A dél-amerikai Notocactus lesz a fő szereplője a tavaszi kaktuszkiállításnak

A Dél-Amerika területéről származó Notocactus kaktusznemzetség lesz a fő szereplője az Országos Tavaszi Kaktuszkiállítás és – vásár eseménysorozatának május 20-án és 21-én a budapesti Füvészkertben, ahol ismeretterjesztő előadások, szaktanácsadás és játékos programok is várják az érdeklődőket.

Az idei kiállításon a Notocactusok mellett több száz kaktuszfaj tüskés oszlopai, gömbjei, liánok és kavicsok, pozsgások, tillandsiák és más szárazságtűrő növények is láthatóak lesznek. A kétnapos eseményen a hazai kaktuszkertészetek legjava is bemutatkozik izgalmas és változatos növénykínálatával – olvasható a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének tájékoztatójában.

Mint írják, a Notocactus Uruguay, Argentína, Paraguay és Brazília területéről származik, 6-8 centiméter a virágátmérőjük, nagyságuk elérheti egy kisebb sárgadinnye méretét, virágaik a sárga különböző árnyalataiban, rózsaszínben vagy vörösben pompáznak.

A növény középtövisei egyenesek, szaru színűek vagy barnásak és a védelmet szolgálják, amire szükség van az élőhelyükön, ugyanis a dél-amerikai pampákon több tízezer marhát legeltetnek a helyi farmerek, melyek a világ egyik legkiválóbb marhahúsát adják.

A marhák és a kaktuszok jól megférnek egymással, a tövises növényeket a legelő csordák messzire elkerülik. Az utóbbi időben a farmerek is rájöttek, micsoda érték rejlik a Notocactusban és kövekkel kerítik körül komolyabb telepeiket – írták a tájékoztatóban.

Forrás: MTI