, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2016

 

,