A jazz fiatal istene designer hangszereivel érkezik Trafóba

Christian Scott koncert
2016.05.07. 20.30 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Christian Scott kétszeres Edison-díjas, Grammy jelölt trombitás, zeneszerző, hangszertervező koncertezik a Trafóban május 7-én. Saját tervezésű – a szemet is gyönyörködtető – hangszerei a trombitajáték új világait tárják fel, egyedi, „suttogó” légzéstechnikájú játékával párosulva. Scott 13 éves kora óta a szakma legnagyobbjaival koncertezik, a JazzTimes pedig a „jazz fiatal istenének” nevezte.

Christian Scott

Christian Scott már első lemezével nagy szakmai sikert aratott: a Rewind That című albumát a Billboard Magazine az elmúlt évtized legjelentősebb jazz albumának nevezte. Azóta összesen 7 stúdiólemeze jelent meg, dolgozott együtt többek közt Thom Yorke-kal, Marcus Millerrel, Mos Deffel. Munkáinak két védjegye az úgynevezett ‘forecasting cell’ akkordok sűrű használata, valamint a ’whisper technique’ fúvótechnika. Utóbbit két év alatt fejlesztette ki, az eredmény pedig az ezer közül is könnyen felismerhető lágy, suttogós hangzás lett.

„Senki sem játszott még így, mindenre magamnak kellett rájönnöm. A nagy áttörést, azt hiszem, az jelentette, amikor már nem arra koncentráltam, hogy megváltoztassam a trombita hangját, hanem arra, hogy utánozzam anyám énekhangját, sőt felülmúljam azt.” (Christian Scott, kapcsolj.be)

Az NPR szerint Scott a „jazz új korszakának hírnöke”, amit nemcsak technikai újításaival vívott ki, de a jazzhez való hozzáállásával is. Scott ugyanis eltávolodik az „intellektualizáló” jazztől, és a nagyközönség számára is fogyasztható zenét játszik, saját, „stretchmusic” elnevezésű stílusában.

„A stretch music rengeteg stílusból és kultúrából táplálkozik. Egy újfajta fúziót akartunk kialakítani, olyan zenét játszani, ami fittyet hány a stílusokra. Számunkra az volt a legfontosabb, hogy mindenféle dolgot összepasszintsunk: indiai rágákat a tradicionális japán zenével, vagy a salsát a trappel. Különböző népek és kultúrák zenéjét ötvöztük, hogy bebizonyítsuk: minden zene összetartozik, egy tőről fakadnak, így óhatatlanul kapcsolat van közöttük.”.” (Christian Scott, kapcsolj.be)

Az indián felmenőkkel is büszkélkedő Christian Scott aTunde Adjuah-nak volt kitől tanulnia, ugyanis nem átlagos művészcsaládból származik. Nagyapja, Donald Harrison Sr. ’mardi gras’ indián törzsfőnök volt, nagybátyja a legendás Donald Harrison szaxofonos, aki bevezette Scottot a szakmába, unokatestvére pedig Kiel Adrian Scott filmrendező, akinek mentora nem más, mint Spike Lee, s akinek filmzenéit Scott szerezte.

Trafós koncertjén Christian Scott zenekarával a legutóbbi Strech Music című lemezét mutatja be, melynek fő jellegzetessége, hogy a ritmus, a dallam és a harmóniák kiszélesítésével az improvizációnak óriási mozgásteret enged, így nyitva meg a teret bármilyen zenei forma vagy kulturális hagyomány használata előtt.

Christian Scott aTunde Adjuah: trombita, kürt
Tony Tixier: zongora, billentyűk
Luques Curtis: bőgő
Corey Fonville: dob
Logan Richardson: szaxofon

Interjú Christian Scottal: http://kapcsolj.be/post/143157238171/christianscottinterview

Az esemény weboldala: http://trafo.hu/hu-HU/christian_scott

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1695418777366158/

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza