„A rock ’n’ roll az nem egy tánc!” (Neurotic)

A Rock/tér/idő a magyarországi képzőművészeti színtér közelmúltjában kalandozik. A magyarországi könnyűzene és kortárs képzőművészet határvidékén létrejött ikonikus munkák, jellegzetes pozíciók, fontos helyszínek és meghatározó színterek mint önálló felvetések, reflexiók kapnak helyet a kiállításon. Történeti szempontból nézve 70-es, 80-as évek underground zenéje elválaszthatatlan a korszak képzőművészetétől. A visszatekintés nem enciklopédikus igénnyel, hanem jellegzetes művészi stratégiák mentén közelít az elmúlt évtizedek kulturális közegéhez. Az eltérő alkotói attitűdök strukturáltan jelennek meg a kiállítás tartalmi egységeiben, szekcióiban.

A kiállítás címe egyértelmű utalás Xantus János 80-as években készült kultuszfilmjének címére (Rocktérítő), amelyben a főszereplő (Pajor Tamás, a Neurotic zenekar frontembere) feladja underground életformáját, megtér – „a drog helyére beépül a Szentlélek” –, és új közegben folytatja tovább a zenélést. Jellegzetes, ahogyan a zenei szubkultúra egykori figurái életformát változtatnak, majd évek múltán egykori életük, zenéjük a kulturális kánon részévé válik.

Az elmúlt időszakban számos képzőművész nyilvánult meg zenészként, és a neoavantgárd művészetfelfogás természetesként kezelte, hogy az alkotók eltérő művészeti médiumokban, műfajok közötti határokon át hozzanak létre műveket. A könnyűzene és általában a popkultúra alakulása maga is új műfajokat és technikákat (lemezborítók, plakátok, videoklipek stb.) hívott életre, amelyek megnyilvánulási lehetőségként kínálkoztak a vizuális művészeteket művelők számára. Míg korábban a zenei irányultság az egyén személyes érdeklődési területéhez, az ízlés szférájához tartozott, kortárs művekben visszatérő rendszerességgel jelenik meg a popzene életvilága a tematika és a motívum szintjén. A zene kiemelt jelentőséggel bír a mindennapokban, különösen a fiatalok érdeklődésének áll homlokterében fontos szerepet játszik identitásuk kialakításában. A könnyűzene mint kulturális kód a folyamatosan változó-alakuló társadalmi környezetben, a hang, a vizualitás és az időalapú művészetek metszéspontjában foglalja el pozícióját.

Kiállítók:
ÁDÁM Zoltán, BERNÁTH(Y) Sándor, BRÜCKNER János, CSISZÉR Zsuzsi, FELSMANN István, GÁLDI VINKÓ Andrea, Gruppo Tökmag, KARSAI Dániel, KOMORÓCZKY Tamás, KOSTIL Danila, NAGY Kriszta x-T, PITTMANN Zsófi, RAVASZ András, SARKADI Péter, SZABÓ Eszter Ágnes, UGLÁR Csaba, Ágnes von URAY, VÁRNAI Gyula, Zuzu-Vető

Kurátor: Készman József
Koordinátorok: Kálmán Borbála, Popovics Viktória

A Rock/tér/idő a Ludwig Múzeumban nyílt Szenvedély. Rajongás és művészet című nemzetközi kiállítással egyidejűleg látható, s változatos programsorozat – filmklub, szabadegyetem és tárlatvezetések – kíséri.

Együttműködő partnerek: Artpool, Budapest Music Center Cseh Tamás Archívum, Hungaroton Records, Magyar Rádió hangarchívuma, NAVA, Rockmúzeum

Kiemelt partnerek: Élesztőház, Tilos Rádió

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma | Müpa | OBSERVER | Hotel Nemzeti

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum