Tizenhét adaptációt mutat be a Shakespeare400+ elnevezésű fesztiválon az Opera

Tizenhét Shakespeare-mű adaptációját mutatja be a Magyar Állami Operaház három helyszínen, az Ybl-palota mellett az Erkel Színházban és a Zeneakadémián a Shakespeare400+ fesztivál keretében május 17. és június 2. között.

Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában kiemelte: a hamarosan induló fesztivál teljesen az Operaház erőforrásaira épít.

A színes repertoárban látható lesz Bernstein West Side Story-ja, Gounod Rómeó és Júliája, de Verdi Falstaffja is.

Az igazgató arról is beszélt, hogy még két alkalommal, csütörtökön és vasárnap játsszák Strauss Az árnyék nélküli asszonyát.

„Ezzel a darabbal egy missziót teljesítünk, hiszen megpróbálunk a magyar közönség számára kevésbé ismert darabokat is bemutatni” – emelte ki.

Mint mondta, Richard Strauss művei közül évtizedeken át csak A rózsalovagot, a Salomét vagy néhányszor az Elektrát lehetett látni, pedig legalább egy tucat olyan Strauss-opera van, ami meghallgatásra igazán érdemes.

A mindennél nagyobb apparátust igénylő, monumentális Az árnyék nélküli asszony története szerint a szellemvilág uralkodójának gyermeke megsebzett gazellából gyönyörű lánnyá változik, aki a Délszaki Sziget császárnéja lesz. A lány azonban mintha megrekedne a szellem- és embervilág között, és ha nem sikerül árnyékot szereznie, a császár kővé változik. Az első világháború alatt született mese emberségről, önfeláldozásról és a boldogság megbecsüléséről szól.

Ókovács Szilveszter elmondta továbbá, hogy az Operaház nyáron mutatja be a Billy Elliot című darabot, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra pedig Verdi Traviátájának és az Opera színpadától búcsúzó Otellót viszik.

Forrás: MTI